Header Ads

Αεροπορική επίθεση ΗΠΑ σε Συρία - Χειρουργικό χτύπημα σε προσκείμενες στο Ιράν πολιτοφυλακές

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μάιντεν

Αεροπορική επίθεση εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ στην ανατολική Συρία με στόχο εγκαταστάσεις που ανήκουν, σύμφωνα πάντα με το αμερικανικό Παντάγωνο, σε ομάδα πολιτοφυλακής που είναι προσκείμενες στο Ιράν, δίνοντας έτσι μια καλά «μετρημένη» απάντησε σε  πυραυλικές επιθέσεις εναντίον στόχων των ΗΠΑ στο Ιράκ.

Η επίθεση, σύμφωνα με το Reuters, που μετέδωσε πρώτο την είδηση ήταν περιορισμένη μειώνοντας ενδεχομένως τον κίνδυνο κλιμάκωσης ενώ παράλληλη η απόφαση του Τζο Μπάιντεν να επιτεθεί μόνο στη Συρία και όχι στο Ιράκ, τουλάχιστον προς το παρόν, δίνει στην ιρακινή κυβέρνηση το περιθώριο να ολοκληρώσει την έρευνα που διεξάγει για την επίσης σε βάρος Αμερικανών στις 15 Φεβρουαρίου. 

«Κατόπιν εντολής του Προέδρου (Τζο) Μπάιντεν, οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ νωρίτερα σήμερα το απόγευμα πραγματοποίησαν αεροπορικές επιθέσεις εναντίον των υποδομών που χρησιμοποίησαν ομάδες ενόπλων που υποστηρίζονται από το Ιράν στην ανατολική Συρία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι.

«Ο Πρόεδρος Μπάιντεν θα ενεργήσει για την προστασία του αμερικανικού προσωπικού και του συνασπισμού. Ταυτόχρονα, έχουμε ενεργήσει με τρόπο που στοχεύει στην αποκλιμάκωση της όλης κατάστασης τόσο στην ανατολική Συρία όσο και στο Ιράκ».

Πρόσθεσε ότι τα αμερικανικά χτυπήματα κατέστρεψαν πολλές εγκαταστάσεις σε ένα σημείο ελέγχου των συνόρων που χρησιμοποιείται από ομάδες μαχητών που υποστηρίζονται από το Ιράν, συμπεριλαμβανομένων των Kata’ib Hezbollah (KH) και Kata’ib Sayyid al-Shuhada (KSS).

Αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε ότι η απόφαση για την πραγματοποίηση των επιθέσεων είχε ως στόχο να στείλει ένα μήνυμα ότι ενώ οι ΗΠΑ ήθελαν να τιμωρήσουν τις συγκεκριμένες ομάδες πολιτοφυλακής αλλά δεν ήθελαν η κατάσταση κλιμακωθεί οδηγώντας σε ευρύτερη σύγκρουση.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι ο Μπάιντεν παρουσίασε μια σειρά από επιλογές και επιλέχθηκε να δοθεί η πιο περιορισμένη απάντηση.

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.