Header Ads

Τα καύσιμα του μέλλοντος - Ουίσκι αντί βενζίνη στα ρεζερβουάρ αυτοκινήτων

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε πως αλκοόλ και οδήγηση δεν συνδυάζονται. Και όμως η Σκωτσέζικη εταιρεία Celtic Renewables, έρχεται να φέρει τα πάνω κάτω καθώς το ουίσκι μπορεί να γίνει ο πιο πιστός σύμμαχος του αυτοκινήτου, μέσα από ένα βιοκαύσιμο που μπορεί να παράγει.

Το φημισμένο ποτό χρησιμοποιεί ως πρώτες ύλες το κριθάρι, την μαγιά και το νερό. Κατά την διαδικασία παρασκευής δημιουργούνται κατάλοιπα από τα σιτηρά με την ονομασία ντραφ και ένα ζαχρώδες υγρό, το ποτ έιλ. Αυτά τα απόβλητα χρησιμοποιούνται συχνά ως ζωοτροφές ή χύνονται στην θάλασσα. Μπορούν επίσης να μετατραπούν σε ακετόνη, βουτανόλη και αιθανόλη - χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται από την παραγωγή καυσίμων και τροφίμων έως φαρμάκων και καλλυντικών.

Με την διαδικασία της ζύμωσης γνωστή ως ΑΒΕ να χαρακτηρίζεται αντιοικονομική λόγω του κόστους των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή των χημικών, η Celtic Renewables έρχεται τώρα να δώσει την λύση  με τη χρήση οργανικών αποβλήτων.

«Μπορούμε να πάρουμε απόβλητα από βιομηχανίες όπως αυτές που παράγουν ουίσκι και να τα μετατρέψουμε σε προϊόντα υψηλής αξίας, δηλαδή βουτανόλη, η οποία χρησιμοποιείται για την τροφοδοσία του αυτοκινήτου», εξηγεί ο ιδιοκτήτης της εταιρείας, Μάρτιν Τάντζνεϊ. 

Το ντραφ

Με την Βρετανία να υποδέχεται την Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP26) σε λίγες μέρες, ο Μάρτιν Τάντζνεϊ πιστεύει πως ήρθε η ώρα να φύγουμε από την θεωρία και να πάμε στην πράξη.

«Στην επικείμενη διάσκεψη να περάσουμε από το γιατί πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή στο πώς. Πώς το κάνουμε, πώς θα συμβεί, τι θα κοστίσει και που θα βρούμε τους πόρους . Ένας χάρτης πορείας. Μια στρατηγική».

Η Celtic Renewables θεωρεί τον εαυτό της βασικό παράγοντα αυτής της λύσης.

«Παίρνουμε τα κατάλειπα που έχουν χαμηλή αξία για να φτιάξουμε αυτό το αριστούργημα και τα μετατρέπουμε σε κάτι πιο αξιόλογο», είπε ο ΜάρτινΤάντζνεϊ ενώ έβαζε ένα ποτήρι ουίσκι σε παμπ του Εδιμβούργου.

«Φέρνουμε την βιωσιμότητα σε μια εμβληματική βιομηχανία».

 Η Celtic Renewables μπορεί μέσω του εργοστασίου της στο Γκρέιντζμουθ να παράγει 1 εκατομμύριο λίτρα βιώσιμων βιοχημικών από 50.000 τόνους ντραφ, ποτ έιλ και άλλων πρώτων ύλων.

Παράλληλα στα άμεσα πλάνα της εταιρείας είναι να επεκταθεί παγκοσμίως, με την κατασκευή πέντε διυλιστηρίων μεγάλης κλίμακας στα επόμενα πέντε χρόνια με την υποστήριξη κυβερνήσεων και επενδυτών.

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.