Header Ads

COP26: «Τελευταία μας ελπίδα» για να μείνει «ζωντανός» ο στόχος των 1,5 βαθμών Κελσίου

«Η COP26 είναι η τελευταία μας, καλύτερη ελπίδα να κρατήσουμε τον στόχο των 1,5 βαθμών Κελσίου εφικτό» είπε ο πρόεδρός της, Αλόκ Σάρμα, κατά την τελετή έναρξης της συνόδου στη Γλασκώβη την Κυριακή.

«Έξι χρόνια πριν, στο Παρίσι, συμφωνήσαμε στους κοινούς μας στόχους» είπε, αναφερόμενος στη συμφωνία του 2015 για να παραμείνει η άνοδος της θερμοκρασίας παγκοσμίως κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου και να περιοριστεί στους 1,5 βαθμούς. «Πιστεύω ότι μπορούμε να προχωρήσουμε τις διαπραγματεύσεις και να αρχίσουμε μια δεκαετία όλο και μεγαλύτερης φιλοδοξίας και δράσης...μα πρέπει να τρέξουμε. Αν δράσουμε τώρα και δράσουμε μαζί μπορούμε να προστατέψουμε την πολύτιμη υπόσχεσή μας και να διασφαλίσουμε πως εκεί που το Παρίσι υποσχέθηκε, η Γλασκώβη φέρνει αποτελέσματα».

Παράλληλα, σημείωσε ότι κατά την πανδημία η κλιματική αλλαγή δεν «έκανε διάλειμμα».

Από πλευράς της η απερχόμενη πρόεδρος της COP, Καρολίνα Σμιντ (Χιλή), εξέφρασε τη χαρά της για τη σύνοδο που γίνεται με φυσική παρουσία, και αναφέρθηκε θετικά στο έργο της απερχόμενης προεδρίας, λέγοντας πως η Χιλή και η Λατινική Αμερική εν γένει έκαναν βήματα προς τα εμπρός τη στιγμή που άλλοι έκαναν πίσω. Όπως είπε, η χιλιανή προεδρία είχε «διατηρήσει το momentum ακόμα και στις δυσκολότερες στιγμές που έφερε η πανδημία».

Σημειώνεται πως το Reuters μετέδωσε ότι οι ηγέτες των χωρών της G20, που συνεδριάζουν στη Ρώμη, έφτασαν σε συμφωνία για τη διατύπωση της τελικής τους διακήρυξης. Το AFP υποδεικνύει ότι υπήρξε συμφωνία περί στόχου των 1,5 βαθμών.

Με πληροφορίες από ΒΒC, Reuters, Associated Press

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.