Header Ads

Μητσοτάκης: H Ελλάδα μεριμνά για τα σύνορά της- Καραμανλής: Η Ευρώπη να αντιδράσει στις προκλήσεις

K. Mitsotakis - K. Karamanlis

 «Η Ελλάδα μεριμνά για τα σύνορά της, έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαχείριση της πανδημίας και των εμβολιασμών» δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην εκδήλωση του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής» με θέμα: «Κωνσταντίνος Καραμανλής – Η πορεία της Ελλάδας στην Ενωμένη Ευρώπη», με αφορμή την συμπλήρωση 47 ετών από την ίδρυση της ΝΔ, προσθέτοντας πως ταυτόχρονα η Αθήνα υπηρετεί την αναβάθμιση του ρόλου τής Ευρώπης σε κάθε περιοχή στρατηγικού ενδιαφέροντος της». 

Από πλευράς του, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, αναφέρθηκε στις σύγχρονες προκλήσεις, στην εξωτερική απειλή που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και στην ανάγκη εθνικής ενότητας. Παράλληλα όμως άσκησε έντονη κριτική στην Ευρώπη, κάνοντας λόγο για Ευρωπαϊκό οικοδόμημα που έχει μείνει ημιτελές και που δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες ούτε των θεμελιωτών του ούτε των Ευρωπαίων πολιτών.

«Τιμούμε τον πολιτικό ηγέτη που ανέλαβε την ευθύνη να σώσει τη χώρα από την καταστροφή»

Παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, του Αντώνη Σαμαρά, υπουργών και ιστορικών στελεχών της ΝΔ, ο πρώην πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του ευχόμενος ταχεία ανάρρωση στην πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματάκαι αμέσως μετά αναφέρθηκε στον ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας. «Αποτίουμε σήμερα τον οφειλόμενο φόρο τιμής στη μνήμη του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Τιμούμε τον πολιτικό ηγέτη που στην αυγή της μεταπολίτευσης, σε ώρες δραματικές για τον Ελληνισμό, επέστρεψε στην πατρίδα, αναλαμβάνοντας την βαριά ευθύνη να σώσει τη χώρα από τον κίνδυνο της κατάρρευσης και της εθνικής καταστροφής», τόνισε ο Κώστας Καραμανλής.

Μιλώντας για την πορεία του οραματιστή πολιτικού που στόχευε από πολύ νωρίς την ένταξη της Ελλάδας στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, εστίασε στις δυσκολίες που βίωσε και στις τραυματικές του εμπειρίες οι οποίες όπως υπογράμμισε   «σμίλευσαν την προσωπικότητα και την κοσμοαντίληψη του Κωνσταντίνου Καραμανλή, σε βαθμό που λειτούργησαν ως πλοηγοί στην μακρά πορεία της πολιτικής του δράσης».

Χρησιμοποιώντας μία φράση του Κωνσταντίνου Καραμανλή από το Α΄ Συνέδριο της ΝΔ το 1979, στην οποία συνέδεε την κοινωνική δικαιοσύνη με την εμπιστοσύνη στην ιδέα της Δημοκρατίας, ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε ότι προϋπόθεση της ομαλής λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος είναι οι πολίτες να αισθάνονται ότι η πολιτεία τούς αντιμετωπίζει με ισονομία και δικαιοσύνη. «Όταν οι πολίτες, η μεγάλη μερίδα αυτών, αισθάνονται αδικημένοι, παραγκωνισμένοι ή περιφρονούμενοι, η δημοκρατία τραυματίζεται και, σε ακραία προέκταση, υπονομεύεται», υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής, σημειώνοντας ότι η πολιτεία έχει καθήκον να μεριμνά για την ευημερία όλων των πολιτών, πρωτίστως εκείνων που, για διάφορους λόγους, έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Στο μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του ο Κώστας Καραμανλής αναφέρθηκε στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα και στην πολιτική που εφαρμόστηκε μετά το τέλος του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, που ειδικά για τη Δύση οδήγησε σε ιστορικά πρωτόγνωρο επίπεδο ευημερίας, ευκαιριών απασχόλησης και κοινωνικής ανέλιξης σε ολοένα ευρύτερα τμήματα του πληθυσμού καθώς και στην εδραίωση της ειρήνης, της κοινωνικής συνοχής και πολιτικής ομαλότητας.

«Οι μεγάλες αυτές κατακτήσεις βρίσκονται υπό αυξανόμενη αμφισβήτηση τα τελευταία χρόνια. Οικονομικές κρίσεις, εμπορικοί ανταγωνισμοί, η άναρχη λειτουργία των αγορών, η τεχνολογική έκρηξη στις μεθόδους παραγωγής, εκπαίδευσης και επικοινωνίας, η δημογραφική πίεση, προκαλούν σοβαρές ανησυχίες για το μέλλον. Ήδη παρατηρείται παγκοσμίως διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων», τόνισε ο Κώστας Καραμανλής, σημειώνοντας ότι η διευρυνόμενη ανασφάλεια, ειδικά στα λιγότερο ευνοημένα κοινωνικά στρώματα κατατείνει στην δυσπιστία, την απομυθοποίηση και τελικά την αμφισβήτηση και την απονομιμοποίηση του δημοκρατικού πολιτεύματος. Όπως συμπλήρωσε, απαιτούνται μεταρρυθμίσεις και καινοτόμες λύσεις στην εκπαίδευση, στα συστήματα υγείας, στην κοινωνική ασφάλιση και το εργασιακό περιβάλλον. «Αρκεί να θυμόμαστε πάντα ότι οι κοινωνίες ανθούν και προοδεύουν μόνο όταν οι πολλοί αισθάνονται ότι μετέχουν στην συλλογική προσπάθεια, στις ευκαιρίες και την ισότιμη κατανομή των καρπών της προόδου», ανέφερε ο πρώη πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας φράση του Κωνσταντίνου Καραμανλή: «H δημοκρατία δεν επιβάλλεται. Η δημοκρατία βιώνεται. Και πρέπει να γίνεται πράξη στην καθημερινή ζωή του πολίτη. Προϋποθέτει τον σεβασμό της αρχής της πλειοψηφίας και του νόμου. Και προπαντός προϋποθέτει πολιτικό κλίμα ήπιο και ήρεμα πολιτικά ήθη. Η δημοκρατία δεν αντέχει στα πάθη και τους φανατισμούς».

Ανάγκη για εθνική ενότητα

Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό, αυτές οι αντιλήψεις έχουν ξεχωριστή αξία και σημασία στην περίπτωση της Ελλάδας. «Η θέση της χώρας, τόσο στα Βαλκάνια όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο, καθιστά ανεπίτρεπτη απερισκεψία την επικράτηση κλίματος διχαστικού και ακραίας οξύτητας. Μας το θυμίζει άλλωστε η πρόσφατη Ιστορία μας. Και στην Μικρασιατική Καταστροφή και στον Εμφύλιο, μπορεί να έχουν σοβαρές ευθύνες και ξένοι παράγοντες, όμως η οδυνηρή αλήθεια είναι ότι από μόνοι μας βγάλαμε τα μάτια μας», σημείωσε ο Κώστας Καραμανλής, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη για εθνική ενότητα. Οφείλουμε κατά συνέπεια να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για την διαμόρφωση συνθηκών σύμπνοιας, ομοψυχίας και εθνικής συνεννόησης. Ο δημοκρατικός διάλογος και η αντιπαράθεση επιχειρημάτων πρέπει να διευκολύνει και όχι να υπονομεύει την ανάγκη σύγκλισης απόψεων για τη διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής, πρωτίστως για τα μεγάλα εθνικά θέματα», σημείωσε ο κ. Καραμανλής συμπληρώνοντας ότι «είναι το εθνικό μας καθήκον, αφού η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι υπό απειλή. Απειλή που αφορά όχι μόνο δικαιώματα, συμφέροντα και επιδιώξεις που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συνθήκες, αλλά απειλή ακόμα και κατά της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας».

Κριτική στην Ε.Ε.

Μιλώντας για το ευρωπαϊκό όραμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή αλλά και για την ασφάλεια που παρείχε στην Ελλάδα η ένταξη της στην ενωμένη ευρωπαϊκή οικογένεια, ο πρώην πρωθυπουργός υπογράμμισε τα πολλά και σημαντικά βήματα που έκανε η Ευρώπη κατά τις πρώτες τέσσερις δεκαετίες από την αρχική Συνθήκη της Ρώμης, τον Μάρτιο του 1957.

Όπως τόνισε όμως, «το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα έχει μείνει ημιτελές και ότι δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες ούτε των θεμελιωτών του ούτε των Ευρωπαίων πολιτών». Αιτία της σημερινής εικόνας στασιμότητας της Ευρώπης, σύμφωνα με τον Κώστα Καραμανλή, είναι «η βεβιασμένη και άκαιρη διεύρυνση της Ένωσης, χωρίς προηγουμένως να έχει εξασφαλισθεί η εμβάθυνση των Ευρωπαϊκών θεσμών, η οικονομική κρίση και αβεβαιότητα, η απίσχναση του κοινωνικού κράτους, οι εντεινόμενοι γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί».

Ο πρώην πρωθυπουργός συνέχισε την κριτική του για την στάση της Ε.Ε., σημειώνοντας ότι παρά την ισχύ της η Ευρώπη αδυνατεί να πρωταγωνιστήσει στη διεθνή σκηνή, να επηρεάσει σημαντικά τις εξελίξεις σε σχέση με συγκρούσεις και εντάσεις, δεν έχει καταφέρει να διαμορφώσει ενιαία και αποτελεσματική πολιτική στο μεγάλο μεταναστευτικό πρόβλημα, εκτιμώντας ότι το μεταναστευτικό θα οξυνθεί ακόμα περισσότερο στο μέλλον. Κριτική άσκησε ο πρώην πρωθυπουργός και στο θέμα της αντιμετώπισης της πανδημίας από την Ε.Ε. «Επέδειξε ατολμία και δυσκινησία. Και στο υγειονομικό σκέλος και στο σκέλος των μέτρων ανάκαμψης από την ύφεση που προκάλεσε η πανδημία. Σε αντίθεση με το γενναίο πακέτο που υιοθέτησαν οι ΗΠΑ, το Ευρωπαϊκό είναι πολύ πιο συγκρατημένο, συνοδευόμενο μάλιστα από διαρκείς προειδοποιήσεις για τον πρόσκαιρο χαρακτήρα του, μέχρι να επανακάμψουν οι δύσκαμπτοι κανόνες πειθαρχίας και λιτότητας» υπογράμμισε ο Κώστας Καραμανλής, ενώ αναφέρθηκε και στους ευρωπαϊκούς χειρισμούς για την αντιμετώπιση της ελληνικής οικονομικής κρίσης. «Χωρίς να παραβλέπονται και να υποτιμώνται δικές μας αδυναμίες, λάθη και παραλείψεις, επεβλήθη ένα πρόγραμμα που σε μεγάλο βαθμό είχε χαρακτήρα τιμωρητικό. Και, όπως ομολογήθηκε κατ’ επανάληψη, ελέγχεται – εκ των υστέρων βέβαια – για σοβαρά σφάλματα και στην συνταγή και στο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα», σημείωσε ο κ. Καραμανλής ενώ κατηγόρησε την Ε.Ε. και για επαμφοτερίζουσα στάση έναντι της Τουρκίας, παρά το γεγονός ότι η γειτονική χώρα «συμπεριφέρεται ως ταραξίας στην ευρύτερη περιοχή, εγείροντας αξιώσεις που προσβάλλουν κατάφωρα και το γράμμα και το πνεύμα του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών». Σύμφωνα με τον Κώστα Καραμανλή «ορισμένα κράτη, μάλιστα, υιοθετώντας στάση επιτήδειου ουδέτερου, εμμέσως πλην σαφώς, δείχνουν να κλείνουν το μάτι προς την Τουρκία, δηλαδή να ενθαρρύνουν την απαράδεκτη και παραβατική συμπεριφορά της», ενώ συμπλήρωσε ότι «η Ευρώπη όμως οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι, αλλοιθωρίζοντας και αποπειρώμενη να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα, οδηγείται σε αδιέξοδο. Δεν μπορεί να μην επιβάλλει κυρώσεις σε εξόφθαλμα επιθετικές συμπεριφορές».

«Εθνική επιτυχία η συμφωνία με τη Γαλλία»

Ο πρώην πρωθυπουργός χαρακτήρισε ιδιαίτερα ενθαρρυντική την πρόσφατη αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, τονίζοντας ότι «συνιστά αναμφισβήτητη εθνική επιτυχία. Όχι μόνο για την σημασία της στην προάσπιση κοινών αξιών και συμφερόντων, αλλά και διότι σηματοδοτεί μια συνολική αντίληψη για την πορεία της Ευρώπης».

Ο Κώστας Καραμανλής έκλεισε την ομιλία του με αναφορά σε θέση που εξέφρασε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στη Βουλή, τον Οκτώβριο του 1975:

«Η Ιστορία διδάσκει ότι οι Έλληνες ό,τι κερδίζουν στον πόλεμο το χάνουν στην ειρήνη. Και το χάνουμε γιατί έχουμε την κακή συνήθεια να καθιστούμε τα εθνικά μας θέματα αντικείμενο έντονων πολιτικών ανταγωνισμών, οι οποίοι πολλές φορές παίρνουν την μορφή της πατριδοκαπηλείας και καταλήγουν σε διχασμούς».

Καταλήγοντας ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε: «Η Ιστορία διδάσκει. Ο Καραμανλής μάς το θυμίζει. Όλοι εμείς έχουμε χρέος να αποδείξουμε ότι διδαχθήκαμε καλά το μάθημά μας».

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η παράταξη μας ήταν, είναι και θα είναι η παράταξη της Ελλάδας της Ευρώπης»

Στον χαιρετισμό του στην εκδήλωση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε την συμβολή του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην ένταξη της Ελλάδας στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, σημειώνοντας ότι η πολιτική διαδρομή του ιδρυτή της ΝΔ ταυτίστηκε με την πορεία της χώρας προς την Ενωμένη Ευρώπη.

Θύμισε ότι η Ελλάδα είχε καταθέσει επίσημο αίτημα ένταξης στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα από το 1975 και το 1979 υπεγράφη η ένταξη της στην ΕΟΚ ως δέκατο μέλος.

«Η ενδυνάμωση της δημοκρατίας στην πατρίδα μας συμβάδισε όλες τις τελευταίες δεκαετίες με την εδραίωση της ευρωπαϊκής της πορείας», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι «η πρόσδεση στο κοινοτικό άρμα ισοδυναμούσε με μία πολλαπλή εγγύηση του πολιτεύματος, που μόλις έβγαινε από την επτάχρονη τυραννία, της εθνικής ακεραιότητας, με τις πληγές στην Κύπρο νωπές και τη χώρα εκτός πλαισίου συλλογικής ασφάλειας και στρατιωτικού σκέλους του ΝΑΤΟ, και, τέλος, της οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας, καθώς η Ελλάδα ανοιγόταν σε μία ευρεία αγορά και σ′ ένα νέο περιβάλλον που θα την άλλαζαν ριζικά».

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, «η παράταξή μας ήταν, είναι και θα είναι η παράταξη της Ελλάδας της Ευρώπης» ενώ αναφέρθηκε στην σημερινή θέση της χώρας μέσα στην Ε.Ε. «Η Ελλάδα μεριμνά για τα σύνορά της, έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαχείριση της πανδημίας και των εμβολιασμών. Έτσι, άλλωστε, η Ε.Ε. πέτυχε τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης. Ταυτόχρονα, η Αθήνα υπηρετεί την αναβάθμιση του ρόλου τής Ευρώπης σε κάθε περιοχή στρατηγικού ενδιαφέροντος της». Παράλληλα ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πρόσφατη αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας, έναν στρατηγικό στόχο που όπως είπε είχε τεθεί από το 1975, και που πλέον «γίνεται το πρώτο θεμέλιο στη δημιουργία στρατηγικής αυτονομίας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκλεισε τον χαιρετισμό του τονίζοντας ότι «το μεγάλο στοίχημα του Κωνσταντίνου Καραμανλή αποτελεί κεκτημένο και διαρκή πρόκληση» και προσθέτοντας ότι σήμερα θα ήταν περήφανος, καθώς όπως είπε «πατρίδα μας η Ελλάδα και οικογένεια μας Ευρώπη».

Την εκδήλωση άνοιξαν με ομιλίες τους ο Πέτρος Μολυβιάτης, Πρόεδρος του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Καραμανλής» και ο Αχιλλέας Καραμανλής, Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος, οι οποίοι αναφέρθηκαν στην πορεία και το ευρωπαϊκό όραμα του ιδρυτή της ΝΔ.

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.