Header Ads

Γρεβενά: Μικρές λαογραφικές συλλογές στο Κέντρο Πολιτισμού

λαογραφικές συλλογές Γρεβενά

Η πρώτη μουσειακή συλλογή του Δήμου Γρεβενών με τίτλο ”Μικρές Λαογραφικές Συλλογές” στεγάζεται στην αίθουσα Δημ. Αγοράστη στο Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου μαζί με τα ξυλόγλυπτα της συλλογής. Η έκθεση στήθηκε με την οικονομική συνδρομή του Δήμου Γρεβενών και την εθελοντική προσφορά του Φώτη Δημόπουλου, της Χαϊδως Αγορογιάννη – Βουτσά, της Ευαγγελίας Μπόγκια και της Μίκας Ζαχαροπούλου – Ρίγγου.

Εκθέματα δύο και πλέον αιώνων καταδεικνύουν ένα τρόπο ζωής χαμένο στο παρελθόν. Ένα μεγάλο μέρος αυτών είναι αντικείμενα καθημερινής χρήσης (μαχαίρια, γυάλινα, χάλκινα, πήλινα και μπρούτζινα σκεύη), φορεσιές και υφαντά, αντιπροσωπευτικά εργαλεία των γεωργοκτηνοτροφικών επαγγελμάτων της περιοχής καθώς και κάποιων που έχουν πια εκλείψει, δήλωσε στην ΕΡΤ3 η συλλέκτρια Χάιδω Αγορογιάννη – Βουτσά.

Σε καλαίσθητες προθήκες παρουσιάζονται φίνες πορσελάνες, έγγραφα και σπάνια αντικείμενα της ιστορικής οικογένειας Μπούσιου, ενώ στην εξωτερική αίθουσα στήνεται το γρεβενιώτικο αστικό δωμάτιο. Η υφαντική τέχνη κατέχει ιδιαίτερη θέση στη συλλογή ξεκινώντας από τον αργαλειό όπου το μαλλί του προβάτου μετατρέπεται σε εντυπωσιακά υφαντά με ενσωματωμένα αρχαία ελληνικά στοιχεία αλλά και νεότερα σχέδια, αποτέλεσμα των επιρροών που δέχτηκαν οι ντόπιοι από τα ταξίδια τους στις ευρωπαϊκές πόλεις, πρόσθεσε.

Ρεπορτάζ Μ. Νασιάδης

www.ertnews.gr

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.