Header Ads

Η παρέλαση της μικρής Αποκριάς στην Κοζάνη (βίντεο)

kozani mikri apokria 2

Στους δρόμους της Κοζάνης ξεχύθηκαν μικροί και μεγάλοι για να γιορτάσουν την «μικρή Αποκριά». Με οδηγό την παράδοση, οι δρόμοι της πόλης πλυμμήρισαν από φανταχτερές στολές, τραγούδι, χορό και αστείρευτο κέφι.

Με σύμμαχο τον καλό καιρό οι μικροί καρναβαλιστές πήραν μέρος στην παρέλαση και γέμισαν χρώμα, χαμόγελα και κέφι την πόλη.

Η παρέλαση ξεκίνησε στις 11 το πρωί με ομάδες παιδιών από σχολεία και συλλόγους να δίνουν τον δικό τους πολύχρωμο τόνο στους εορτασμούς της φετινής Αποκριάς. Υπό τους ήχους των παραδοσιακών χάλκινων πνευστών, η γιορτινή ατμόσφαιρα θα σημάνει το έναυσμα για την αφή του Φανού στην κεντρική πλατεία της πολης, όπου όλοι οι σύλλογοι από τις 14 γειτονιές θα συναντηθούν για την κορύφωση του γλεντιού. Θα χορέψουν γύρω από την πυρά για να«ξορκίσουν» το κακό και να υποδεχτούν την άνοιξη με τα μοναδικά παραδοασιακά τραγούδια.

Το έθιμο έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα και αναβιώνει κάθε χρόνο, με την συμμετοχή πλήθους κόσμου από την Κοζάνη και τις γύρω περιοχές. Οι ομάδες των παιδιών μεταλαμπαδεύουν το έθιμο από γενιά σε γενιά, κρατώντας στις πλάτες τους την παράδοση. Δεν λείπει και το γαϊτανάκι αλλά και το «τρανύτερο κιχί», η παραδοσιακή κοζανίτικη πίτα, η οποία ξπερνάει τα 5 τεττραγωνικά μέτρα και διεκδικεί το βραβείο Γκίνες.

Με την Πανδώρα να δίνει το μουσικό έναυσμα με τα χάλκινα πνευστά να συνοδεύουν την γιορτή, ομάδες καρναβαλιστών από παιδικούς Σταθμούς του Δήμου Κοζάνης «Κίντσαν τ΄άργανα!» μαζί τους και τα παιδικά χορευτικά τμημάτα Πολιτιστικών Συλλόγων και Φανών. Αυτήν την ώρα στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης γίνεται η παρουσίαση παιδικών χορευτικών τμημάτων πολιτιστικών συλλόγων και φανών στην κεντρική πλατεία της πόλης και στη συνέχεια τη σκυτάλη θα πάρει η «Συνομωσία κρουστών», το σύνολο κρουστών του Δημοτικού Ωδείου Κοζάνης.

Στις 12 το μεσημέρι στο κλειστό γυμναστήριο του Βαλταδωρείου θα υπάρχει παιδικό καρναβάλι με παραδοσιακά παιχνίδια, happenings, χάσκα και πολλές εκπλήξεις από τον φανό «Λάκκος τ΄Μάγγαν» και εμψυχώτρια την κ. Σάντρα Παλιούρα. Στις 13:00 οι Φανοί της Κοζάνης θα ξεχυθούν στους δρόμους της και θα καταλήξουν στην κεντρική πλατεία όπου θα ανάψουν τον κεντρικό φανό και θα τραγουδήσουν όλοι μαζί, ενώ μια ώρα μετά «Τα Παρταλόπλα χτυπούν κορυφή με το τρανύτερο κιχί!» όπου η επιτροπή Ρεκόρ Guinness θα βραβεύσει το μεγαλύτερο κιχί της Κοζάνης. Το βράδυ θα είναι αφιερωμένο στην Κρήτη, τη Θράκη, την Καππαδοκία και τη Μακεδονία με πλήθος συλλόγων να χορεύουν στην κεντρική πλατεία της πόλης, όπου θα βρεθεί και ο φανός του Παύλου Μελά και στις 9 το βράδυ θα ανάψει το φανό του.

www.ertnews.gr

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.