Header Ads

Ανακοινώνεται η παράταση του lockdown

Την επέκταση των απαγορευτικών μέτρων είχε προαναγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν είχε υπογραμμίσει στην συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ότι η αύξηση των κρουσμάτων υποχρεώνει την κυβέρνηση να αλλάξει τον σχεδιασμό της για όσα θα ίσχυαν από την 1η Μαρτίου και μετά.

Οπότε το απόγευμα αναμένεται η τυπική ανακοίνωση της παράτασης, την οποία θα εισηγηθεί η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων. Το ερώτημα μέχρι αυτή την ώρα, είναι το χρονικό διάστημα που θα παραταθεί το lockdown. Η μία εβδομάδα είναι βέβαιη, όμως υπάρχουν απόψεις ειδικών που εκτιμούν ότι τα απαγορευτικά μέτρα θα πρέπει να παραταθούν μέχρι τις 15 Μαρτίου.

Πάντως ο προβληματισμός των ειδικών παραμένει όσο βλέπουν τον αριθμό των κρουσμάτων να κινείται σε υψηλά επίπεδα, την πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας να μη μειώνεται και την Αττική να «βράζει». Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες επιβεβαιώθηκαν 1.784 κρούσματα, με τα 880 να εντοπίζονται στην Αττική.

Όσο λοιπόν δεν περιορίζεται η διασπορά, δεν μπορεί να υπάρξουν ρεαλιστικές σκέψεις για άρση του lockdown, ενώ προβληματισμό προκαλούν και οι μεταλλάξεις του κορονοϊού.

Επειδή όμως στην εξίσωση εισέρχεται και ο παράγοντας «οικονομία», δεν αποκλείεται –εφόσον ανακοινωθεί ότι η παράταση θα είναι για 15 μέρες- να δούμε τη δεύτερη εβδομάδα μία σταδιακή επανεκκίνηση της λειτουργίας του λιανεμπορίου, μέσω του click away ή της χρήσης του νέου πενταψήφιου 13032 για αποστολή SMS και που θα αφορά αποκλειστικά την έξοδο των καταναλωτών για αγορές σε καταστήματα λιανεμπορίου.

Δεν αποτελεί μυστικό ότι η κυβέρνηση θα ήθελε να δει το συντομότερο δυνατό να ξαναπαίρνει μπροστά η οικονομία –έστω και με το άνοιγμα του λιανεμπορίου- καθώς όσο οι επιχειρήσεις θα παραμένουν κλειστές, τόσο θα χρειάζονται στήριξη από την Πολιτεία και οι δυνατότητες για κάτι τέτοιο δεν είναι ανεξάντλητες.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να εφαρμόζεται κανονικά το χρονοδιάγραμμα εμβολιασμού ώστε τους επόμενους μήνες να «χτιστεί» ένα τείχος ανοσίας. Έτσι θα αυξηθούν και οι ελπίδες για ένα καλοκαίρι καλύτερο από το περσινό, κάτι που τόνισε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του στη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung. «Ελπίζουμε πως η φετινή τουριστική σεζόν θα είναι πολύ καλύτερη από την περσινή», σημείωσε ο πρωθυπουργός, ενώ πρόσθεσε ότι «στόχος μας είναι να φτάσουμε φέτος τουλάχιστον στο 50% του επιπέδου του 2019».

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.