Header Ads

Σβαρτσενέγκερ: "Ας εξολοθρεύσουμε τη ρύπανση"

Ο σταρ του Χόλιγουντ Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ επέκρινε την Παρασκευή τους πολιτικούς ηγέτες που ισχυρίζονται ότι η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής βλάπτει την οικονομία ως «ανόητους ή ψεύτες».

Εν όψει της συνόδου κορυφής για το κλίμα στην Σκωτία, ο πρών κυβερνήτης της Καλιφόρνια δήλωσε στο BBC ότι η προσωπική εμπειρία του στην πολιτική ζωή του έδειξε ότι η αντιμετώπιση των εκπομπών άνθρακα μπορεί να συμβαδίσει με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

«Όλοι αυτοί οι πολιτικοί ηγέτες χωρών που έρχονται και δίνουν ομιλίες, ”Δεν πρόκειται να στραφούμε προς την πράσινη ανάπτυξη και να χάσουμε δουλειές” και όλα αυτά τα πράγματα, είναι ψεύτες ή είναι απλώς ανόητοι και δεν ξέρουν πώς να το κάνουν», είπε στο BBC, προσθέτοντας ότι «το μόνο που χρειάζεται είναι να έχεις τα κότσια για να το κάνεις».

Ο Σβαρτσενέγκερ δεν κατονόμασε καμία συγκεκριμένη χώρα.

Ο διάσημος ηθοποιός, υπέρμαχος της προστασίας του περιβάλλοντος έχει συγκρουστεί συχνά με άλλους Ρεπουμπλικάνους πολιτικούς - συμπεριλαμβανομένου του πρώην προέδρου Τραμπ - για την κλιματική κρίση.

Αν και πολλά εξέχοντα στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στρέφονται κατά των προσπαθειών αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, θεωρώντας τες ως κατά των επιχειρήσεων, θα στείλουν αποστολή στην σύνοδο της Γλασκώβης για να δείξουν ότι οι συντηρητικοί νοιάζονταν για το περιβάλλον και επιθυμούν να συμμετάσχουν στην εξεύρεση λύσης για την κλιματική αλλαγή.

Μολαταύτα ο πρωταγωνιστής του ”Εξολοθρευτή” εξέφρασε επίσης μια επιφύλαξη για το κατά πόσα μπορούν να κάνουν ηγέτες των κυβερνήσεων στη σύνοδο κορυφής της COP26.

Είπε: «Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε μια θετική στάση, να μπορούμε να το δούμε και να δουλεύουμε όλοι μαζί γιατί κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει μόνος του. Είναι ένα τεράστιο εγχείρημα ».

Επίσης προέτρεψε τους αγοραστές να αναλογίζονται το αποτύπωμα άνθρακα των προϊόντων που αγοράζουν στα καταστήματα.

«Να αγοράζετε τοπικά προϊόντα», είπε.

″Κάθε φορά που αγοράζετε κάτι από το εξωτερικό, αυτό είναι κακό για το περιβάλλον - είναι το χειρότερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε.”

Ο Σβαρτσενέγκερ προώθησε πρωτοβουλίες για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κατά τη διάρκεια της θητείας του ως κυβερνήτης της Καλιφόρνιας (2003-2011) και υποστήριξε τον νόμο για τις λύσεις παγκόσμιας προειδοποίησης για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίων του άνθρακα στα επίπεδα του 1990 έως το 2020.

Ο Ρεπουμπλικανός πολιτικός είπε ότι οι περιβαλλοντικές πολιτικές που υιοθέτησε ως κυβερνήτης της Καλιφόρνια απέδειξαν ότι ”η στροφή στην πράσινη ανάπτυξη” είναι ”ο καλύτερος τρόπος για τη δημιουργία θέσεων εργασίας”.

Αναφερόμενος για την Καλιφόρνια, είπε: «Είμαστε η νούμερο ένα πολιτεία οικονομικά στις ΗΠΑ, με ΑΕΠ 3,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, και αυτό μας κάνει την πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο», ενώ παράλληλα έχουμε τους πιο αυστηρούς περιβαλλοντικούς νόμους».

Εξάλλου, απέρριψε τον ισχυρισμό ότι ο μετριασμός της κλιματικής αλλαγής σημαίνει να ζητάμε από τους ανθρώπους να «εγκαταλείψουν» πράγματα και συνήθειες. 

«Αν άλλαζα ένα Hummer 300 ίππωνμε ντίζελ και πάω να σ′ έναν ηλεκτρικό κινητήρα των 480 ίππων που είναι ηλεκτρικός — τι χάνω;».

Ο πρώην bodybuilder είπε επίσης ότι είχε μειώσει την κατανάλωση κρέατος κατά ”περίπου 70% ή 80%” και είχε ήδη δει οφέλη για την υγεία του από την αλλαγή.

«Λοιπόν τι έχασα;» τόνισε. «Κέρδισα την υγεία μου - μου έδωσε επιπλέον δύο χρόνια».

Πηγές: BBC, Daily Mail, businessinsider

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.