Header Ads

Π. Θεοδωρικάκος από Πτολεμαΐδα: Πρόκληση η μετατροπή της ενεργειακής καρδιάς της Ελλάδας σε καρδιά καινοτομίας

«Η απολιγνιτοποίηση είναι μια μεγάλη πρόκληση, ώστε αυτή η διαδικασία να μετατρέψει την ενεργειακή καρδιά της Ελλάδος καρδιά της καινοτομίας και της εφαρμογής μέτρων και πολιτικών, που θα επιτρέπουν επενδύσεις για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και θα επαναφέρουν θετικά το ισοζύγιο της απασχόλησης στην περιοχή», δήλωσε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Παναγιώτης (Τάκης) Θεοδωρικάκος, κατά τη σημερινή του επίσκεψη στο Δημαρχείο Εορδαίας.

Παράλληλα ο κ Θεοδωρικάκος τόνισε πως συμμερίζεται την ανάγκη να επιταχυνθούν μια σειρά διαδικασιών, δράσεων και έργων, να ολοκληρωθούν οι Μελέτες της ΔΕΗ ταχύτατα, να προσδιοριστούν οι χώροι και τα τοπικά-χωροταξικά σχέδια, ώστε οι εργαζόμενοι και οι εταιρείες που απασχολούνταν στη ΔΕΗ να επιστρέψουν και να δουλέψουν στην αποκατάσταση τους, για την ανάταξη της τοπικής οικονομίας.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Ο Υπουργός υπογράμμισε, ότι η κυβέρνηση εργάζεται προς την κατεύθυνση αυτή, μέσω του αρμόδιου υπουργείου, ενώ έκανε αναφορά και στον κορυφαίο ρόλο, που διαδραμάτισε το Υπουργείο Υποδομών, ώστε η Δυτική Μακεδονία να βγει από την απομόνωση.

Επανέλαβε και στην Πτολεμαΐδα, ότι η Δ. Μακεδονία είναι η πλέον ασφαλής περιοχή της χώρας και γι’ αυτό είναι «πολύ σημαντικό να προσελκύσουμε τουριστικές ροές στο Μέλλον μέσω του αναπροσανατολισμού των επιχειρήσεων, αναπροσανατολισμός που αφορά, εκ των πραγμάτων την τοπική και περιφερειακή οικονομία», ενώ, εντυπωσιάστηκε από το υπό κατασκευή campus του Πανεπιστημίου Δ. Μακεδονίας που «αποτελεί πρότυπο καινοτομίας σε όλη τη χώρα».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Εορδαίας, Παναγιώτης Πλακεντάς, περιέγραψε την  αναστάτωση και την αβεβαιότητα των κατοίκων της περιοχής, λόγω της απολιγνοποίησης και της επόμενης ημέρας, «χωρίς μέχρι σήμερα, πλην της επίλυσης προβλημάτων με την Τ/Θ, η περιοχή να δει κάτι απτό, εκτός από σχέδια και μελέτες, που εκπονούνται».

Καυτηρίασε δε το γεγονός, ότι ο λιγνίτης της περιοχής είναι βρώμικος και ταυτόχρονα εισάγουμε ρεύμα από τα Σκόπια, έκανε λόγο για καθυστέρηση στη Λειτουργία της Νέας Μονάδας «Πτολεμαίδα ΙV» για την οποία «ξέρουμε πότε θα πεθάνει, το 2028 και δεν ξέρουμε πότε θα λειτουργήσει» κι αυτό είναι έλλειμμα για την περιοχή, και έθεσε επιτακτικά το ζήτημα της αναβολής του χρόνου σχετικά με την παύση λειτουργίας των λιγνιτών, και της επιτάχυνσης όλων των διαδικασιών».

Τέλος, ο Παναγιώτης Πλακεντάς, αναφέρθηκε στο φαινόμενο της μετανάστευσης του πληθυσμού και της ερήμωσης της περιοχής, τονίζοντας, πως «δεν είναι αποτύπωμα αυτό που έχει η περιοχή, να βλέπουν οι κάτοικοι της τα φ/β και τις ανεμογεννήτριες».

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Τέλος ο εκπρόσωπος του Δ Σ του «Παρατηρητηρίου του Λιγνίτη», με εγγεγραμμένες 35 τεχνικές εταιρείες, Κλεάνθης Ακτενίζογλου, παρουσίασε με μελανά χρώματα την εικόνα στην περιοχή που λόγω απολιγνιτοποίησης πλήττεται από την ανεργία και τη μετανάστευση, επισημαίνοντας, ότι από τις 13 προτάσεις, που υποβλήθηκαν στον τέως υπουργό Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη με μηδενικό κόστος, δεν αξιολογήθηκε και δεν συζητήθηκε ούτε μία.

Χαρακτήρισε «Λάθος της κυβέρνησης» τον Αναπτυξιακό Νόμο, γιατί «δεν είναι η λύση, αλλά μέρος του προβλήματος, μίλησε για τον ετήσιο τζίρο των επιχειρήσεων, που δεν υπερβαίνουν τα 30 εκατομμύρια, αλλά και των εργαζομένων, μόλις 150 σήμερα, όταν το 2019 ήταν 3.500».

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ- ΣΥΝΤΑΞΗ: Μαίρη Κεσκιλίδου

www.ertnews.gr

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.