Header Ads

Πέντε τρόποι που οι χαμηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν το σώμα μας

Πέντε τρόποι που οι χαμηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν το σώμα μας.

Βρισκόμαστε στην «καρδιά» του χειμώνα, οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές και το κρύο τσουχτερό. Ομως εκτός από την ψυχολογία, η πτώση της θερμοκρασίας επηρεάζει και το σώμα μας. Πώς γίνεται αυτό;

Καταρροή της μύτης 

Αν έχετε συνεχή καταρροή της μύτης αλλά κανένα άλλο σύμπτωμα κρυολογήματος, γι’αυτό «φταίει» ο καιρός. Η μύτη έχει έναν μηχανισμό να θερμαίνει τον αέρα που αναπνέουμε κατά τη διάρκεια του χειμώνα - και περιλαμβάνει πολλή βλέννα. 

Οταν ο κρύος, στεγνός αέρας εισέρχεται στα ρουθούνια, διεγείρει τα νεύρα στην μύτη, σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Κινγκ, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ. Αυτά τα νεύρα στέλνουν ένα μήνυμα στον εγκέφαλο κάνοντάς τον να καταλάβει ότι έξω ο καιρός είναι ψυχρός. Τότε ο εγκέφαλος αποκρίνεται, αυξάνοντας τη ροή του αίματος στη μύτη, γεγονός που βοηθάει να κρατηθεί ζεστός ο αέρας στα πνευμόνια. Επιπλέον, η μύτη είναι περισσότερο υγρή. 

Πόνος στην μέση

Οταν ο καιρός είναι κρύος, η αυτόματη αντίδραση είναι συνήθως το άγχος, η ένταση και ως αποτέλεσμα ο πόνος στους ώμους και την μέση. Η επιστήμη λέει ότι ο κρύος καιρός μπορεί να επηρεάσει το επίπεδο των πόνων, όμως δεν είναι ξεκάθαρο το γιατί. Μια μελέτη από τη Σουηδία δείχνει αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης πόνου στην μέση και τον λαιμό με χαμηλή εξωτερική θερμοκρασία. Στο μεταξύ μια ξεχωριστή μελέτη ανθρώπων στην Φινλανδία, έδειξε ότι οι χαμηλότερες θερμοκρασίες ήταν συνδεδεμένες με μεγάλα επίπεδα μυοσκελετικού πόνου. 

Ξηρό δέρμα

Ο κρύος και ανεμώδης καιρός μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση στην επιδερμίδα, με αποτέλεσμα να είναι ξηρό, «σκασμένο» και επιρρεπές στο ξεφλούδισμα. «Το ξηρό δέρμα είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα στον κρύο καιρό, γεγονός που επηρεάζει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού», λέει ο Δρ.Σέργκιλ. «Ωστόσο, ορισμένες δερματικές παθήσεις όπως το έκζεμα και η ψωρίαση μπορεί να επιδεινωθούν κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών, καθώς οι μεταβαλλόμενες θερμοκρασίες και ο ξηρός αέρας προκαλούν ”εκρήξεις”». 

Πόνος στα χέρια και τα πόδια

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να αποκτήσουν έντονο πόνο στα χέρια και τα πόδια, κυρίως στον κρύο καιρό. Αυτό μπορεί να είναι σημάδι του συνδρόμου Ρεϊνό. Το σύνδρομο επηρεάζει έναν στους πέντε ανθρώπους, είπε η Δρ. Ρέιτσελ Μπινγκ-Μαντιγκ, σύμβουλος ρευματολόγος στο νοσοκομείο Λίστερ. Ομως ένας εντυπωσιακός αριθμός ανθρώπων δεν τον έχουν ξανακούσει. «Η δημόσια αντίληψη για το σύνδρομο και οι ασθένειες με τις οποίες σχετίζεται, είναι χαμηλή». Το σύνδρομο εμφανίζεται όταν μικρά αιμοφόρα αγγεία στα άκρα του σώματος, όπως τα χέρια και τα πόδια, είναι υπερευαίσθητα στις μεταβολές της θερμοκρασίας. Τσ δάχτυλα των χεριών ή των ποδιών μουδιάζουν, πονούν ή αλλάζουν χρώμα πριν γίνουν κόκκινα. 

Θρόμβος αίματος

Το σώμα μας προσπαθεί συνεχώς να παραμείνει στη βέλτιστη εσωτερική θερμοκρασία, περίπου στους 37, 5 βαθμούς Κελσίου, έτσι ώστε τα κύτταρα και τα όργανά μας να προστατεύονται από ζημιές. Οι ξαφνικές αλλαγές της θερμοκρασίας προκαλούν θερμική καταπόνηση για το σώμα, το οποίο πρέπει να δουλέψει σκληρά ώστε να διατηρήσει την μόνιμη θερμοκρασία του, σύμφωνα με τον Δρ.Νιαμ Ο’Κένεντι, ερευνητικό επιστήμονα στην καρδιαγγειακή υγεία. «Αυτός ο τύπος στρες έχει μια σημαντική, άμεση επιρροή στο αίμα, το κάνει πιο πυκνό, κολλάει και είναι περισσότερο πιθανό να δημιουργήσει θρόμβο».

 

Πηγή: HuffPost UK 

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.