Header Ads

Στους 213 οι νεκροί στην Κίνα και διασπορά του κοροναϊού σε τουλάχιστον 22 χώρες

Στα 213 αυξήθηκε από την Πέμπτη ο αριθμός των νεκρών στην Κίνα εξαιτίας του νέου κορονοϊού ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αυξήθηκαν σε μία ημέρα κατά 1.982 φτάνοντας τα 9.692. Για πρώτη φορά δε, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ ο Guardian διέρρευσαν και στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των ατόμων που έχον αναρρώσει και αυτός ανέρχεται σε περισσότερο από 160 άτομα. Αριθμός πολύ μικρός συγκριτικά με τον αριθμό των κρουσμάτων αλλά υπάρχουν εκτιμήσεις πως αρκετοί ασθενείς παραμένουν σε καραντίνα προληπτικά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απ′ ότι είναι πιθανώς απαραίτητο.

Στο μεταξύ κρούσματα του 2019 nCov έχουν εμφανιστεί σε τουλάχιστον 22 χώρες ενώ σε καμία χώρα πέραν της Κίνας δεν έχει αναφερθεί νεκρός. 

Σε κάθε περίπτωση Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε την Πέμπτη παγκόσμιο συναγερμό χαρακτηρίζοντας την κατάσταση ως «έκτακτη ανάγκη» για την δημόσια υγεία αφού η πανδημία λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις.  

Φυσικά οι ανακοινώσει του Π.Ο.Υ φέρνει νέα μέτρα πρόληψης ανά τον κόσμο με βασικό στόχο την αποτροπή της μετάδοσης του ιού και πρώτος στόχος είναι όπως ήδη φαίνεται ο περιορισμός των μη αναγκαίων εμπορικών και ταξιδιωτικών κινήσεων.

Ήδη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προτρέπει τους Αμερικανούς να «μην πηγαίνουν» στην Κίνα. «Οι ταξιδιώτες πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για την επιβολή περιορισμών στις μετακινήσεις χωρίς προειδοποίηση ή πολύ γρήγορα», τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ που υπενθυμίζει επίσης ότι έχουν μειωθεί οι συνδέσεις προς και από την Κίνα από εταιρείες του τομέα των μεταφορών.

 

Τονίζεται δε πως οι Αμερικανοί που «βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Κίνα πρέπει να εξετάσουν την πιθανότητα να εγκαταλείψουν τη χώρα χρησιμοποιώντας εμπορικά μέσα. Το υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε από όλο το μη απολύτως απαραίτητο προσωπικό της αμερικανικής κυβέρνησης να αναβάλλει τα ταξίδια προς την Κίνα εξαιτίας του νέου κοροναϊού».

Το επίπεδο συναγερμού αυξήθηκε επίσης στη βαθμίδα 4 της κλίμακας, το υψηλότερο, όπου κατατάσσονται χώρες όπως το Αφγανιστάν, το Ιράκ και το Ιράν. 

Σύμφωνα με επίσημες κινεζικές στατιστικές, σχεδόν 2,5 εκατομμύρια ταξιδιώτες προερχόμενοι από τις ΗΠΑ εισήλθαν στην Κίνα το 2018. Την ίδια χρονιά, καταγράφηκαν 3 εκατομμύρια αφίξεις στις ΗΠΑ από την Κίνα, κατά τον αμερικανικό εθνικό οργανισμό τουρισμού.

Η Turkish Airlines αναστέλλει τις πτήσεις της από και προς την Κίνα

Η Turkish Airlines αναστέλλει έως τις 9 Φεβρουαρίου τις πτήσεις της στην Κίνα, λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού, ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος της τουρκικής αεροπορικής εταιρείας.

 

Ο Μπιλάλ Εκσί, διευθύνων σύμβουλος της Turkish Airlines με ανάρτηση στο twitter, τόνισε πως οι πτήσεις προς τέσσερις προορισμούς στην Κίνα - Πεκίνο, Γκουανγκτσόου, Σανγκάη και Σιάν - αναστέλλονται έως τις 9 Φεβρουαρίου, λαμβάνοντας υπόψη την τελευταία απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Πολυάριθμες αεροπορικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο έχουν ανακοινώσει την αναστολή πτήσεων προς και από την Κίνα λόγω της επιδημίας του κινεζικού ιού.

Στο μεταξύ το Πακιστάν αναστέλλει επίσης όλες τις πτήσεις προς και από την Κίνα, όπως δήλωσε αξιωματούχος της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας ενώ το ίδιο έχει ήδη πράξει και η βρετανική British Airlines. 

Ανάλογη απόφαση έλαβε και η  Turkish Airlines που αναστέλλει έως τις 9 Φεβρουαρίου τις πτήσεις της στην Κίνα.

Τέλος αρκετές χώρες προσπαθουύν να απομακρύνουν τους υπηκόους από την Ουχάν και την Κίνα γενικότερα ενώ και το Πεκίνο ανέλαβε σχετική πρωτοβουλία και θα στείλει πολιτικά αεροσκάφη σε άλλα κράτη για να παραλάβουν κατοίκους της πόλης Ουχάν ώστε να επιστρέψουν «όσο πιο γρήγορα είναι δυνατόν» αυτό, ανακοίνωσε σήμερα το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

 

Το Πεκίνο πήρε την απόφαση να παρέμβει στο ζήτημα εξαιτίας «των πρακτικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν στο εξωτερικό κάτοικοι της επαρχίας Χουμπέι και ειδικά αυτοί της Ουχάν», της μεγαλούπολης των 11 εκατομμυρίων κατοίκων που μετατράπηκε σε επίκεντρο της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Χουά Τσουνγίνγκ.

Η Ουχάν και η επαρχία Χουμπέι έχουν πρακτικά αποκοπεί από τον υπόλοιπο κόσμο, με την επιβολή αυστηρών περιορισμών στις μετακινήσεις εδώ και μία εβδομάδα, στο πλαίσιο των δραστικών μέτρων που έχουν λάβει οι αρχές για να ανακόψουν την εξάπλωση της επιδημίας.

 

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.