Header Ads

Συρία: Στους 21 οι νεκροί Τούρκοι στρατιώτες στην Ιντλίμπ. Αντικρουόμενες αναφορές για τον έλεγχο της Σαρακέμπ

Σύριοι αντάρτες υποστηριζόμενοι από τουρκικές δυνάμεις ανέφεραν την Πέμπτη πως ανακατέλαβαν τη στρατηγικής σημασίας πόλη Σαρακέμπ, σηματοδοτώντας την πρώτη μεγάλη αντεπίθεση στην επιχείρηση των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν είπε ότι οι εξελίξεις γίνονται ευνοϊκές για την Άγκυρα, τρεις εβδομάδες αφού οι αντικαθεστωτικοί έχασαν τον έλεγχο της πόλης στο σταυροδρόμι δύο αυτοκινητοδρόμων, την οποία κατέλαβαν οι υποστηριζόμενες από τη Ρωσία συριακές κυβερνητικές δυνάμεις.

Ο συριακός στρατός επιτίθεται τους τελευταίους μήνες για να ανακτήσει το τελευταίο μεγάλο προπύργιο των ανταρτών στη βορειοδυτική Συρία, μετά από εννιά χρόνια πολέμου που έχει ως αποτέλεσμα τον εκτοπισμό εκατομμυρίων και τον θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων.

Η Τουρκία έχει στείλει χιλιάδες στρατιώτες και βαρύ οπλισμό στην Ιντλίμπ στη Συρία, προκειμένου να υποστηρίξει τους αντάρτες στη μάχη τους ενάντια στις δυνάμεις του Σύριου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Σχεδόν ένα εκατομμύριο Σύριοι έχουν τραπεί σε φυγή μέσα στους τρεις τελευταίους μήνες, στη μεγαλύτερη έξοδο του πολέμου.

Τα Ηνωμένα Έθνη ανέφεραν την Πέμπτη πως οι συγκρούσεις έχουν «καταστροφικές» ανθρωπιστικές συνέπειες, με τον αριθμό των νεκρών αμάχων να αυξάνεται και σχολεία και νοσοκομεία να καταστρέφονται. Τουλάχιστον 134 άμαχοι, μεταξύ των οποίων 44 παιδιά, σκοτώθηκαν μόνο τον Φεβρουάριο, είπε η Νατζάτ Ρότσντι, ανώτερη σύμβουλος σε ανθρωπιστικά θέματα του ΟΗΕ για τη βορειοδυτική Συρία.

Στην Άγκυρα ο Ερντογάν είπε ότι θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις, ενώ ανακοίνωσε πως οι νεκροί των τουρκικών δυνάμεων στην περιοχή έχουν αυξηθεί στους 21. «Οι εξελίξεις στην Ιντλίμπ γίνονται ευνοϊκές για εμάς. Έχουμε τρεις μάρτυρες, ας αναπαυθούν εν ειρήνη. Αλλά από την άλλη πλευρά οι απώλειες του καθεστώτος είναι πολύ μεγάλες» είπε σε ομιλία του.

«Η μάχη μας θα συνεχιστεί. Οι συνομιλίες μας με τους Ρώσους συνεχίζονται» είπε. «Εάν δεν υπήρχε υποστήριξη από τη Ρωσία ή το Ιράν, θα ήταν αδύνατον να αντέξει ο Άσαντ».

Νωρίτερα οι υποστηριζόμενοι από την Τουρκία αντάρτες είπαν ότι έχουν προελάσει στην Ιντλίμπ. «Η πόλη Σαρακέμπ απελευθερώθηκε εντελώς από τις συμμορίες του Άσαντ» είπε ο Νάτζι Μουσταφά, εκπρόσωπος ενός συνασπισμού οργανώσεων ανταρτών, του αποκαλούμενου «Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου».

Ρωσική στρατιωτική πηγή την οποία επικαλέστηκαν ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία το διέψευσε αυτό, λέγοντας ότι οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις είχαν αποκρούσει επιτυχώς μια επίθεση στην πόλη.

Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε πως οι δυνάμεις του Άσαντ, με την υποστήριξη ρωσικών αεροσκαφών, εξαπέλυσαν επίθεση για την ανάκτηση της Σαρακέμπ. «Υπάρχουν βίαιες συγκρούσεις» είπε στο Reuters.

Με τη ρωσική υποστήριξη, κυβερνητικές δυνάμεις που υποβοηθούνται από ιρανικές πολιτοφυλακές έχουν κερδίσει έδαφος από τον Δεκέμβριο στη βορειοδυτική Συρία.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν καταλάβει περίπου 60 πόλεις και χωριά στη νότια Ιντλίμπ και στη γειτονική επαρχία Χάμα της τελευταίες τρεις ημέρες, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Αντάρτες ανέφεραν πως σκληρές συγκρούσεις είναι ακόμα σε εξέλιξη σε μια περιοχή όπου ο στρατός, με τη βοήθεια υποστηριζόμενων από το Ιράν πολιτοφυλακών, είχε καταλάβει στο πλαίσιο νέων επιθέσεων, για τις οποίες το παρατηρητήριο ανέφερε πως είχαν θέσει υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων όλη τη νότια Ιντλίμπ.

Πηγές της αντιπολίτευσης είπαν ότι μια αντεπίθεση ήταν σε εξέλιξη.

 (με πληροφορίες από Reuters)

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.