Header Ads

Δυτ. Μακεδονία: Πιθανή και νέα συνάντηση για τις τηλεθερμάνσεις

αρχείο λήψης (2)

Νέα συνάντηση για το μέλλον της τηλεθέρμανσης στη Δυτική Μακεδονία, πιθανόν να πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς στη χθεσινή διευρυμένη σύσκεψη στο Υπουργείο, δεν δόθηκαν απαντήσεις σε όλα τα θέματα σχετικά με το πως θα εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία της, με τις οφειλές και τη βιωσιμότητα των δημοτικών επιχειρήσεων και την τιμή προς τους καταναλωτές.

Στη χθεσινή σύσκεψη με την ηγεσία του Υπουργείου, συμμετείχαν, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Αμανατίδης, βουλευτές των νομών Κοζάνης και Φλώρινας, οι δήμαρχοι Κοζάνης, Εορδαίας, Φλώρινας και Αμυνταίου και εκπρόσωποι της ΔΕΗ. 

Από τη ΔΕΗ τέθηκε το θέμα της σύστασης της διαδημοτικής επιχείρησης τηλεθέρμανσης Κοζάνης – Εορδαίας – Αμυνταίου, ως προϋπόθεση για την έναρξη κατασκευής της μονάδας Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης, που θα λειτουργεί με Φυσικό Αέριο και θα τροφοδοτεί τις τηλεθερμάνσεις. Με δεδομένο, όπως τονίστηκε και στη χθεσινή σύσκεψη, ότι οι μονάδες του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου θα κλίσουν στο τέλος του 2025, και η κατασκευή της μονάδας ΣΗΘΥΑ καθυστερεί, τίθεται επίσης το ερώτημα της πηγής τροφοδοσίας της τηλεθέρμανσης Κοζάνης.

Σε δήλωσή της μετά τη σύσκεψη η Βουλευτής Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ, Καλλιόπη Βέττα τόνισε ότι «Η συνάντηση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αποτέλεσε μια καθυστερημένη κυβερνητική πρωτοβουλία για το ζήτημα της τηλεθέρμανσης καθώς εδώ και τέσσερα χρόνια η λειτουργία, το κόστος και η χρηματοδότηση των τηλεθερμάνσεων βρίσκεται στον αέρα, με, αφενός, ανυπολόγιστες ζημιές και χρέη για τις δημοτικές επιχειρήσεις και τους πολίτες και, αφετέρου, μια θολή εικόνα για το μέλλον και τη βιωσιμότητα της».

 Η συνάντηση δεν προσκόμισε κάτι καινούριο, υποστήριξε η κ. Βέττα, αφού όπως είπε  «η μόνη εξέλιξη που προέκυψε, είναι η επιβεβαίωση των πρόσφατων δημοσιευμάτων για δημιουργία Σ.Η.Θ.Υ.Α. έπειτα από την σύσταση της διαδημοτικής επιχείρησης. Παράλληλα, έντονο προβληματισμό δημιούργησαν οι απαντήσεις στα ερωτήματα για τη λειτουργία του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου έως την πλήρη έναρξη του διάδοχου σχήματος μιας και υπήρξε ρητή αναφορά ότι η μονάδα θα κλείσει το 2025 ανεξάρτητα από την πορεία των έργων, καθώς και για την Πτολεμαΐδα V, τόσο για το καύσιμο και την τύχη της μονάδας που θα κλείσει το 2028, όσο και για τον αντικαταστάτη της στο μείγμα του συστήματος».

Επίσης όπως ανέφερε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, «δεν υπήρξε καμία απάντηση για σταθερή επιδότηση στην τιμή της τηλεθέρμανσης, για το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα  και για το -ανενεργό- άρθρο νόμου που προβλέπει την κάλυψη από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης του κόστους λειτουργίας της τηλεθέρμανσης της Εορδαίας μέχρι τη σύνδεση της με την Πτολεμαΐδα V.

www.ertnews.gr

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.