Header Ads

Σχέδιο του ΝΑΤΟ για την αποτροπή της αυξανόμενης ρωσικής «απειλής»

Οι υπουργοί Aμυνας του ΝΑΤΟ πρόκειται να συμφωνήσουν σε ένα νέο γενικό σχέδιο την Πέμπτη για να αμυνθούν έναντι κάθε πιθανής ρωσικής επίθεσης σε πολλαπλά μέτωπα, επιβεβαιώνοντας εκ νέου την προσπάθεια αντιμετώπισης της Μόσχας παρά την πρόσφατη εστίαση της συμμαχίας στην Κίνα, σύμφωνα με διπλωμάτες και αξιωματούχους.

Η στρατηγική, η οποία είναι απόρρητη επί του παρόντος, υπερβαίνει τα υφιστάμενα περιφερειακά αμυντικά σχέδια και στοχεύει στην προετοιμασία για οποιαδήποτε ταυτόχρονη επίθεση στις περιοχές της Βαλτικής και της Μαύρης Θάλασσας, πιθανώς ακόμη και με πυρηνικά όπλα, παραβίαση δικτύων υπολογιστών ή από το διάστημα.

Αξιωματούχοι και διπλωμάτες λένε ότι καμία επίθεση δεν επίκειται. Την ίδια ώρα η Ρωσία αρνείται κάθε πολεμική πρόθεση και λέει ότι το ΝΑΤΟ είναι αυτό που απειλεί να αποσταθεροποιήσει την Ευρώπη με τέτοιες προετοιμασίες.

Αλλά Αμερικανοί αξιωματούχοι, διπλωμάτες του ΝΑΤΟ και πρώην αξιωματούχοι λένε ότι η «Ιδέα Αποτροπής και Αμυνας στον Ευρωατλαντικό Χώρο» - και το στρατηγικό σχέδιο εφαρμογής της - είναι απαραίτητη καθώς η Ρωσία αναπτύσσει προηγμένα οπλικά συστήματα και στρατεύματα και εξοπλισμό πιο κοντά στα συμμαχικά σύνορα.

«Διάφορα πράγματα θα μπορούσαν να συμβούν ταυτόχρονα και αυτό απαιτεί πραγματικά ολιστικό σχεδιασμό» δήλωσε ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος των ΗΠΑ. 

Τον Μάιο, η Ρωσία συγκέντρωσε περίπου 100.000 στρατιώτες στα σύνορά της με την Ουκρανία, τον υψηλότερο αριθμό από τότε που η Μόσχα προσάρτησε την Κριμαία το 2014, σύμφωνα με δυτικούς αξιωματούχους.

Τον Σεπτέμβριο, η Ρωσία χρησιμοποίησε νέα ρομπότ μάχης σε μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις με την πρώην Σοβιετική σύμμαχό της Λευκορωσία, κάτι που έχει ανησυχήσει τους συμμάχους της Βαλτικής.

Με τη Ρωσία να αναβαθμίζει ή να αντικαθιστά τα σοβιετικά στρατιωτικά διαστημικά συστήματα για ενδεχόμενη επίθεση δορυφόρων σε τροχιά, και αναπτύσσοντας παράλληλα τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης για να διαταράξει τα συμμαχικά συστήματα, η Μόσχα αποκτά ταυτόχρονα στη φαρέτρα της «υπερόπλα». Αυτά, που αποκαλύφθηκαν το 2018, περιλαμβάνουν πυρηνικούς υπερηχητικούς πυραύλους κρουζ, οι οποίοι θα μπορούσαν να αποφύγουν τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης.

 

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.