Header Ads

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Δεσμευτείτε τώρα για αύξηση του κατώτατου μισθού

Ο Κ. Μητσοτάκης αποδείχθηκε πιο σκληρός και ανελέητος και από τον Τόμσεν υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στη Βουλή στα εργασιακά θέματα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψε 8 «χειρουργικά χτυπήματα» με τα οποία, όπως είπε, η κυβέρνηση Μητσοτάκη γύρισε τη χώρα πίσω στην πιο σκοτεινή περίοδο του μνημονίου.

«Κάνετε πολλές βόλτες. Σε λίγο θα μαθαίνουμε τα νέα σας από το Trip Advisor. Κάντε μία βόλτα όλως στην αγορά. Αυτές οι γιορτές ήταν οι χειρότερες. Ο τζίρος έπεσε 30%. Και αυτό συνέβη γιατί αν δεν πέσει στην αγορά ζεστό χρήμα... Εμείς δώσαμε χρήματα σε αυτούς που και το τελευταίο ευρώ θα το έριχναν στην κατανάλωση», υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας.

 

Δέσμευση για τον κατώτατο μισθό

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στην αύξηση του κατώτατου μισθού θυμίζοντας ότι η ΝΔ υποσχόταν αύξηση διπλάσια του ΑΕΠ, το οποίο το 2020 υπολογίζεται στο 2,8%. «Δεσμευτείτε σήμερα ότι στο τέλος της διαδικασίας θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός στο 5,6%», προκάλεσε τον πρωθυπουργό.

 

Ο ρόλος της νεοφιλελεύθερης σοσιαλδημοκρατίας

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε κριτική στις «κυβερνήσεις της σοσιαλδημοκρατίας η οποία επέλεξε να παίξει το ρόλο του εταίρου, του συνομιλητή και πολλές φορές ακόμα και του πρωταγωνιστή στο θεατρικό έργο της νεοφιλελεύθερης συναίνεσης που οδήγησε στην χρηματοπιστωτική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας».

Επίσης αναφέρθηκε επικριτικά στον βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Βασίλη Κεγκέρογλου λέγοντας ότι «δεν χρειάζεται συνηγόρους η ΝΔ» με αφορμή την αντίδραση του βουλευτή στην αναφορά της υπουργικής απόφασης Μηταράκη η οποία καταργεί την μειωμένη ασφαλιστική εισφορά που είχαν για ένα έτος οι γυναίκες που τεκνοποιούσαν.

 

Εργαζόμενοι και απολυμένοι στα θεωρεία της Βουλής

Επισημαίνεται ότι η συζήτηση στην Ολομέλεια γίνεται την ώρα που στα θεωρεία της Βουλής βρίσκονται αντιπροσωπείες από τους 5.500 επιστήμονες που απολύονται από τα προγράμματα του ΟΑΕΔ, κάποιοι από τους απολυμένους της Τράπεζας Πειραιώς, εργαζόμενοι από το σύλλογο δανειζόμενου προσωπικού της Εθνικής Τράπεζας όπως και μία απολυμένη (έχουν γίνει 50 απολύσεις από τον Ιούλιο σε αυτούς) και εργαζόμενοι από τα Λιπάσματα Καβάλας. Μάλιστα ο Αλ. Τσίπρας έκανε ειδικά αναφορά σε αυτές τις περιπτώσεις, όπως και σε άλλες επιχειρήσεις που έκαναν απολύσεις, και σημείωσε ότι «για πρώτη φορά μετά τη χούντα έχουμε απολύσεις στις τράπεζες»…

 

Τα χτυπήματα

«Μέσα σε μόλις επτά μήνες ο Κ. Μητσοτάκης αποδείχτηκε ακόμη πιο σκληρός και ανελέητος ακόμη και από τον διαβόητο Τόμσεν», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και κατέγραψε τα 8 χτυπήματα που επέφερε η κυβέρνηση της ΝΔ στην εργασία.

1) υποβάθμιση του Εώματος Επιθεώρησης Εργασίας. «Το μετατρέψατε σε άνευρη διοικητική δομή στον απόλυτο έλεγχο της κυβέρνησής σας . Ο στόχος προφανής: να επιστρέψουμε σε αυτό που ξέρετε καλά: την ανομία στους χώρους εργασίας, την ασυλία στους παραβάτες, τις διαγραφές προστίμων, τις εξυπηρετήσεις. Μέχρι και η κομματική σας εφημερίδα ο Φιλελεύθερος αναρωτιόταν προχθές αν τελικά υπάρχει ακόμα το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας», ανέφερε.

2) κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης εργαζομένων που ισχύει σε όλη την Ευρώπη. «Δεν ντραπήκατε καν να ταυτίσετε την αιτολόγηση των απολύσεων με φακέλωμα εργαζομένων. Και να νομιμοποιήσετε έτσι τις πιο σκληρές και αυθαίρετες εργοδοτικές πρακτικές. Και όλα αυτά για να κάνετε τα χατίρια του ΣΕΒ σε βάρος του κόσμου της εργασίας», υπογράμμισε.

3) κατάργηση των μέτρων προστασίας των εργολαβικών εργαζομένων. Ο Αλ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι αυτές οι δύο ρυθμίσεις «ήρθαν μαζί εκείνο το μαύρο απόγευμα του Αυγούστου όπου για πρώτη φορά στα κοινοβουλευτικά χρονικά και λιγότερο από ένα μήνα από την ανάληψη των καθηκόντων σας καταφέρατε με το θράσος και τη δειλία σας να οδηγήσετε σε αποχώρηση από αυτή την αίθουσα το σύνολο της αντιπολίτευσης».

4) διάλυση του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων με την πρόβλεψη να εξαιρούνται από τις αρχές τις επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης επιχειρήσεις χωρίς ουσιαστικό λόγο αλλά και δημιουργία ζωνών φτηνότερης εργασίας μέσω τοπικών συμβάσεων. «Κάνατε αυτό που ούτε το ΔΝΤ δεν είχε καταφέρει να πετύχει. Δημιουργήσατε Ειδικές Οικονομικές Ζώνες. Και το καλύτερο: δώσατε λευκή επιταγή στον υπουργό Εργασίας να αποφασίζει ποιες επιχειρήσεις θα μπορούν να μην εφαρμόζουν τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις, να μειώνουν μισθούς και να αποκτούν αθέμιτο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και ποιες θα πρέπει να της τηρούν δίνοντας υψηλότερους μισθούς. Χαρά στον φιλελευθερισμό σας!», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

5) Καταργήθηκε το δικαίωμα των εργαζομένων για προσφυγή στη διαιτησία.

6) με μια υπουργική απόφαση «στα μουλωχτά όπως συνηθίζετε και την οποία αποκαλύψαμε πριν από λίγες εβδομάδες» μειώσατε τα πρόστιμα για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας ενώ αυξήσατε το όριο των νόμιμων υπερωριών κατά 60%. Τα πρόστιμα για παραβιάσεις των ωραρίων και αδήλωτες υπερωρίες μειώθηκαν ως και 15 φορές.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «δώρα στις μεγάλες επιχειρήσεις, τις υπάγετε σε προκλητικά ευνοϊκό καθεστώς αντιμετωπίζοντάς τες όμοια με μικρά συνοικιακά μαγαζάκια. Δώρα και στους συστηματικούς παραβάτες μειώνοντας τα πρόστιμα και σ αυτούς. Ουσιαστικά καλείτε τους εργοδότες να παρανομούν. Τους λέτε: σας συμφέρει να  μην τηρείτε τα ωράρια, να  μην δηλώνετε και να μην πληρώνετε υπερωρίες, τους δίνετε όλων των ειδών τα κίνητρα. Ελάχιστες ποινές χωρίς τιμωρητικό χαρακτήρα και ένα ανύπαρκτο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας». Ανέφερε ενδεικτικά ότι το πρόστιμο των 1,6 εκατ. στην Τράπεζα Πειραιώς με τις ρυθμίσεις της ΝΔ θα ήταν 100.000 ευρώ!

7) Δεν συνεχίζεται το πρόγραμμα κατά του braindrain που υλοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ για την εργασία 5.500 νέων επιστημόνων σε κρίσιμους τομείς του δημοσίου.

8)  Μειώθηκε δραστικά ο προϋπολογισμός του ΟΑΕΔ για τα προγράμματα καταπολέμησης ανεργίας.

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.