Header Ads

Παγκόσμια ανησυχία για τον κοροναϊό στην Κίνα - Τρεις πόλεις σε καραντίνα

Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει στην Κίνα εξαιτίας της ραγδαίας εξάπλωσης του φονικού κοροναϊού, την ώρα που οι διεθνείς υγειονομικές αρχές εκφράζουν έντονες ανησυχίες για ενδεχόμενη έξαρση παγκόσμιας ανησυχίας.

Μετά την πόλη Γουχάν, από όπου ξεκίνησε η μετάδοση της θανατηφόρας ασθένειας, σε καραντίνα μπήκαν άλλες δύο μεγαλουπόλεις της ασιατικής χώρας: η Χουανγκάνγκ και η Ετσου.

Κοροναϊός: Τι συμβαίνει με τη νέα φονική αναπνευστική νόσο που εξαπλώνεται παγκοσμίως

Στις περιοχές αυτές έχει ανασταλεί η λειτουργία όλων των συγκοινωνιών, συμπεριλαμβανομένων των τρένων, των λεωφορείων, του μετρό ακόμη και των αεροπλάνων, καθώς ακυρώνονται η μια μετά την άλλη οι πτήσεις από και προς τις ζώνες του κινδύνου.

Στη Γουχάν, μια πόλη 11 εκατ. ανθρώπων, έκλεισαν μέχρι και αυτοκινητοδρόμοι γύρω από τη Γουχάν, ώστε να εμποδιστεί η έξοδος των κατοίκων οδικώς. Οι αρχές ζητούν από τους πολίτες να μην βγαίνουν από την πόλη αν δεν συντρέχει κάποιος εξαιρετικά σοβαρός λόγος.

Ανάλογα μέτρα λαμβάνονται και στην γειτονική Χουανγκάνγκ, με πληθυσμό 7 εκατ., ενώ στην διπλανή πόλη Ετσου έχουν κλείσει όλοι οι σιδηροδρομικοί σταθμοί.

Μέχρι στιγμής τα επιβεβαιωμένα θύματα ανέρχονται σε 17 ενώ οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από τον νέο τύπο κοροναϊού είναι τουλάχιστον 671 και κάποιοι από αυτούς νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ωστόσο, οι υγειονομικοί αξιωματούχοι φοβούνται πως το ποσοστό μετάδοσης θα αυηξθεί δραματικά τις επόμενες ημέρες, καθώς εκατοντάδες εκατομμύρια Κινέζοι ταξιδεύουν από και προς την χώρα τους, στο πλαίσιο των εορτασμών για το σεληνιακό νέο έτος, που ξεκινά το Σάββατο.

Η κατάσταση κρίνεται εξαιρετικά σοβαρή και στο πλαίσιο αυτό οι αρχές του Πεκίνου ανακοίνωσαν ότι ακυρώνονται όλες οι εορταστικές εκδηλώσεις μεγάλης κλίμακας, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την περαιτέρω εξάπλωση του ιού.

«Για να καταπολεμήσουμε την επιδημία, να προστατεύσουμε τη ζωή και την υγεία των ανθρώπων, να μειώσουμε τη μαζική συγκέντρωση και να εξασφαλίσουμε στους ανθρώπους αρμονικούς και ειρηνικούς εορτασμούς, αποφασίστηκε η ακύρωση όλων των εκδηλώσεων μεγάλης κλίμακας» εξήγησε το κυβερνητικό Γραφείο Πολιτισμού και Τουρισμού του Πεκίνου.

Το κινεζικό νέο έτος 2020 διαρκεί από το Σάββατο 25 έως τις 8 Φεβρουαρίου.

Ηδη, κρούσματα έχουν καταγραφεί και σε άλλες χώρες. Η Ταϊλάνδη έχει αναφέρει τέσσερα κρούσματα και η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία, η Ταϊβάν και οι ΗΠΑ από μία περίπτωση η κάθε χώρα. Οι ασθενείς σε αυτές τις περιπτώσεις είναι είτε κάτοικοι της Γουχάν ή είχαν πρόσφατα επισκεφθεί την πόλη.

Πώς να προφυλαχθείτε από τον κοροναϊό - Οι οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Υγείας

Ηδη, τα αεροδρόμια στις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Μέση Ανατολή καθώς και σε ασιατικές χώρες έχουν εντείνει τους ελέγχους των επιβατών που προέρχονται από τις επικίνδυνες ζώνες ενώ η Ρωσία έχει εντείνει τους ελέγχους και στα σημεία εισόδου της χώρας.

Την ίδια ώρα, οι μετοχές στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές καταγράφουν πτώση, με τις μετοχές στην Κίνα να σημειώνουν τις μεγαλύτερες απώλειες των τελευταίων οκτώ και πλέον μηνών, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για την εξάπλωση του ιού.

 

Τα συμπτώματα του κοροναϊού περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα και δυσκολία στην αναπνοή, και μπορεί να οδηγήσουν σε πνευμονία, σήψη ή ακόμη και θάνατο ενώ δεν υπάρχει εμβόλιο για τον νέο ιό, ο οποίος φαίνεται ότι μεταλλάσσεται. Σύμφωνα με τις κινεζικές αρχές, υπάρχουν στοιχεία για μετάδοση του μέσω της αναπνευστικής οδού από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Σύμφωνα με προκαταρκτικές έρευνες, ο ιός μεταδόθηκε στους ανθρώπους από τα φίδια, αλλά ο σύμβουλος της κινεζικής κυβέρνησης σε θέματα υγείας Τζονγκ Νάνσαν αναφέρει ότι ίσως να ξεκίνησε από ασβούς και αρουραίους.

 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα αποφασίσει σήμερα, Πέμπτη, εάν θα κηρύξει «κρίση παγκόσμιας εμβέλειας για τη δημόσια υγεία», κάτι που θα εντείνει περαιτέρω τα μέτρα που λαμβάνονται παγκοσμίως.

Εάν συμβεί αυτό θα είναι η έκτη διεθνής έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία που θα έχει κηρυχθεί την τελευταία δεκαετία.

(με πληροφορίες από Reuters, CNN, Guardian, ΑΠΕ)

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.