Header Ads

G20: Σε «θετικό κλίμα» η συνάντηση Μπάιντεν- Ερντογάν

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση που είχαν στη Ρώμη, στο περιθώριο της συνόδου της G20, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα έναν ανώτερο Τούρκο αξιωματούχο, η συνάντηση των δύο ηγετών διεξήχθη σε «πολύ θετικό κλίμα» και σύμφωνα με τα τουρκικά κρατικά μέσα ενημέρωσης οι δύο τους συμφώνησαν στη δημιουργία ενός μηχανισμού για τη βελτίωση των διμερών τους σχέσεων.

Σύμφωνα με τουρκικές πηγές, οι δύο πρόεδροι συζήτησαν για τις διμερείς σχέσεις τους και συμφώνησαν να αυξηθούν οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ τους, ενώ συζήτησαν και για το πεδίο της συμμαχίας του ΝΑΤΟ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Συνάντηση Μπάιντεν - Ερντογάν στη Ρώμη: Πώς ερμηνεύεται

Σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, εκφράστηκε ικανοποίηση για τα αμοιβαία βήματα που πραγματοποιήθηκαν για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Σημειώνεται πως το Σάββατο Αμερικανός αξιωματούχος είχε δηλώσει πως ο Μπάιντεν θα προειδοποιούσε τον Ερντογάν πως απότομες ενέργειες δεν ωφελούν τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις και ότι οι κρίσεις θα έπρεπε να αποφεύγονται.

Νωρίτερα μέσα στον μήνα ο Ερντογάν είχε πει ότι 10 ξένοι απεσταλμένοι, μεταξύ των οποίων ο Αμερικανός πρέσβης, θα ανακηρύσσονταν ανεπιθύμητα πρόσωπα (persona non grata) λόγω του αιτήματος για απελευθέρωση του φυλακισμένου Οσμάν Καβαλά, αν και μετά απέσυρε την απειλή απέλασής τους.

Αμερικανοί κοινοβουλευτικοί έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση Μπάιντεν να μην πουλήσει μαχητικά F-16 στην Τουρκία και έχουν απειλήσει να μπλοκάρουν τέτοιες εξαγωγές επειδή η Τουρκία είχε αγοράσει ρωσικά πυραυλικά συστήματα αεράμυνας και «συμπεριφερόταν σαν αντίπαλος».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.