Header Ads

Κοζάνη: Το Μοναστήρι Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Μικρόκαστρο στο επίκεντρο των εορτασμών τον Δεκαπενταύγουστο

ΠΑΝΑΓΙΑ

Εκατοντάδες πιστούς από κάθε γωνιά του κόσμου αναμένεται να υποδεχτεί και φέτος το μοναστήρι Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Μικρόκαστρο Κοζάνης που θα βρεθεί στο επίκεντρο του εορτασμού τον Δεκαπενταύγουστο.

Άνθρωποι όλων των ηλικιών καταφτάνουν στο μοναστήρι της Παναγίας για να εκπληρώσουν το τάμα τους και να ζητήσουν την χάρη της παραμονή και ανήμερα της εορτής. Οι προετοιμασίες πυρετώδεις για την μεγάλη ημέρα του εορτασμού εντός και εκτός του Μοναστηριού.

Το μοναστήρι χτισμένο από την εποχή της τουρκοκρατίας αποτελεί λατρευτικό τόπο για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής με την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Ελεούσας που χρονολογείται από τον 12 αιώνα .Η ιερά Μονή της Παναγίας του Μικροκάστρου αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά και ιστορικά καθιδρύματα της Μητροπόλεως Σισανίου και Σιατίστης.

Ο ακριβής χρόνος ίδρυσής της είναι άγνωστος. Πιθανότατα όμως ανάγεται στον δέκατο όγδοο αιώνα, καθότι από επιγραφή στο εσωτερικό του Ναού πληροφορούμαστε ότι το έτος 1797 ολοκληρώθηκε η αγιογράφησή του.

Για πρώτη φορά χαρακτηρίζεται ο χώρος ως Μονή σε ιστορικό έγγραφο του 1824.Το έτος 1993 δια Προεδρικού Διατάγματος η Μονή μετετράπη σε Γυναικεία και εγκαταστάθηκε ο πρώτος Μοναχικός πυρήνας, σήμερα με την καθοδήγηση της ηγουμένης Θεολογίας 27 μοναχές βρίσκονται στο μοναστήρι.

Άρρηκτα δεμένο το μοναστήρι παραμένει μέχρι σήμερα με το  εντυπωσιακό  έθιμο των Καβαλάρηδων από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας, το οποίο πλαισιώνει τις εορταστικές εκδηλώσεις του Δεκαπενταύγουστου και η επί ώρες  και  με οποιεσδήποτε μάλιστα καιρικές συνθήκες οδοιπορία των πιστών για τη μεταφορά της θαυματουργού εικόνας στην πόλη της Σιάτιστας με σκοπό να ευλογηθούν και όλα τα σπιτικά της πόλης.

www.ertnews.gr

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.