Header Ads

Νέο σεληνιακό έτος στην Κίνα στη «σκιά» του κοροναϊού, με κρούσματα και στην Ευρώπη

Στους 41 έχουν ανέλθει οι νεκροί από τον νέο κοροναϊό, ο οποίος επιβεβαιώθηκε για πρώτη φορά στην Ευρώπη την Παρασκευή, καθώς εξαπλώνεται παρά τις προσπάθειες της Κίνας να θέσει σε καραντίνα την πόλη που βρίσκεται στην «καρδιά» της επιδημίας. Πάνω από 1.300 είναι τα κρούσματα παγκοσμίως. 

Η Κίνα έκλεισε τη Ντίσνεϊλαντ της Σαγκάης και μέρος του Σινικού Τείχους, ενώ σταμάτησε τις δημόσιες μεταφορές σε 10 πόλεις, στο πλαίσιο των προσπαθειών για περιορισμό του ιού, αποκλείοντας εκατομμύρια ανθρώπους κατά την αρχή των εθνικών διακοπών για το νέο σεληνιακό έτος. Στο μεταξύ, όπως μετέδωσε η κινεζική τηλεόραση, μεταξύ των νεκρών είναι και ένας 62χρονος γιατρός στη Γουχάν, ο Λιανγκ Γουντόνγκ. 

Η Γαλλία ανέφερε δύο κρούσματα το βράδυ της Παρασκευής- τα πρώτα που διαπιστώνονται στην Ευρώπη. Υπάρχει πιθανότητα για περισσότερα, είπε η υπουργός Υγείας Άγκνες Μπουζίν. Το πρώτο κρούσμα ήταν στο Μπορντό, ενώ το δεύτερο στην περιοχή του Παρισιού.

Η Γουχάν, μια πόλη 11 εκατομμυρίων κατοίκων, όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά ο ιός, είναι πρακτικά αποκλεισμένη. Σχεδόν όλες οι πτήσεις στο αεροδρόμιό της έχουν αποκλειστεί και σημεία ελέγχου μπλοκάρουν τους κύριους δρόμους.

Καθώς η πόλη απομονώνεται, τα φαρμακεία αρχίζουν να μένουν από προμήθειες, ενώ τα νοσοκομεία γεμίζουν με αναστατωμένους κατοίκους. Κρατικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι υπάρχει κινητοποίηση για την ανέγερση ενός νοσοκομείου με 1.000 κλίνες. Στόχος, σύμφωνα με κρατικά ΜΜΕ, είναι το νοσοκομείο να είναι έτοιμο ως τις 3 Φεβρουαρίου.

 

 

Παρά τον αποκλεισμό, ο ιός ήδη εξαπλώνεται περαιτέρω. Η πλειονότητα των κρουσμάτων και όλοι οι θάνατοι ήταν στην Κίνα, αλλά ο ιός έχει εντοπιστεί και στην Ταϊλάνδη, το Βιετνάμ, τη Σιγκαπούρη, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, την Ταϊβάν, το Νεπάλ και τις ΗΠΑ. Δεν υπάρχει εμβόλιο ή κάποια ειδική θεραπεία για αυτόν.

Τα US Centers for Disease Control and Prevention ανέφεραν την Παρασκευή πως 63 ασθενείς ήταν υπό διερεύνηση, με δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα, και τα δύο σε άτομα που είχαν ταξιδέψει στη Γουχάν.

Μετά από ενημέρωση στο Κογκρέσο από αξιωματούχους του χώρου της υγείας, ο γερουσιαστής Τζον Μπαράσο, πρώην γιατρός, είπε ότι άνθρωποι στις ΗΠΑ με τον ιό μπορεί να είχαν μολυνθεί πριν από 14 ημέρες στην Κίνα. Αεροδρόμια ανά τον κόσμο αυξάνουν τα μέτρα ελέγχου επιβατών από την Κίνα.

Ο νέος κοροναϊός έχει προκαλέσει ανησυχία επειδή υπάρχουν πολλοί άγνωστοι παράγοντες, όπως το πόσο επικίνδυνος είναι και πόσο εύκολα μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Μπορεί να προκαλέσει πνευμονία, η οποία έχει αποδειχτεί θανατηφόρα σε κάποιες περιπτώσεις.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, δυσκολίες στην αναπνοή και βήχα. Οι περισσότεροι θάνατοι ήταν σε άτομα μεγάλης ηλικίας, πολλά εκ των οποίων είχαν ήδη προβλήματα υγείας, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. 

Τα περισσότερα κρούσματα ήταν στη Γουχάν, με τον ιό να θεωρείται πως προήλθε από μια αγορά όπου γινόταν παράνομο εμπόριο άγριων ζώων. Καθώς η Κίνα καταβάλλει προσπάθειες να περιοριστεί η επιδημία, έχει επιβάλει περιορισμούς στις μεταφορές σε 10 πόλεις στην κεντρική επαρχία Χουμπέι, όπου βρίσκεται η Γουχάν.

Ο ΠΟΥ ανέφερε την Πέμπτη πως ήταν πολύ νωρίς για να κηρυχθεί παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ωστόσο η απόφαση αυτή ίσως αξιολογηθεί εκ νέου τις επόμενες ημέρες, καθώς η κατάσταση εξελίσσεται, είπε ο Άντονι Φάουτσι, των US National Institutes of Health, προσθέτοντας πως είναι ανοιχτό το ερώτημα κατά πόσον η παύση των ταξιδιών θα έχει αποτελέσματα.

Τρεις διεθνείς ερευνητικές ομάδες έχουν αρχίσει να δουλεύουν πάνω σε εμβόλια, ακολουθώντας διαφορετικές προσεγγίσεις, ανέφερε η Coalition for Epidemic Preparedness Innovations.

(με πληροφορίες από Reuters, BBC)

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.