Νεα Πτολεμαιδας

Rss - Νέα ΠτολεμαΐδαςEpikoinonia me Nea PtolemaidasYoutube Nea PtolemaidasTwitter PtolemaidaFacebook Ptolemaida

20/5/14

"Σεισάχθεια" στην Ισλανδία ενώ στην Ελλάδα διασώζονται οι ιδιωτικές τράπεζεςΟ Γιάννης Μηλιός, υποψήφιος ευρωβουλευτής  και υπεύθυνος  της Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ,  με αφορμή την ανακοίνωση της Ισλανδίας για παραγραφή μέρους των χρεών πολιτών της χώρας της,  έκανε την εξής δήλωση:


Η Ισλανδία ανακοίνωσε   πως άρχισε με επιτυχία τη διαδικασία για την παραγραφή ενός μέρους των χρεών των προσώπων που έχουν λάβει στεγαστικά δάνεια. Η κεντροδεξιά  κυβέρνηση της χώρας αυτής  προχώρησε στο μέτρο  το οποίο θα ανακουφίσει περισσότερα από τα μισά νοικοκυριά. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σιγκμούντουρ Γκουνλάουγκσον προχωρά παρά την έντονη αντίδραση  του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και του οίκου αξιολόγησης Standard and Poor's.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη προτείνει μια ανάλογη «σεισάχθεια» με τη ρύθμιση ή και τη διαγραφή, μερική ή ολική, των χρεών των νοικοκυριών. Η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου όμως το έχει απορρίψει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ότι σε μια κοινωνία όπου τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά από 10%  έφθασαν  σήμερα στο 65%,  είναι επιτακτική ανάγκη:

-Να ληφθούν άμεσα μέτρα ρύθμισης των ιδιωτικών χρεών με μερική ή και ολική διαγραφή τους
-Να ενισχυθεί το νομικό πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας προτού το κυβερνητικό success story οδηγήσει δεκάδες ακόμα χιλιάδες νοικοκυριά στο δρόμο και σε ακόμα μεγαλύτερη απόγνωση.

Βέβαια στην Ισλανδία η κεντροδεξιά κυβέρνηση φαίνεται ότι (έστω για ορισμένα μέτρα) θέλει να αποφασίζει η ίδια, κάτι που δεν ισχύει παντού.


Από το Blogger.
-