Header Ads

Κίνα: Οι αρχές κλείνουν πόλη 11 εκατ. κατοίκων λόγω του κοροναϊού

Οι κινεζικές αρχές επέβαλαν απαγόρευση εισόδου και εξόδου στην πόλη Γουχάν των 11 εκατομμυρίων ανθρώπων - το επίκεντρο του νέου φονικού κοροναϊού, που έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία.

Μέχρι στιγμής τουλάχιστον 17 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους και περίπου 600 έχουν μολυνθεί, την ώρα που οι υγειονομικές αρχές σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να αποτρέψουν μια παγκόσμια πανδημία.

Οι αρχές φοβούνται ότι το ποσοστό μετάδοσης θα αυηξθεί δραματικά καθώς εκατοντάδες εκατομμύρια κινέζοι ταξιδεύουν από και προς την χώρα τους, στο πλαίσιο των εορτασμών για το σεληνιακό νέο έτος, που αρχίζουν το Σάββατο.

Κρούσματα έχουν καταγραφεί και σε άλλες μεγάλες πόλεις, όπως το Πεκίνο, η Σαγκάη και το Χονγκ Κονγκ, καθώς σε αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, προκαλώντας φόβους ότι ο ιός εξαπλώνεται ήδη σε όλο τον κόσμο.

Η κυβέρνηση της Γουχάν δήλωσε ότι θα έκλεινε όλα τα δίκτυα αστικών μεταφορών και θα ανέστειλε όλες τις πτήσεις από τις 10:00 πμ (τοπική ώρα) της Πέμπτης, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Τα εγχώρια ΜΜΕ ανέφεραν ότι ορισμένες αεροπορικές εταιρείες εξακολουούσαν να εκτελούν πτήσεις και μετά την προθεσμία.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν εικόνες ενός από τους κόμβους μεταφοράς της πόλης, τον σιδηροδρομικό σταθμό Hankou, σχεδόν έρημο, με τις πύλες να είναι κλειστές. Η κυβέρνηση παροτρύνει τους πολίτες να μην φύγουν από την πόλη.

Επιπλέον, έκλεισαν οι αυτοκινητοδρόμοι γύρω από τη Γουχάν, ώστε να εμποδιστεί και η έξοδος των κατοίκων οδικώς. Ενστολοι περιπολούν μεγάλους αυτοκινητόδρομους, ανέφερε ένας κάτοικος στο Reuters.

Καθώς η πόλη βρίσκεται σε καθεστώς καραντίνας και απομόνωσης, οι κάτοικοι συρρέουν στα νοσοκομεία για εξετάσεις και στα σούπερ μάρκετ για προμήθειες, άδειάζοντας τα ράφια και σχηματίζοντας τεράστιες ουρές στα πρατήρια καυσίμων για  βενζίνη.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε ότι θα αποφασίσει την Πέμπτη εάν θα κηρύξει την έξαρση του κοροναϊού ως μια κατάσταση παγκόσμιας έκτακτης ανάγκης για την υγεία, γεγονός που θα ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας διεθνώς.

Εάν συμβεί αυτό θα είναι η έκτη διεθνής έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία που θα έχει κηρυχθεί την τελευταία δεκαετία.

(με πληροφορίες από Reuters)

Newsroom / HuffPost Greece
Από το Blogger.