Header Ads

Συνάντηση Μακρόν- Μπάιντεν: «Η εμπιστοσύνη είναι σαν την αγάπη», πρέπει να κερδίζεται

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε πως οι χειρισμοί της κυβέρνησής του πάνω στο σύμφωνο ασφαλείας (AUKUS) με την Αυστραλία και τη Βρετανία ήταν «αδέξιοι» και επιχείρησε να «γυρίσει σελίδα» κατά την πρώτη του συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν από τότε που έλαβε χώρα η διπλωματική κρίση τον προηγούμενο μήνα μεταξύ της Ουάσινγκτον και του παλαιότερου συμμάχου της.

Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν θερμά λόγια και η γλώσσα του σώματος ήταν φιλική, μα ο Μακρόν είπε αργότερα πως η εμπιστοσύνη της Γαλλίας πρέπει να ανακτηθεί με πράξεις, όχι λόγια.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών ψυχράνθηκαν λόγω της συμμαχίας ΗΠΑ- Αυστραλίας, ονόματι AUKUS, που περιλαμβάνει και το Ηνωμέο Βασίλειο. Το σύμφωνο περιελάμβανε μια συμφωνία πώλησης υποβρυχίων με την Αυστραλία η οποία στην πράξη ακύρωσε μια συμφωνία μεταξύ Γαλλίας και Αυστραλίας για υποβρύχια το 2016.

Η απόφαση των ΗΠΑ να διαπραγματευτούν κρυφά προκάλεσε την οργή της Γαλλίας, η οποία ανακάλεσε προσωρινά τον πρέσβη της από την Ουάσινγκτον και ακύρωσε ένα γκαλά στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ, ενώ αξιωματούχοι της κατηγόρησαν τον Μπάιντεν πως ενεργούσε σαν τον Ντόναλντ Τραμπ.

«Νομίζω πως αυτό που συνέβη ήταν, για να χρησιμοποιήσω μια αγγλική φράση, αυτό που κάναμε ήταν αδέξιο (clumsy). Δεν έγινε με πολλή χάρη» είπε ο Μπάιντεν. «Είχα την εντύπωση πως είχαν γίνει συγκεκριμένα πράγματα που δεν είχαν γίνει. Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω: Η Γαλλία είναι ένας εξαιρετικά, εξαιρετικά πολύτιμος σύμμαχος- εξαιρετικά- και μια δύναμη από μόνη της».

Ο Μπάιντεν επίσης σημείωσε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν παλαιότερο και πιο πιστό σύμμαχο από τη Γαλλία, και είπε ότι δεν υπάρχει τομέας όπου οι δύο χώρες δεν μπορούν να συνεργαστούν.

«Είχα την εντύπωση πως η Γαλλία είχε πληροφορηθεί από καιρό πριν πως η συμφωνία δεν προχωρούσε. Μάρτυς μου ο Θεός, δεν γνώριζα ότι δεν είχατε ενημερωθεί» είπε ο Μπάιντεν στον Μακρόν.

Ο Μακρόν από πλευράς του είπε ότι η συνάντησή του με τον Μπάιντεν ήταν «σημαντική» και πως ήταν απαραίτητο να «κοιτάς στο μέλλον» καθώς η χώρα του και οι ΗΠΑ εργάζονταν για να αποκαταστήσουν τις σχέσεις.

«Αυτό που έχει σημασία τώρα είναι τι θα κάνουμε μαζί τις προσεχείς εβδομάδες, τους επόμενους μήνες, τα επόμενα χρόνια» είπε ο Μακρόν.

Ο Γάλλος πρόεδρος είπε αργότερα σε δημοσιογράφους πως η συνάντηση με τον Μπάιντεν ήταν χρήσιμη, με «ισχυρή» αμερικανική δέσμευση για την ευρωπαϊκή άμυνα, μα ήταν σημαντικό το τι θα συνέβαινε μετά. «Η εμπιστοσύνη είναι σαν την αγάπη: Οι διακηρύξεις είναι καλές, μα οι αποδείξεις είναι καλύτερες» είπε ο Μακρόν.

Με πληροφορίες από Reuters

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.