Header Ads

Το «Μπλε Μάτι της Σιβηρίας»: Αγώνας δρόμου στην παγωμένη λίμνη Βαϊκάλη ακούγοντας τον πάγο να σπάει

Η θερμοκρασία είναι χαμηλή και η αδρεναλίνη χτυπάει κόκκινο. 

Δεκάδες άνθρωποι συμμετέχουν σε έναν ιδιότυπο αγώνα δρόμου. Με ότι θέλει ο καθένας (ποδήλατο, παγοπέδιλα) διασχίζουν την παγωμένη λίμνη Βαϊκάλη στη νότια Σιβηρία στη Ρωσία. Αντιμέτωποι με τις χαμηλές θερμοκρασίες, που φτάνουν τους -15°C, τον δυνατό αέρα και τις αντοχές τους. Ο αγώνας λέγεται Ice Storm και διαρκεί τρεις ημέρες. Οι συμμετέχοντες καλούνται να διασχίσουν 205 χιλιόμετρα σε μια λίμνη συνολικής έκτασης 31.468 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Το μήκος της είναι 636 χλμ ενώ το πλάτος της 79 χλμ. Η Βαϊκάλη είναι η πιο βαθιά και πιο παλιά λίμνη του κόσμου και είναι γνωστή και σαν το «Μπλε Μάτι της Σιβηρίας». 

«Είναι κάτι σαν διαλογισμός», λέει ένας συμμετέχοντας στο BBC. «Όταν ξεκινάς υπάρχουν πολλοί άνθρωποι γύρω του. Αλλά δύο λεπτά μετά μένεις μόνος σου».

«Είσαι σε άλλη διάσταση. Ακούς τον πάγο να σπάει».

Άλλοι ταξιδεύουν από όλο τον κόσμο για να συμμετάσχουν και να νικήσουν, άλλοι απλά για να έρθουν κοντά στην φύση. «Η νίκη είναι για αυτούς, τους αθλητές», λέει συμμετέχοντας. «Εμείς φτάνουμε στη σύνταξη και θέλουμε απλά να αισθανθούμε χαρούμενοι, να χαρούμε τη φύση και την στιγμή και ιδανικά να μείνουμε ζωντανοί μέχρι τον τερματισμό», συμπληρώνει γελώντας.  

Το «Μπλε Μάτι της Σιβηρίας»

Η Βαϊκάλη είναι η βαθύτερη και παλαιότερη λίμνη στον κόσμο, καθώς επίσης και η λίμνη με τον μεγαλύτερο όγκο γλυκού νερού. Περιέχει πάνω από ένα πέμπτο του γλυκού νερού παγκοσμίως και περισσότερο από 90% του γλυκού νερού της Ρωσίας. Η έκτασή της είναι 31.468 τ.χιλμ.  (μία από τις μεγαλύτερες του κόσμου). Έχει μήκος 654 χλμ., πλάτος 74 χλμ. και μέγιστο βάθος 1.680 μ.

Στις 29 Ιουλίου του 2008 Ρώσοι ερευνητές καταδύθηκαν με βαθυσκάφος στο βυθό της λίμνης, πετυχαίνοντας ρεκόρ κατάδυσης σε γλυκά νερά. Αποκαλύφθηκε ότι η λίμνη έχει βάθος 1.680 μέτρα, πολύ περισσότερο από όσο πιστευόταν ως τότε. Η αποστολή εξερεύνησης της μεγαλύτερης λίμνης στον κόσμο ανεστάλη μια ημέρα μετά, μετά από τη σύγκρουση ενός από τα δύο υποβρύχια με πλωτή πλατφόρμα. 

Από το 1996 η UNESCO έχει συμπεριλάβει τη λίμνη Βαϊκάλη στον Κατάλογο με τα Μνημεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς (φυσική κληρονομιά).

Η Βαϊκάλη αποτελεί ένα από τα πλουσιότερα λιμναία οικοσυστήματα στον κόσμο με τεράστια βιοποικιλότητα. Υπολογίζεται ότι στην περιοχή υπάρχουν πάνω από 1000 είδη φυτών και 1500 είδη ζώων, από τα οποία το 80% είναι ενδημικά. Η φώκια της Βαϊκάλης που ζει μόνο σε αυτή τη λίμνη είναι το μόνο είδος φώκιας του γλυκού νερού στον κόσμο.

Δέχεται τα νερά περίπου 300 ποταμών με κυριότερους τους Σελίγκα και Άνω Ανγκάρα ενώ από αυτήν ξεκινά ο ποταμός Ανγκάρα, το κυριότερο υδάτινο ρεύμα από όσα σχηματίζουν τον ποταμό Γενισέιι. Στο εσωτερικό της λίμνης υπάρχουν 22 νησιά, το μεγαλύτερο από τα οποία είναι το Ολχόν.

Οι Μογγόλοι θεωρούν την λίμνη ως «ιερή θάλασσα» και πιστεύουν ότι στις απόκρημνες και βραχώδεις ακτές της κατοικούν κακά πνεύματα.

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.