Header Ads

Λαβύρινθος

«Φοβάσαι ότι θα `ρθει καταιγίδα και θα μας πνίξει όξινη βροχή,

βάλε σε γυάλα μέσα την πατρίδα και κρύψε την καλά μέσα στη γη.

Μήπως την ψάχνουν σαν την Ατλαντίδα αφού η Πανδώρα ανοίγει το κουτί;

Ηλεκτρικός Θησέας σε πηγάδι κι η Αριάδνη έχει μπερδευτεί..»

Και κάπως έτσι, μέσα από τους πιο πάνω στίχους του τραγουδιού «Ηλεκτρικός Θησέας», μας βρίσκει σήμερα αντιμέτωπους, η ζωή σε τούτο το νησί. Αντιμέτωπους με το κυπριακό μπέρδεμα. Ένα μπέρδεμα, το οποίο ελάχιστοι από εμάς έχουμε συνειδητοποιήσει τόσο τη σοβαρότητα του, όσο και το μέγεθος του. Κάποιοι άλλοι δε, συνεχίζουν να ζουν, ένα κενό μονοπάτι, άνευ ουσίας, βολεμένοι και ξερόλες επι παντός επιστητού, παρατημένοι στα ντοκουμέντα του δικού τους μυαλού. Και η λογική , όσο απλή και αν μοιάζει, διαφέρει στον κάθε ένα από εμάς, λόγω και της διαφορετικής οπτικής γωνίας, μέσα από την οποία βλέπουμε και κατανοούμε τα πράγματα.

Και που βρισκόμαστε σήμερα; Σε ένα λαβύρινθο, όπου οι ίδιοι έχουμε εγκλωβίσει τους εαυτούς μας, για χρόνια τώρα. Το νήμα του κουβαριού, κάπου δυστυχώς, κινδυνεύει να κοπεί. Ένα απέραντο σκοτάδι απλώθηκε στους διπλωματικούς αν θέλετε, διαδρόμους. Και ο Θησέας, να ψάχνει εναγωνίως, στο σκοτάδι. Ένας Θησέας που αν δεν βρει σύντομα το νήμα, θα κλάψουμε όλοι τα χαμένα…

Οι τελευταίες ενέργειες της Τουρκίας, η οποία εξακολουθεί να κατέχει το βόρειο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας από το 1974, τείνουν στο να δημιουργεί μια κατάσταση τραγικά αδιέξοδη, συνεχίζοντας τον de facto γεωγραφικό διαχωρισμό της, εν μέσω παράνομων ετσιθελιστικών, ipso facto ενεργειών της, τόσο από αέρος όσο και από θαλάσσης, αγνοώντας ταυτόχρονα τα διάφορα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και αψηφώντας επίσης, τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη περικοπή των κονδυλίων της προ ενταξιακής βοήθειας της.

Συνοψίζοντας, όλοι βλέπουμε τι γίνεται τα τελευταία χρόνια και κυρίως τη στρατηγική που ακολουθεί η Τουρκία, αναφορικά με την ΑΟΖ μας. Οι τουρκικές προκλήσεις δεν γίνονται τυχαία. Όλες στοχεύουν, στο να παραμείνει η Τουρκία ωσάν ο δυνατός παίχτης και κυρίαρχος στη Μεσόγειο και καταπατώντας σαφώς τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, τις υπογραφές και συνεργασίες με τους υπόλοιπους χώρες παίχτες στη Μεσόγειο. Εύλογα μπορεί να συμπεράνει κάποιος, μέσα από το χρονικό των τουρκικών προκλήσεων, ότι είναι μια χώρα που όχι μόνο λέει αυτά που λέει , αλλά τα πράττει κιόλας. Και η τραγική ειρωνεία , είναι ότι από τον καιρό που πρωτοξεκίνησε τις παραβιάσεις το 2013 με το «Μπαρμπαρός» και αρχίζαμε τις καταγγελίες διεθνώς, φτάσαμε σήμερα πλέον στο 2020, όπου παρακολουθούμε με μια κάποια πλέον, συνήθεια από τον καναπέ μας, για τυχόν κοιτάσματα υδρογονανθράκων από τις γεωτρήσεις της Τουρκίας, στο οικόπεδο 8.  Το θέμα είναι να μην γίνει καμιά στραβή και μείνουμε επί τραγικών τετελεσμένων σε περίπτωση που βρει τα κοιτάσματα και δεν έχουμε κανέναν να κοιτάξει και μας.

Κλείνοντας λοιπόν, με τον «Ηλεκτρικό Θησέα» , και μετά το ipso facto μπέρδεμα… : «Τώρα καθώς κοιτάς τα διυλιστήρια ρωτάς ποιοι σ’ έχουν βάλει στο κλουβί. Ηλεκτρικός Θησέας σε πηγάδι κι η Αριάδνη έχει τρελαθεί…»

Γιώτα Χατζηλοϊζου
Από το Blogger.