Header Ads

Κυρώσεις της ΕΕ σε 19 υψηλόβαθμους αξιωματούχους του καθεστώτος Μαδούρο

.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε κυρώσεις σε 19 υψηλόβαθμούς αξιωματούχους του καθεστώτος του Νικολάς Μαδούρο για τον ρόλο τους σε ενέργειες και αποφάσεις που πλήττουν τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου στη Βενεζουέλα, αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση.

Με την απόφαση αυτή, η οποία επικυρώθηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών των 27 που συνεδρίασαν τη Δευτέρα, αυξάνεται σε 55 ο συνολικός αριθμός των αξιωματούχων της κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο στους οποίους έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την ΕΕ (απαγόρευση ταξιδιών στις χώρες της ΕΕ και πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων τους στην επικράτεια της Ένωσης).

«Αυτά τα στοχευμένα μέτρα έχουν προκριθεί για να μην υπάρξουν αρνητικές ανθρωπιστικές συνέπειες ούτε αθέλητες συνέπειες στον πληθυσμό της Βενεζουέλας και μπορούν να ακυρωθούν», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

«Τα πρόσωπα που προστέθηκαν στον κατάλογο είναι υπεύθυνα κυρίως για προσβολή των εκλογικών δικαιωμάτων της αντιπολίτευσης και της δημοκρατικής λειτουργίας της Εθνοσυνέλευσης, καθώς και για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων και περιορισμους των θεμελιωδών ελευθεριών», υπογραμμίζεται.

Δύο βουλευτές της νέας εθνοσυνέλευσης «που δεν εξελέγη δημοκρατικά», ο Χοσέ Μπερναμπέ Γκουτιέρες Πάρα, επικεφαλής του κόμματος «Accion Democratica», και ο Χοσέ Ντιονίσιο Μπρίτο Ροντρίγκες, επικεφαλής του κόμματος «Primero Justicia», είναι μεταξύ των προσώπων στα οποία επιβλήθηκαν κυρώσεις.

Η ΕΕ επέβαλε επίσης κυρώσεις στον Όμαρ Χοσέ Πριέτο, κυβερνήτη της πολιτείας Σούλια, τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων Ρεμίτζο Σεμπάγιος Ιτσάσο και τρεις αξιωματούχους του Εκλογικού Συμβουλίου, μεταξύ των οποίων η πρόεδρός του Μάιρα Αλφόνσο Ισαγκίρε.

Η ΕΕ είχε ανακοινώσει τον Ιανουάριο πως είναι έτοιμη να υιοθετήσει επιπλέον στοχευμένα περιοριστικά μέτρα, με δεδομένη την επιδείνωση της κατάστασης στη Βενεζουέλα μετά τις εκλογές του Δεκεμβρίου 2020.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP)

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.