Header Ads

Διπλωματικό επεισόδιο Κίνας-Δανίας: Εφημερίδα παρουσίασε την κινεζική σημαία με κορονοϊό

Διπλωματικό επεισόδιο έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην Κίνα και την Δανία μετά την απόφαση της δανέζικης εφημερίδας, Jyllands-Posten να παρουσιάσει στο εξώφυλλο της ένα σκίτσο με την κινεζική σημαία να φέρει, αντί των πέντε κίτρινων αστεριών, σωματίδια του κορονοϊού.

Το σχέδιο υπογράφει ο Δανός καλλιτέχνης, Niels Bo Bojesen. Η πρεσβεία αντέδρασε μετά την δημοσιοποίηση της εικόνας απαιτώντας από τους υπεύθυνους του μέσου να ζητήσουν συγνώμη από τον κινεζικό λαό επειδή δημοσίευσαν το σκίτσο αυτό με λεζάντα «κορονοϊός» στο φύλλο της Δευτέρας.

H πρεσβεία ανέφερε χαρακτηριστικά: «Χωρίς συμπάθεια και ενσυναίσθηση, πέρασε την διαχωριστική γραμμή της πολιτισμένης κοινωνίας και το ηθικό σύνορο του ελεύθερου λόγου και προσέβαλε την ανθρώπινη συνείδηση».

Yπενθυμίζεται ότι το 2005 η Jyllands-Posten είχε προκαλέσει την οργή ολόκληρου του μουσουλμανικού κόσμου αφού είχε δημοσιεύσει σατιρικά σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ.

Ο διευθυντής του μέσου, Τζάκομπ Νίμπροε, υπογράμμισε ότι η εφημερίδα δεν είχε στόχο να διακωμωδήσει την κατάσταση στην Κίνα, όπου ο νέος κορονοϊός έχει στοιχίσει ήδη τη ζωή σε 106 ανθρώπους και έχει μολύνει χιλιάδες άλλους. Αρνήθηκε όμως να ζητήσει συγγνώμη, μετέδωσε η τοπική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Ritzau.

«Δεν μπορούμε να ζητήσουμε συγγνώμη για κάτι που δεν θεωρούμε λανθασμένο. Δεν έχουμε καμία πρόθεση να υποτιμήσουμε ή να χλευάσουμε την κατάσταση στην Κίνα και δεν θεωρούμε ότι το σκίτσο κάνει κάτι τέτοιο», δήλωσε ο Νίμπροε στην Ritzau.

Ο αρχηγός του Συντηρητικού Κόμματος, Ζόρεν Πάπε Πάουλσεν σημείωσε μέσω ανάρτησης του στο Twitter πως οι Δανοί πολιτικοί από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα εκτίμησαν ότι η Κίνα δεν θα πρέπει να ασκεί πιέσεις στην εφημερίδα. 

(Mε πληροφορίες από Reuters)

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.