Header Ads

Η ΕΕ παρουσίασε το σχέδιό της για αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

Η Κομισιόν ανακοίνωσε ένα πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης στην ενέργεια, που έχει στείλει τις τιμές στα ύψη ανά την Ευρώπη.

Μεταξύ των προτάσεων που παρουσιάστηκαν ήταν οι περικοπές φόρων και η κοινή αγορά καυσίμων από τις χώρες- μέλη της ΕΕ, καθώς και η κρατική βοήθεια προκειμένου νοικοκυριά και επιχειρήσεις να αντέξουν τις επιπτώσεις των πολύ υψηλών τιμών στην ενέργεια, που, μεταξύ άλλων, φαίνονται να φέρνουν επανεκκίνηση των συζητήσεων πάνω στο θέμα της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας.

Μετά από μήνες οικονομικής αστάθειας εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, η Κομισιόν επιθυμεί μια ταχεία και κοινή αντίδραση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ανόδου των τιμών, ειδικά για όσους ζουν με χαμηλά εισοδήματα ή σε συνθήκες φτώχειας.

«Οι αυξανόμενες τιμές ενέργειας παγκοσμίως αποτελούν σοβαρό προβληματισμό για την ΕΕ. Καθώς βγαίνουμε από την πανδημία και αρχίζουμε την οικονομική μας ανάκαμψη, είναι σημαντικό να προστατέψουμε τους ευάλωτους καταναλωτές και να υποστηρίξουμε ευρωπαϊκές εταιρείες» είπε η Επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον.

Για να βοηθηθούν οι καταναλωτές η Κομισιόν προτείνει οι κυβερνήσεις να προσφέρουν εισοδηματική υποστήριξη μέσω vouchers, αναβολές πληρωμών λογαριασμών ή μερική πληρωμή τους, που μπορούν να υποστηριχθούν με έσοδα από το σύστημα εμπορίου εκπομπών άνθρακα της ΕΕ. Επίσης, συστήνονται μέτρα/ δικλείδες ασφαλείας για την αποφυγή διακοπών σύνδεσης, περικοπές σε φορολογικούς συντελεστές και παροχή βοήθειας σε κάποιες εταιρείες ή βιομηχανίες.

Ακόμη, η Επιτροπή είπε ότι θα ήθελε να δει και πιο μακροπρόθεσμα μέσα προετοιμασίας της ΕΕ για τέτοιου είδους «σοκ» στις τιμές, μεταξύ των οποίων και οι επιταχύνσεις επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η ανάπτυξη δυνατοτήτων αποθήκευσης ενέργειας.

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.