Header Ads

ΗΠΑ: Η FDA ενέκρινε τη μίξη εμβολίων κατά της COVID

Οι επιστήμονες της Αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων έδωσαν την Πέμπτη το πράσινο φως στην επέκταση των ενισχυτικών δόσεων κατά της COVID-19 σε Αμερικανούς που ήδη έκαναν το εμβόλιο Moderna ή Johnson & Johnson και δήλωσαν ότι οποιοσδήποτε Αμερικανός που δικαιούται επιπλέον δόση μπορεί να κάνει εμβόλιο άλλης εταιρείας από αυτό που έλαβαν την αρχική δόση. 

Οι αποφάσεις της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων σηματοδοτούν ένα μεγάλο βήμα προς την επέκταση στις ΗΠΑ των ενισχυτικών εμβολιασμών, οι οποίοι ξεκίνησαν με επιπλέον δόσεις του εμβολίου Pfizer τον περασμένο μήνα. Ωστόσο, προτού σηκώσουν περισσότεροι άνθρωποι τα μανίκια τους, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων θα συμβουλευτούν μια ομάδα εμπειρογνωμόνων αργότερα αυτή την εβδομάδα προτού οριστικοποιήσουν τις επίσημες συστάσεις για το ποιος θα πρέπει να λάβει ενισχυτικά εμβόλια και πότε.

Μετά τις παραπάνω εξελίξεις θα διευρυνθεί κατά δεκάδες εκατομμύρια ο αριθμός των Αμερικανών που πληρούν τις προϋποθέσεις για ενισχυτικούς εμβολιασμούς και θα επιτρέψουν επισήμως την «μίξη και αντιστοίχιση» εμβολίων - καθιστώντας πιο εύκολη τη λήψη άλλης δόσης, ειδικά για άτομα που είχαν παρενέργεια από συγκεκριμένο εμβόλιο, αλλά εξακολουθούν να επιθυμούν την προστασία του εμβολιασμού.

Συγκεκριμένα, η FDA ενέκρινε τρίτο εμβολιασμό με Moderna για ηλικιωμένους και άλλους που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο από την COVID-19 λόγω προβλημάτων υγείας, εργασίας ή συνθηκών διαβίωσης - έξι μήνες μετά την τελευταία τους βολή. Μια μεγάλη αλλαγή: το ενισχυτικό εμβόλιο της Moderna θα είναι το μισό της δόσης που χρησιμοποιήθηκε για τις δύο πρώτες δόσεις, με βάση τα δεδομένα της εταιρείας που δείχνουν ότι είναι επαρκές για να αυξήσει ξανά την ανοσία.

Για το μονοδοσικό εμβόλιο της J & J, η FDA αναφέρει ότι όλοι οι λήπτες στις ΗΠΑ θα μπορούν να λάβουν μια δεύτερη δόση τουλάχιστον δύο μήνες μετά τον αρχικό τους εμβολιασμό.

Οι αποφάσεις της FDA διαφέρουν επειδή τα εμβόλια κατασκευάζονται διαφορετικά, με διαφορετικά δοσολογικά σχήματα - και το εμβόλιο J&J έχει σταθερά δείξει χαμηλότερο επίπεδο αποτελεσματικότητας από οποιοδήποτε από τα εμβόλια δύο δόσεων των Moderna και Pfizer.

Πηγή: Associated Pres

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.