Header Ads

Ιράν: Βίντεο δείχνουν την αστυνομία να πυροβολεί κατά αντικυβερνητικών διαδηλωτών

Βίντεο που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου δείχνουν τις δυνάμεις ασφαλείας του Ιράν να ανοίγουν πυρ και να εκτοξεύουν δακρυγόνα για να διαλύσουν τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές, την ώρα που κλιμακώνονται οι αντιδράσεις για την «κατά λάθος» κατάρριψη του ουκρανικού αεροσκάφους με τους 176 επιβαίνοντες από πύραυλο των Φρουρών της Επανάστασης αλλά και για την αρχική προσπάθεια της κυβέρνησης να αποποιηθεί τις ευθύνες της.

Τα βίντεο που απεστάλησαν στο Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Ιράν με έδρα τη Νέα Υόρκη και αργότερα επαληθεύτηκα από το Associated Press δείχνουν πλήθος διαδηλωτών κοντά στην πλατεία Αζάντι της ιρανικής πρωτεύουσας να τρέχουν πανικόβλητοι καθώς τα δακρυγόνα πέφτουν δίπλα τους. Ανθρωποι βήχουν και φτύνουν, προσπαθώντας να ξεφύγουν από τα χημικά, με μια γυναίκα να φωνάζει στα φάρσι: «Εκτοξεύουν δακρυγόνα στους ανθρώπους! Πλατεία Αζάντι! Θάνατος στον δικτάτορα!»

Ενα άλλο βίντεο δείχνει μια γυναίκα να απομακρύνεται από το σημείο των επεισοδίων, με τις κηλίδες του αίματός της να είναι ορατές στο έδαφος. Εκείνοι που βρίσκονται γύρω της φωνάζουν ότι έχει πυροβοληθεί στο πόδι.

«Ω Θεέ μου, αιμορραγεί ασταμάτητα» ακούγεται να φωνάζει κάποιος. Ενας άλλος κάνει έκκληση για επίδεσμο.

Φωτογραφίες και βίντεο μετά το συμβάν παρουσιάζουν εμφανή ίχνη αίματος στο πεζοδρόμιο.

Αργότερα, ο αρχηγός της αστυνομίας της Τεχεράνης, ο στρατηγός Χουσεϊν Ραχίμι, αρνήθηκε ότι οι αξιωματικοί του άνοιξαν πυρ εναντίον του πλήθους.

«Οι αστυνομικοί αντιμετώπισαν τους ανθρώπους που είχαν συγκεντρωθεί με υπομονή και ανοχή», δήλωσε ο Ραχίμι σε ιρανικές εφημερίδες. «Η αστυνομία δεν πυροβόλησε στις συγκεντρώσεις, καθώς η συγκράτηση ήταν χαρακτηρίζει τις αστυνομικές δυνάμεις της πρωτεύουσας».

Ωστόσο, το ημι-επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Fars ανέφερε ότι η αστυνομία «εκτόξευσε δακρυγόνα σε ορισμένες περιοχές».

Το Fars, το οποίο βρίσκεται κοντά στους Φρουρούς της Επανάστασης, δημοσίευσε βίντεο που δείχνουν διαδηλωτές να φωνάζουν: «Είμαστε παιδιά πολέμου. Αν μας πολεμήσετε, θα απαντήσουμε με πόλεμο». Ενα άλλο βίντεο του Fars έδειξε διαδηλωτές στην Τεχεράνη το βράδυ της Κυριακής, να σκίζουν μια αφίσα του Σολεϊμανί, του επικεφαλής της ελίτ ιρανικής στρατιωτικής δύναμης αλ-Κούντς, που δολοφονήθηκε από αμερικανική επιδρομή με drone στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης.

Οι Φρουροί της Επανάστασης έχουν κατηγορηθεί στο παρελθόν για πυροβολισμούς κατά διαδηλωτών κατά τη διάρκεια προηγούμενων μαζικών διαμαρτυριών, όπως τον περασμένο Νοέμβριο όταν περισσότεροι από 300 διαμαρτυρόμενοι για την αύξηση των τιμών στα καύσιμα σκοτώθηκαν σε μια πρωτοφανή καταστολή.

Ο επικεφαλής του δικαστικού σώματος του Ιράν, Ιμπραχίμ Ράισι εξέδωσε προειδοποίηση προς τους διαδηλωτές, λέγοντας ότι «οι πράκτορες της Αμερικής και ξένων χωρών» θέλουν να χρησιμοποιήσουν την οργή για την αεροπορική συντριβή για να «θέσουν σε κίνδυνο» την ασφάλεια του Ιράν. Το Ιράν συχνά αποδίδει τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις σε ξένες συνωμοσίες.

Επί τρία 24ωρα οι Ιρανοί εμφανίζονται οργισμένοι με τη συντριβή του ουκρανικού Boeing και τις παραπλανητικές εξηγήσεις που έδωσαν αρχικά οι αρχές της χώρας μέχρι να παραδεχθούν πως το δυστύχημα προκάλεσε η «κατά λάθος» εκτόξευση ιρανικού πυραύλου στο αεροσκάφος.

Associated Press / HuffPost Greece
Από το Blogger.