Header Ads

Εορδαία: Ψηφιδωτό για τα 122 γυναικόπαιδα που μαρτύρησαν στο Ολοκαύτωμα των Πύργων

αρχείο λήψης

Το ιστορικό κεφάλαιο του Ολοκαυτώματος των Πύργων, τον Απρίλιο του 1944, και ειδικότερα τις τελευταίες εφιαλτικές στιγμές που βίωσαν στον φλεγόμενο αχυρώνα τα 112 γυναικόπαιδα, λίγο πριν κοπεί το νήμα της ζωής τους, αποτυπώνει ψηφίδα- ψηφίδα, στο υπό εξέλιξη  έργο της, η δημιουργός Βαρβάρα Γκέγκα. 

Σε μία επιφάνεια πέντε περίπου μέτρων, απεικονίζεται όλο το σκηνικό της οδύνης και του χαμού αθώων ψυχών, που βίαια οι Γερμανοί στρατιώτες ώθησαν στο πλίνθινο κτίσμα, που επικεντρώνεται στις εκφράσεις των προσώπων των  μικρών μελλοθάνατων, χωρίς οι Δήμιοι τους να συγκινούνται από τα ουρλιαχτά τους και τις κραυγές των γονέων  τους.

Η φιλοτέχνηση της παράστασης, ύστερα από ανάθεση του Συλλόγου Θυμάτων Ολοκαυτώματος Πύργων « Ιερά μνήμη», ξεκίνησε πριν από ενάμισι χρόνο και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί τον επόμενο μήνα, ενώ, χρειάστηκαν χιλιάδες ψηφίδες, επεξεργασμένες,  για να επιτευχθεί το ιδανικό αποτέλεσμα. Στο τρίτο δεκαήμερο του Απριλίου, το έργο θα μεταφερθεί στο Νέο, εντυπωσιακό μνημείο πεσόντων Πύργων, και θα τοποθετηθεί , στο σημείο των παλαιών αχυρώνων, για να ακολουθήσουν τα αποκαλυπτήρια του.

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ- ΣΥΝΤΑΞΗ: Μαίρη Κεσκιλίδου

www.ertnews.gr

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.