Header Ads


ΓΛΙΤΩΣΤΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 100€ ΤΟ ΧΡΟΝΟ!

Συγκρίνετε τις τιμές ΟΛΩΝ των παρόχων ρεύματος και βρείτε το καλύτερο!
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ!

Θεσσαλονίκη: Αρχισαν να αδειάζουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ - Αισχροκέρδεια στις μάσκες

Εκδηλή είναι η ανησυχία των κατοίκων της Θεσσαλονίκης, μετά την ανακοίνωση του πρώτου επιβεβαιωμένου κρούσματος κορονοϊού στη χώρα μας.

Η ασθενής, μια 38χρονη γυναίκα που επέστρεψε από την βόρεια Ιταλία, νοσηλεύεται στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, με αποτέλεσμα να έχει σημάνει συναγερμός στην συμπρωτεύουσα.

Την ώρα που το υπουργείο Υγείας συνιστά ψυχραιμία και καλεί τους πολίτες να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και προφύλαξης, αρκετοί Θεσσαλονικείς σπεύδουν να προμηθευτούν χειρουργικές μάσκες και τρόφιμα - σε πολλές περιπτώσεις περισσότερα από όσα ενδεχομένως χρειάζονται, υπό το καθεστώς του φόβου.

Σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα thestival.gr, από τη στιγμή που ανακοινώθηκε η ύπαρξη κρούσματος κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη η κίνηση των σούπερ μάρκετ έχει αυξηθεί κατακόρυφα.

Ηδη έχουν αρχίσει να αδειάζουν τα ράφια με το αλεύρι, τη ζάχαρη και τα παξιμάδια.

«Από τις 13:00 η κίνηση του καταστήματος είναι αυξημένη κατά 150% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα της περσινής ημέρας» δήλωσε στο thestival, διευθυντής καταστήματος γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. «Υπάρχουν αποθέματα όμως αν συνεχιστεί αυτό που παρατηρείται τις τελευταίες ώρες, τότε σύντομα όλα τα ράφια θα είναι άδεια» ανέφερε ο διευθυντής.

«Προμηθεύτηκα μεγάλη ποσότητα κατεψυγμένων προϊόντων για μα μην ξεμείνω. Eχω καταψύκτη μεγάλο και θα τον γεμίσω. Τι θα κάνω αν αδειάσουν τα σούπερ μάρκετ. Φροντίζω για να έχω» δήλωσε στο thestival, συνταξιούχος που γέμισε μέχρι πάνω με φαγώσιμα το καρότσι του σούπερ μάρκετ.

..

Καταγγελίες για αισχροκέρδεια με τις μάσκες

Οπως αποκάλυψε νωρίτερα, η αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ), Αννα Σιδηροπούλου, τις τελευταίες ώρες οι χειρουργικές μάσκες προσώπου έχουν εξαντληθεί από πολλά φαρμακεία της πόλης εξαιτίας του αδικαιολόγητου πανικού. 

Πολλοί ήταν αυτοί που έσπευσαν να τις προμηθευτούν κατά δεκάδες, πιστεύοντας ότι έτσι θα προστατευτούν από τον ιό.

Οπως τονίζει το voria.gr, κάνοντας κάποιος μία αναζήτηση σε φαρμακεία που βρίσκονται σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης είναι σχεδόν αδύνατο να βρει κάποιος προστατευτικές μάσκες μίας χρήσης.

Υπάρχουν και οι περιπτώσεις που φαρμακεία έχουν μικρό απόθεμα αλλά τις πουλούν με φειδώ έως δύο ανά άτομο και μάλιστα υπερτιμημένες. Είναι ενδεικτικό πως οι μάσκες μίας χρήσης πωλούνταν υπό κανονικές συνθήκες προς 20 – 25 λεπτά και τώρα κάποια φαρμακεία τις πουλούν προς 50 λεπτά. Yπάρχουν, δε, περιπτώσεις που η αισχροκέρδεια χτυπάει «κόκκινο», όπως η περίπτωση φαρμακείου, που χρέωσε το κουτί με τις 50 απλές μάσκες, 50 ευρώ, δηλαδή ένα ευρώ τη μάσκα.

Την ίδια ώρα και οι φαρμοκοποιοί έρχονται αντιμέτωποι με την αισχροκέρδεια των χονδρεμπόρων. Χαρακτηριστική περίπτωση φαρμακοποιού που μιλώντας στη voria. gr έκανε λόγο για τιμή χονδρικής για μάσκα ενισχυμένη με άνθρακα έναντι του ποσού των 8 ευρώ, όταν λίγες ημέρες νωρίτερα πωλούνταν πολύ φθηνότερα. Σε άλλη περίπτωση μάσκες που είναι ειδικές για τη σκόνη και οι δέκα πωλούνταν σε συσκευασία προς 50 λεπτά, τώρα έχουν εκτοξευτεί στα 5 ευρώ.

Οπως εξηγεί o πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσιος Ευγενίδης υπάρχουν πολλοί τύποι προστατευτικών μασκών, από τις απλές, που πωλούνται προς 25 λεπτά, έως και αυτές που είναι σκληρές και ενισχυμένες με πολλά φίλτρα και μπορεί να φτάσουν τα 45 ευρώ.

Πάντως οι μάσκες μία χρήσης όπως λένε λοιμωξιολόγοι αλλά και φαρμακοποιοί προστατεύουν κατά κύριο λόγο αυτούς που νοσούν, ενώ όσοι τις φορούν προληπτικά θα πρέπει να τις χρησιμοποιούν μόνο για λίγες ώρες και όταν βρίσκονται σε χώρους με αυξημένο αριθμό κόσμου π.χ. στα νοσοκομεία.

(με πληροφορίες από Thestival, Voria)

  

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.