Header Ads

Sex Education: Όταν το Netflix διδάσκει περισσότερα στους εφήβους από το εκπαιδευτικό μας σύστημα

Τα τελευταία χρόνια, η τηλεοπτική μυθοπλασία έχει αναγεννηθεί μέσα από διαφορετικούς και νέους τρόπους διανομής και προβολής, με βάση την εξέλιξη της τεχνολογίας και την έλευση των νέων μέσων. Εκτός από την παροχή νέου κύκλου ζωής σε παλαιότερα οπτικοακουστικά έργα, οι πλατφόρμες subscription video on demand (SVOD) – δηλαδή, οι ιστοσελίδες που με ένα μηνιαίο αντίτιμο σου προσφέρουν πληθώρα οπτικοακουστικών έργων, παράγουν πρωτότυπο υλικό που προορίζεται να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά σε ηλεκτρονικές προβολές. Το Netflix είναι πρωτοπόρος σε αυτόν τον τομέα, καθώς ήταν η πρώτη πλατφόρμα SVOD που δημιουργούσε πρωτότυπο περιεχόμενο και πια, διαθέτει στον συνδρομητή του μία πληθώρα ταινιών και σειρών υπό τον τίτλο NetflixOriginals.

Ένα από αυτά, είναι και το SexEducation, μία ρηξικέλευθη σειρά που ξεκίνησε να προβάλλεται το 2019 και πρόσφατα έγινε διαθέσιμη στην πλατφόρμα η δεύτερη σεζόν. Η σειρά είναι εφηβική κωμωδία βρετανικής παραγωγής και η ιστορία της επικεντρώνεται στον Otis, έναν κοινωνικά αδέξιο έφηβο, ο οποίος είναι αμφίθυμος για το σεξ, παρά του ότι η μητέρα του είναι θεραπεύτρια του σεξ και είναι μαζί του ειλικρινής για όλες τις πτυχές της σεξουαλικότητας. Μέσα σε αυτό το σκηνικό, ο Otis, σε συνεργασία με την με την Maeve, μία συμμαθήτριά του στο λύκειο, δημιουργούν μία επιχείρηση παροχής συμβουλών σεξ για να εκπαιδεύσουν τους συμμαθητές τους στο πώς να χειριστούν τα δικά τους σεξουαλικά προβλήματα.

Βλέποντας κάποιος τη συγκεκριμένη σειρά, μπορεί να καταλάβει τη σημαντικότητα της σεξουαλικής εκπαίδευσης και αναπαράστασης σε οπτικοακουστικά έργα, αλλά και την οπισθοδρόμηση της κοινωνίας μας λόγω του αποκλεισμού μίας σοβαρής και εις βάθους σεξουαλικής εκπαίδευσης στα σχολεία. Το SexEducation είναι μία ανοιχτόμυαλη σειρά που μέσω της κωμωδίας και των δραματικών στοιχείων της αφήγησης, παρουσιάζει ρεαλιστικά και ωμά τη σεξουαλικότητα κατά την εφηβική ηλικία χωρίς κόμπλεξ, αλλά συνάμα και χωρίς να αποκτήσει έναν ψευτο-διδακτικό τόνο. Παράλληλα, ενισχύει τη γυναικεία και queer αναπαράσταση, φέρνοντας την στο επίκεντρο της αφήγησης και δείχνοντας τον απαραίτητο δυναμισμό και την ευαισθησία που της αναλογεί. Η σειρά δεν αναλώνεται σε στοιχεία διακωμώδησης καταστάσεων μέσω στερεοτυπικού τόνου, αλλά ασχολείται εις βάθος με την σεξουαλικότητα των εφήβων (και όχι μόνο), γεγονός που την κάνει ειλικρινή και κομμάτι της πραγματικότητας.

Με απλά λόγια, το SexEducation είναι μία σειρά που θα έπρεπε να διδάσκεται στα σχολεία μας, αν σε έναν ιδανικό κόσμο είχαμε σχολεία που να ενσωματώνουν στο πρόγραμμά τους τη σεξουαλική εκπαίδευση. Μέχρι να γίνει όμως αυτό, θα αρκεστούμε στο να περιμένουμε την τρίτη σεζόν στο Netflix.

Σωτήρης Πετρίδης
Από το Blogger.