Header Ads

Γιάννης Τόλιος: Τράπεζες για στήριξη της ανάπτυξης, όχι μοχλός κερδοσκοπίας

Ο Γιάννης Τόλιος, υποψήφιος ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ σε ομιλία του προς τους εργαζόμενους του «Νομισματοκοπείου» της Τράπεζας Ελλάδος, τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Ο ελληνικός λαός ματώνει τα τελευταία χρόνια με τις πολιτικές λιτότητας χάριν δανειστών και τραπεζιτών. Πάνω από 200 δις € ω έχουν δοθεί ως εγγυήσεις στις τράπεζες για χρηματοδότηση της οικονομίας (μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αγροτών, δημοσίων έργων, κά) και η
«στρόφιγγα» ρευστότητας παραμένει ουσιαστικά κλειστή. Ταυτόχρονα με «ζεστό χρήμα» 40 δις εξασφάλισε τη σωτηρία των τραπεζών στα πλαίσια της λεγόμενης «ανακεφαλαιοποίησης» με πέρασμα της πλειοψηφίας των μετοχών στο λεγόμενο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Δυστυχώς τελευταία ζούμε μια ακόμα προκλητική ενέργεια σε βάρος του ελληνικού λαού από την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με ευλογίες της τρόϊκας.
Οι εν δυνάμει 4 μεγάλες δημόσιες τράπεζες, ιδιωτικοποιούνται η μια μετά την άλλη περνώντας στα χέρια ελλήνων και ξένων τραπεζιτών και επιθετικών funds (Soros, Polson, κά). Ειδικότερα, ενώ για τη σωτηρία της Eurobank διατέθηκαν άμεσα και έμμεσα (εξαγορά TT και Proton) συνολικά 10 δις €, πρόσφατα πωλήθηκε κατά 2/3 σε ξένους κερδοσκόπους χάνοντας το ελληνικό δημόσιο πάνω από 2,5 δις € (το ΤΧΣ είχε πληρώσει 1,5 € ανά μετοχή και την πούλησε 0,30 €, πέντε φορές φθηνότερη).! Κάτι ανάλογο έγινε με την Εθνική όπου το ΤΧΣ αγόρασε την πλειοψηφία των μετοχών σε τιμή 4,3 € και πώλησε το 43% σε τιμή 2,2 €, ζημιώνοντας ελληνικό δημόσιο και τους μικροεπενδυτές πάνω από 1,5 δις €. Η προκλητική πολιτική ιδιωτικοποίησης αποκαλείται από την κυβέρνηση, τους τραπεζίτες και τα «παπαγαλάκια» των «μ.μ.ε.», success story ….και όντως είναι για τους ολιγάρχες του χρηματιστικού κεφαλαίου.!
Ωστόσο η ασυδοσία δεν σταματά εκεί. Αντί ρευστότητας στην ελληνική οικονομία, δια στόματος δ/τη Τράπεζας Ελλάδος Γ.Προβόπουλου, σχεδιάζουν πλήρη αποκλεισμό 100.000 μικροεπιχειρήσεων από τραπεζικές πιστώσεις αφήνοντας να χρεοκοπήσουν στραγγαλίζοντας την παραγωγική βάση και ενθαρρύνοντας την συγκέντρωση μεριδίων αγοράς σε λιγότερα χέρια.!
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κατηγορηματικός αντίθετος σε αυτή την πολιτική. Σταθερά προβάλει ως εναλλακτική πολιτική, την εθνικοποίηση-κοινωνικοποίηση των τραπεζών, την εξασφάλιση των λαϊκών αποταμιεύσεων και τη χρηματοδότηση της οικονομίας με οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά κριτήρια. Όταν γίνει κυβέρνηση θα ζητήσει εκτός από πολιτικές και ποινικές ευθύνες για αυτές τις προκλητικές ενέργειες, ενώ θα απαλλάξει από το βραχνά των «κόκκινων δανείων» πρώτης κατοικίας, όσους έχουν διαθέσιμο εισόδημα κάτω από τα όρια της φτώχειας και ειδικές ρυθμίσεις με ευκολίες πληρωμής για τους υπόλοιπους».
Τέλος ο Γ.Τόλιος κάλεσε τους εργαζόμενους να αποδοκιμάσουν με την ψήφο τους τη ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, δίνοντας υψηλό ποσοστό στο ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να ανοίξει «ντε φάκτο» ο δρόμος με εθνικές εκλογές ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας από το ΣΥΡΙΖΑ.
Από το Blogger.