Header Ads

«Η κυβέρνηση υποβαθμίζει την τριτοβάθμια εκπαίδευση και «πριμοδοτεί» τα κολέγια»

Ο Γιάννης Μηλιός, υποψήφιος ευρωβουλευτής και υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ,  αναφερόμενος στις εξελίξεις στην ανώτατη εκπαίδευση, δήλωσε:


«Η κυβέρνηση οδηγεί σε νέα υποβάθμιση την τριτοβάθμια παιδεία. Το υπουργείο Παιδείας θα  περικόψει από τον προϋπολογισμό του έως το 2016 περίπου 1 δισ. ευρώ.
Ήδη η υποχρηματοδότηση έχει καταστεί εμφανής:
Την Παρασκευή που πέρασε το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, το οποίο επί πέντε μήνες δεν έχει λάβει χρηματοδότηση, κήρυξε στάση πληρωμών.

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών το 2009 είχε προϋπολογισμό 40 εκατ. ευρώ, σήμερα έχει 14 εκατ. ευρώ.

Το ΤΕΙ Αθηνών που πριν από πέντε χρόνια είχε προϋπολογισμό 30 εκατ. ευρώ, φέτος έχει 10 εκατ. ευρώ.

Είναι προφανές ότι η ασκούμενη πολιτική την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά θα οδηγήσει στα εξής αποτελέσματα:
-Συρρίκνωση των πανεπιστημίων της χώρας.
-Κλείσιμο τμημάτων και συγχωνεύσεις ιδρυμάτων.   .
Η δικομματική κυβέρνηση ενώ προωθεί τον οικονομικό «στραγγαλισμό» σε ΑΕΙ και ΤΕΙ ταυτοχρόνως ενισχύει τα κολέγια. Δεν το κρύβει άλλωστε όπως σαφώς προκύπτει από την πρόσφατη πρόταση του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά  για την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος.
Επίσης την ίδια στιγμή που υποβαθμίζεται η τριτοβάθμια εκπαίδευση στην χώρα μας, απελευθερώνεται πλήρως η αγορά εργασίας σε επίπεδο επαγγελματικών δικαιωμάτων για τα ιδιωτικά κολέγια που συνεργάζονται με πανεπιστήμια του εξωτερικού, ενώ αίρεται ο περιορισμός που υπήρχε μόνο για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Αυτές οι πολιτικές οδηγούν στην άνθηση των ιδιωτικών κολεγίων, ενώ τα δημόσια πανεπιστήμια οδηγούνται στην συρρίκνωση. Οι πολίτες θα κληθούν να πληρώσουν για να έχουν τα παιδιά τους πρόσβαση στο αγαθό της «παιδείας».

Η κυβερνητική πολιτική για την παιδεία είναι απαράδεκτη και έχει προξενήσει τις αντιδράσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας. Είναι απαραίτητο, μεταξύ άλλων, να δοθεί στα πανεπιστήμια η δυνατότητα να λαμβάνουν αποφάσεις για τα ζητήματα που τα αφορούν. Επιβάλλεται να διατεθούν οικονομικοί πόροι που συνάδουν με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, ενώ πρέπει να απλοποιηθούν οι σχετικές διαδικασίες.
Όσο παραμένει αυτή η κυβέρνηση η παιδεία θα απαξιώνεται, η δημόσια περιουσία θα ιδιωτικοποιείται, και η κοινωνική πλειοψηφία θα πλήττεται ολοένα και περισσότερο. Να φύγουν άμεσα! 25 Μάη ψηφίζουμε και φεύγουν!
Από το Blogger.