Header Ads

Ώρα 12, αιχμή 3750MW: Ένα νέο τοπίο αλλάζει τα πάντα στην αγορά ηλεκτρισμού

Εάν επισκεφθεί κάποιος τον ιστότοπο του ΑΔΜΗΕ θα παρατηρήσει τον πίνακα με τα φορτία του συστήματος, ο οποίος διαφοροποιείται καθημερινά ανάλογα με τη ζήτηση. Εδώ και πολλούς μήνες πλέον, σε αυτόν τον πίνακα έχει διαμορφωθεί μια νέα κατάσταση η οποία διαφοροποιεί άρδην το τοπίο της αγοράς ηλεκτρισμού, δημιουργεί νέα δεδομένα καθώς καταγράφεται σημαντική αλλαγή στις συνθήκες της ζήτησης.

Σύμφωνα λοιπόν με τη σημερινή ενδεικτική πρόβλεψη για το φορτίο του συστήματος (το ίδιο συμβαίνει σχεδόν κάθε μέρα), προβλέπεται να υπάρξει μια διακύμανση μεταξύ 4 και 5 GW σχεδόν για το σύνολο των ωρών της ημέρας και μόνο για περίπου δύο ώρες το βράδυ από τις 8 έως τις 10 αναμένονται οι αιχμές πάνω από τα 6GW με μέγιστο τα 6580MW.

Τις υπόλοιπες ώρες, η ζήτηση είναι πολύ χαμηλότερη, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την πρωινή αιχμή που προβλέπεται να είναι 4561MW στις 8, ενώ από τις 11 μέχρι τις 3 το μεσημέρι, τις πάλαι ποτέ ώρες αιχμής η πρόβλεψη της ζήτησης είναι σταθερή στα επίπεδα των 3750MW. Τι συμβαίνει; Εκείνες τις ώρες κορυφώνεται η παραγωγή των φωτοβολταϊκών. Πρόκειται δηλαδή για μια παγιωμένη κατάσταση, με δεδομένο ότι τα φωτοβολταϊκά έχουν μια σταθερή και συγκεκριμένης διάρκεια συνεισφορά στο σύστημα, περιορίζοντας δραστικά τις αιχμές τα πρωινά, στην ούτως ή άλλως υποτονική ζήτηση.

Η εξέλιξη αυτή, η οποία φαίνεται ότι έχει παγιωθεί και διαμορφώνει ένα νέο τοπίο στην αγορά ηλεκτρισμού, δεν αφορά μόνο στο κομμάτι της παραγωγής, που προφανώς επηρεάζεται αφού η δραστική μείωση των φορτίων σε μια αγορά με πλεονάζον δυναμικό, δημιουργεί συνθήκες εύκολης υπερκάλυψης της εναπομείνασας ζήτησης με χαμηλό κόστος (κάτι που όπως καταγγέλλουν οι βιομηχανικοί καταναλωτές δεν αποτυπώνεται στα κόστη της χονδρεμπορικής αγοράς).

Στην πραγματικότητα, το νέο τοπίο αφορά και τους καταναλωτές, αφού καταργούνται στην πράξη οι διαφορετικές ζώνες και οι ώρες αιχμής και άρα αλλάζουν τα δεδομένα για την τιμολόγηση των πελατών, οι οποίοι βεβαίως συνεχίζουν και πληρώνουν αυξημένο κόστος για ώρες αιχμής που δεν υφίστανται. Σημειώνεται ότι το θέμα των ζωνών έχει τεθεί ήδη στους προμηθευτές – κυρίως τη ΔΕΗ – η οποία ζήτησε πίστωση χρόνου προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για συγκυριακό ή μόνιμο φαινόμενο. Πλέον έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος με πανομοιότυπους πίνακες στο site του ΑΔΜΗΕ…

Πηγή: energypress.gr
Από το Blogger.