Header Ads

Ταινίες πρώτης προβολής: «Dune» και «Η Τελευταία Μονομαχία»

Dune

Το επικό «Dune» του Ντενί Βιλνέβ, ίσως η πιο πολυαναμενόμενη ταινία της χρονιάς μετά το «No Time To Die», έρχεται επιτέλους στις αίθουσες.

Μαζί με την ταινία εποχής του 84χρονου αλλά εξόχως παραγωγικού, Ρίντλεϊ Σκοτ «Η Τελευταία Μονομαχία», μία ιστορία που εκτυλίσσεται στη Γαλλία του 14ου αιώνα, μονοπωλούν το ενδιαφέρον της νέας κινηματογραφικής εβδομάδας. 

Η οποία έχει ωστόσο ακόμη δύο πρεμιέρες, τη βραβευμένη ταινία της Φερνάντα Βαλαντές «Χαρακτηριστικά Γνωρίσματα» και το επίσης βραβευμένο ντοκιμαντέρ «Κολέκτιβ» (για τη φονική πυρκαγιά στο κλαμπ Colectiv το 2015 στο Βουκουρέστι), όπως επίσης και ένα animation, τον «Κοντορίτο. 

«Dune»

Το «Dune» αφηγείται την ιστορία του Πολ Ατρείδη, ενός νέου άνδρα που γεννήθηκε με ένα μεγάλο πεπρωμένο πέρα από την αντίληψή του, που τον οδηγεί να ταξιδέψει στον πιο επικίνδυνο πλανήτη του σύμπαντος για να εξασφαλίσει το μέλλον του, την οικογένεια και τους ανθρώπους του. 

Καθώς οι κακόβουλες δυνάμεις συγκρούονται ανελέητα για την αποκλειστική προσφορά του πιο πολύτιμου πόρου, ενός υλικού ικανού να ξεκλειδώσει τις μεγαλύτερες δυνατότητες της ανθρωπότητας, μόνο αυτοί που θα καταφέρουν να επιβληθούν στους φόβους τους θα επιβιώσουν. 

Το «Dune» έκανε παγκόσμια πρεμιέρα τον περασμένο Σεπτέμβριο στο Φεστιβάλ Βενετίας και η ταινία έγινε δεκτή με επευφημίες και χειροκροτήματα διάρκειας οκτώ λεπτών. Ωστόσο, ο Ντενί Βιλνέβ έχει στραμμένο το βλέμμα ήδη στο σίκουελ.

Παίζουν Ρεμπέκα Φέργκιουσον, Ζεντάγια, Τιμοτέ Σαλαμέ (στον ρόλο του Πολ Ατρείδη), Σαρλότ Ράμπλινγκ, Τζέισον Μομόα, Χαβιέ Μπαρδέμ, Όσκαρ Άιζακ, Τζος Μπρόλιν, Στέλαν Σκάρσγκαρντ. 

«Η Τελευταία Μονομαχία»

Ματ Ντέιμον και Μπεν Άφλεκ, το δίδυμο της ταινίας «Ο Ξεχωριστός Γουίλ Χάντινγκ», επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη πρώτη φορά μετά από 24 ολόκληρα χρόνια

Η νέα ταινία του Ρίντλεϊ Σκοτ είναι ένα δράμα εποχής το οποίο βασίζεται στην τελευταία νομικά εγκεκριμένη μονομαχία που έγινε στη Γαλλία γύρω στα 1386 και αφηγείται την ιστορία του αξιοσέβαστου ιππότη Jean de Carrouges (Ματ Ντέιμον), διάσημου για τη γενναιότητά του και τις εξαιρετικές του ικανότητες στο πεδίο της μάχης, ο οποίος κατηγορεί τον φίλο του Νορμανδό ιππότη Jacques LeGris (Άνταμ Ντράιβερ) για τον βιασμό της συζύγου του, Marguerite de Carrouges (Τζόντι Κόμερ). Εκείνη δεν δέχεται να παραμείνει σιωπηλή και κατηγορεί ευθέως τον κακοποιητή της, μια πράξη απαράμιλλου θάρρους που θέτει τη ζωή της σε κίνδυνο.

Η τελευταία νόμιμη μονομαχία για λόγους τιμής στην ιστορία της Γαλλίας, θέτει τη μοίρα και των τριών στα χέρια του Θεού.

Η ταινία βασίζεται στο μυθιστόρημα του Έρικ Τζάγκερ «The Last Duel: A True Story of Trial by Combat in Medieval France» (2004) και αφορά πραγματικά γεγονότα. Το σενάριο συνυπογράφουν Ντέιμον και Άφλεκ. 

Παίζουν Μπεν Άφλεκ, Άνταμ Ντράιβερ, Ματ Ντέιμον, Τζόντι Κόμερ. 

«Χαρακτηριστικά Γνωρίσματα»

Ο Μιγκέλ έχει μόλις απελαθεί από τις ΗΠΑ και επιστρέφει στο Μεξικό, λαχταρώντας να ξαναδεί τη μητέρα του. Η Μαγκνταλένα αναζητεί τον γιο της, που εξαφανίστηκε ενώ προσπαθούσε να διασχίσει τα σύνορα. Οι δρόμοι των δύο ηρώων θα διασταυρωθούν, καθώς περιπλανώνται στις παραμεθόριες ερημιές, όπου βασιλεύουν η ανομία, η βία και η απόγνωση. Δύο μοναχικές ψυχές, παγιδευμένες σε ένα άχρονο μεταίχμιο, αναζητούν μια διέξοδο παρηγοριάς και ανακούφισης.

Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ Σάντανς και Χρυσός Αλέξανδρος στο 60ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Παίζουν: Μερσέντες Χερνάντεζ, Ντέιβιντ Ιλέσκας, Χουάν Χεσούς Βαρέλα, Ανα Λόρα Ροντρίγκεζ. 

«Κολέκτιβ»

Mια ομάδα ερευνητών δημοσιογράφων αναλαμβάνει να αποκαλύψει τη διαφθορά που βασιλεύει στο σύστημα υγείας και σε άλλους κρατικούς θεσμούς της Ρουμανίας, μετά από μια υγειονομική απάτη που οδηγεί στην απώλεια της ζωής αθώων πολιτών.

Υποψήφιο για δύο Όσκαρ, το ντοκιμαντέρ του Γερμανο - Ρουμάνου Αλεξάντερ Ναναού που πήρε τον τίτλο του από την πυρκαγιά στο κλαμπ Colectiv το 2015 στο Βουκουρέστι, που άφησε πίσω της 27 νεκρούς και 180 τραυματίες -οι οποίοι άρχισαν να πεθαίνουν στα νοσοκομεία από τραύματα που δεν ήταν θανατοφόρα- τιμήθηκε με το Βραβείο Καλύτερου Ευρωπαϊκού Ντοκιμαντέρ στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου και το Βραβείο Κοινού LUX στα Βραβεία LUX 2021.

«Κοντορίτο

Σε ένα ταπεινό και γραφικό χωριό στις ρίζες των Άνδεων, ένα δημοφιλές πουλί, ο Κοντορίτο περνάει καλά. Παίζει στην ποδοσφαιρική ομάδα, όλοι (σχεδόν) τον αγαπούν και βγαίνει με την πιο όμορφη κοπέλα του χωριού, τη Γιαγίτα. Δυστυχώς τα πράγματα παίρνουν άσχημη τροπή, όταν, εξαιτίας μίας αθώας φάρσας που στήνει ο Κοντορίτο, η Ντόνια Τρεμεμπούντα, η μαμά της Γιαγίτα, πέφτει θύμα απαγωγής από εξωγήινους. Η Γιαγίτα αποφασίζει να τον χωρίσει, και ο αντίπαλος του Κοντορίτο, ο Πέπε Κορτιζόνα, βρίσκει το κατάλληλο έδαφος για να την αποπλανήσει. Προκειμένου να ξανακερδίσει την καρδιά της Γιαγίτα, ο Κοντορίτο και ο ανιψιός του Κονέ, φεύγουν στο διάστημα για να σώσουν τη μέλλουσα πεθερά και τον ίδιο τον πλανήτη.

Τον Αύγουστο του 1949, ο Ρενέ Ρίος Μποτιλέρ, γνωστός με το ψευδώνυμο Πέπο, συστήνει τον Κοντορίτο, έναν ανθρωπόμορφο κόνδορα με αίσθηση του χιούμορ. Ο Κοντορίτο ήταν ένας έξυπνος και σκανταλιάρης φαρσέρ. Ξεπέρασε τα σύνορα της γενέτειρας του, της Χιλής, και έγινε ένας από τους πιο δημοφιλείς και θρυλικούς ήρωες κόμικς της Λατινικής Αμερικής. Χάρη στο χιούμορ του, ο Κοντορίτο άφησε το σημάδι του στην ποπ κουλτούρα, όχι μόνο στη Χιλή αλλά και σε όλες τις ισπανόφωνες χώρες.

Το πιο αγαπημένο κόμικ της Λατινικής Αμερικής μεταφέρεται για πρώτη φορά στο σινεμά με μία διασκεδαστική περιπέτεια κινουμένων σχεδίων. Τη σκηνοθεσία συνυπογράφει ο Άλεξ Ορέλε που έχει συνεργαστεί με την Pixar σε μοναδικές ταινίες, όπως «Οι Απίθανοι».

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.