Header Ads

«Όχι» του Πάπα στη χειροτονία παντρεμένων ανδρών ως ιερέων στον Αμαζόνιο

Ο Πάπας Φραγκίσκος, στο πλαίσιο μιας από τις πιο σημαντικές αποφάσεις της θητείας του, απέρριψε την Τετάρτη μια πρόταση να επιτρέπεται σε κάποιους παντρεμένους άνδρες να χειροτονούνται ιερείς στην περιοχή του Αμαζονίου, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η έλλειψη ιερέων.

Την πρόταση αυτή είχαν κάνει πέρυσι Λατινοαμερικανοί επίσκοποι, προκαλώντας αντιδράσεις συντηρητικών στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, που φοβούνται ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να φέρει αλλαγές όσον αφορά στη δέσμευση των ιερέων για αγαμία.

O Φραγκίσκος έδωσε την απάντησή με Αποστολική Προτροπή του τρεις μήνες αφού η πρόταση υπερψηφίστηκε με 128 ψήφους έναντι 41 σε σύνοδο Ρωμαιοκαθολικών επισκόπων. Οι Αποστολικές Προτροπές λειτουργούν ως οδηγίες στους πιστούς, αλλά δεν καθορίζουν το δόγμα της εκκλησίας.

Στο 32 σελίδων έγγραφο δεν υπήρξε καν αναφορά στην πρόταση, η οποία ζητούσε μεγαλύτερης ηλικίας παντρεμένοι διάκονοι που έχουν αποδείξει την αξία τους σε απομακρυσμένες καθολικές κοινότητες και έχουν σταθερές οικογένειες να χειροτονούνται ιερείς.

Πολλοί συντηρητικοί είχαν αντιδράσει, λόγω φόβων πως ακόμα και μια περιορισμένης κλίμακας αλλαγή θα οδηγούσε σε έναν δρόμο όπου θα επιτρέπονταν οι παντρεμένοι ιερείς.

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.