Header Ads

Πιάτο ημέρας: Μπακαλιάρος ψητός με ντομάτα, μαϊντανό, κάπαρη και ελιές

Καιρό είχαμε να μαγειρέψουμε ψαράκι και νομίζω πως για πιάτο ημέρας είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία.

Διαλέξαμε μια συνταγή για φιλέτα μπακαλιάρου λίγο πικάντικη, καθώς θα προσθέσουμε πιπεριές τσίλι αλλά θα δώσουμε και μία νότα ελληνική αφού βασικά υλικά είναι η ντομάτα, ο φρέσκος μαϊντανός, η κάπαρη και οι ελιές.

Καλή όρεξη.

Μερίδες: 4

Μαγείρεμα: 60 λεπτά 

Υλικά

4 φιλέτα μπακαλιάρου 150 γρ. το καθένα ή ένα φιλέτο 600γρ. κομμένο σε τέσσερα ίσα κομμάτια

2 κόκκινες πιπεριές τσίλι ψιλοκομμένες

3 κονσέρβες ντοματάκια των 400γρ. η κάθε μία, ψιλοκομμένα

1 κ.σ. ντοματοπελτέ

1 χούφτα ελιές της επιλογής μας

1 χούφτα κάπαρη που έχουμε ξεπλύνει με νερό

1 χούφτα φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο

1 - 2 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε φέτες ή ψιλοκομμένες

6 κ.σ. ελαιόλαδο

1 πρέζα ζάχαρη

αλάτι

Εκτέλεση

Αλατίζουμε ελαφρά τα τέσσερα κομμάτια ψαριού και τα αφήνουμε στην άκρη ενώ φτιάχνουμε την σάλτσα.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι το οποίο έχει καπάκι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τα τσίλι  μέχρι να τσιγαριστούν.Κρατάμε τη φωτιά σε χαμηλή ένταση, ρίχνουμε το σκόρδο, ανακατεύουμε για λίγα δευτερόλεπτα, και στην συνέχεια προσθέτουμε τις ντομάτες, το πελτέ μαζί με μια πρέζα αλάτι.

Αφήνουμε την σάλτσα να πάρει μια δυνατή βράση, στη συνέχεια χαμηλώνουμε την φωτιά, καλύπτουμε με το καπάκι και αφήνουμε για 30-40 λεπτά, ανακατεύοντας κάθε τόσο. Δοκιμάζουμε να δούμε αν χρειάζεται να προσθέσουμε αλάτι και ρίχνουμε την ζάχαρη για να δώσουμε την γλυκιά γεύση που θέλουμε. Στη συνέχεια βάζουμε τις ελιές, την κάπαρη, τον μαϊντανό και ανακατεύουμε.

Ακουμπάμε προσεκτικά τα φιλέτα μπακαλιάρου στην σάλτσα, έχοντας απόσταση μεταξύ τους, φροντίζοντας να είναι μισοβυθισμένα. Σκεπάζουμε το τηγάνι και μαγειρεύουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 10 έως 15 λεπτά ή ψήνουμε στον φούρνο χωρίς να σκεπάσουμε το φαγητό μας στους 220 βαθμούς στον αέρα/200 βαθμούς αντιστάσεις, για τον ίδιο ακριβώς χρόνο.

Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με φρέσκο μαϊντανό.

Tip

Αν θέλουμε μπορούμε να αφαιρέσουμε την πέτσα από τον μπακαλιάρο πριν τα βάλουμε στην σάλτσα. 

Πηγή: The Guardian

 

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.