Header Ads

Ραχήλ Μακρή: Πιστεύοντας ότι ο Υπουργικός θώκος εξασφαλίζει ατιμωρησία απειλούν

Κατάθεση Ερώτησης & ΑΚΕ της Βουλευτού Ν. Κοζάνης κας Ραχήλ Μακρή σχετικά με πιθανή κατασπατάληση δημοσίου χρήματος, ενέργειες και ‘’ύποπτες’’ δημόσιες συμβάσεις του Υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη



Ο Υπουργός Υγείας ανακάλυψε τον εφιάλτη. Ο Υπουργός δήλωσε ότι δεν είναι παιδάκι, αλλά χαρακτήρισε «κακομαθημένους» μια μεγάλη επαγγελματική ομάδα. Ο Υπουργός έζησε το προσωπικό παραμύθι υποτιθέμενης κατατρόπωσης των τροικάνικων απαιτήσεων. Η μόνη αντικειμενικά παραδεκτή, βέβαια, πράξη του ήταν να ξαναζεστάνει το φοβικό επιχείρημα υποταγή ή ευρώ που έφερε τον αρχηγό του Σαμαρά στην εξουσία και του εξασφάλισε μια υπουργική θεσούλα.
Γιατί, όμως, είναι τόσο σημαντική η θέση για τον Άδωνι Γεωργιάδη; Ίσως γιατί ο Υπουργός παρακάμπτει γνωμοδοτικές επιτροπές, απαλλάσσει από ποινικές και άλλες ευθύνες διοικήσεις Νοσοκομείων και σύμφωνα με δημοσίευμα του πρώτου τεύχους, του περιοδικού «Αντίποινα», «νομιμοποιεί ‘’ύποπτες’’ δημόσιες συμβάσεις». Οι διαδικασίες δεν τηρούνται, οι θεσμοί φαίνεται ότι δεν γίνονται σεβαστοί από τους Υπουργούς μιας Συγκυβέρνησης που κατασπαταλά το δημόσιο χρήμα.
Οι απειλές δεν μας τρομάζουν. Όσα δεκανίκια και εάν μαζέψει ο κύριος Σαμαράς, όσα κοντοπίθαρα ποδαράκια πολιτικών μηδενικών και εάν εναντιωθούν στην αλήθεια, αυτή θα αποκαλυφθεί και οι ευθύνες θα αποδοθούν.
Πιστή στο έργο που της ανέθεσε ο Ελληνικός Λαός, η Βουλευτής Ν. Κοζάνης των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, κα Ραχήλ Μακρή, κατέθεσε την με αριθμ. πρωτ. 7298/875/27-3-14 Ερώτηση& ΑΚΕ με θέμα «Νομιμοποίησε ο Υπουργός Υγείας ‘’ύποπτες’’ δημόσιες συμβάσεις απαλλάσσοντας ημέτερους από ποινικές ευθύνες;»
Τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων πρέπει να είναι σεβαστά από όλους. Όσοι πιστεύουν ότι μπορούν να κρυφτούν πίσω από συγχωροχάρτια της Συγκυβέρνησης, πλανώνται πλάνην οικτρά. Η στιγμή της θεσμικής ανατροπής του κυβερνητικού μορφώματος πλησιάζει, παρ' όλες τις προσπάθειες εκβιαστικής προσκόλλησης στην εξουσία των αυλικών του κ. Σαμαρά, εντός και εκτός Νέας Δημοκρατίας.


Βουλής 4,10562 Αθήνα,Τηλ.:210 3706331, Φάξ,:210 3706531
25ης Μαρτίου 36. 50200 Πτολεμαΐδα, Τηλ.:2463020841,Φάξ.: 2463020842
rachil.makri@parliament.gr

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:






ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ
Βουλευτής Ν Κοζάνης των Ανεξάρτητων Ελλήνων

ΕΡΩΤΗΣΗ & ΑΚΕ

ΠΡΟΣ τον Υπουργό Υγείας,
Οικονομικών,
Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Κοινοποίηση: Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά

ΘΕΜΑ: «Νομιμοποίησε ο Υπουργός Υγείας ‘’ύποπτες’’ δημόσιες συμβάσεις απαλλάσσοντας ημέτερους από ποινικές ευθύνες;»
Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρώτου τεύχους, του περιοδικού «Αντίποινα», που φέρει τον τίτλο «Όταν ο Άδωνις… νομιμοποιεί ‘’ύποπτες’’ δημόσιες συμβάσεις!», ο Υπουργός Υγείας «από την ‘’πίσω πόρτα’’, καταστρατηγώντας τους νόμους και θέτοντας εκτός ελεγκτικής αρμοδιότητας την Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων, φρόντισε να νομιμοποιήσει συλλήβδην τις δαπάνες από συμβάσεις προμηθειών και υπηρεσιών των νοσοκομείων και μάλιστα αναδρομικά.
Με σχέδιο νόμου που κατατέθηκε τον Ιανουάριο του 2014 και αφορά το ‘’Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ), Αλλαγή Σκοπού ΕΟΠΠΥ και λοιπές διατάξεις’’, αμνηστεύει όλες τις διοικήσεις των νοσοκομείων που προχώρησαν ακόμη και σε απευθείας αναθέσεις ή παραβίασαν τη διαγωνιστική διαδικασία.
Με τη συγκεκριμένη κίνηση, παράλλη­λα, στερεί από τις ελεγκτικές αρχές, και δη την Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων, το δικαίωμα ελέγχου! Η νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία απασχόλησε την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, δεν συνάδει με το αυστηρά «μνημονιακό» προφίλ που έχει καλλιεργήσει ο κ. Γεωργιάδης, ο οποίος εμφανίζεται ως ο κήνσορας της νομιμότητας και της ηθικής, αναφέροντας -συχνά-πυκνά- ότι χρειαζό­μασταν το μνημόνιο προκειμένου να λειτουργήσουμε εύρυθμα. Είναι απο­ρίας άξιον εάν υπάρχει άλλη ευρωπαϊ­κή χώρα στην οποία ο υπουργός παρα­κάμπτει την καθ’ ύλην αρμόδια Αρχή, η οποία οφείλει -εκ του νόμου- να γνωμοδοτεί πριν από την κατάθεση σχεδί­ων νόμων.
Στις 14 Φεβρουάριου 2014 ο επικεφαλής της Αρχής Δημοσίων Συμ­βάσεων, κ. Δημήτρης Ράικος, με επι­στολή του προς την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όχι μόνο στηλιτεύει την κίνηση του κ. Γεωργιάδη, αλλά υπενθυμίζει στους κυβερνώντες ότι ο νόμος υποχρεώνει την κυβέρ­νηση να ενημερώνει την Αρχή πριν από την κατάθεση των σχεδίων νόμων που αφορούν τις δημόσιες συμβάσεις.
Ο κ. Ράικος επισημαίνει ότι ‘’έχει πα­ρατηρηθεί συχνά να κατατίθενται στη Βουλή σχέδια νόμων χωρίς την προη­γούμενη λήψη γνώμης από την Αρχή, κατά παράβαση του νόμου’’, καθώς βάσει του ιδρυτικού της νόμου η ανεξάρ­τητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων πρέ­πει να γνωμοδοτεί. Σύμφωνα με το νόμο, εάν ο αρμόδιος υπουργός διαφω­νεί με τη γνώμη της Αρχής, η Αρχή δύναται να συγκαλεί συσκέψεις, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της και εκ­προσώπων όλων των συναρμόδιων υπουργείων, με σκοπό την ανταλλαγή και σύγκλιση απόψεων.
Σε περίπτωση που δεν αρθεί η διαφω­νία μεταξύ του αρμόδιου υπουργού και της Αρχής, στη γνώμη της Αρχής προσαρτάται έκθεση του υπουργού και ει­δική αιτιολόγηση κάθε απόκλισης από το περιεχόμενό της και τα εν λόγω έγ­γραφα πρέπει να συνοδεύουν τα σχέδια νόμων κατά την κατάθεσή τους στην Επιτροπή. Αναφερόμενος στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας, ο κ. Ρά­ικος σημειώνει ότι ‘’οι εν λόγω διατά­ξεις, πέραν της παραπάνω παραβία­σης της διάταξης του ουσιώδους τύπου της προηγούμενης γνώμης της Αρ­χής, θέτουν εν αμφιβόλω και τις λοι­πές ελεγκτικές αρμοδιότητες της Αρ­χής, που ασκούνται τόσο στο στάδιο πριν από την υπογραφή των συμβά­σεων, όσο και στα επόμενα στάδια της εκτέλεσής τους».

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

1. Αληθεύουν τα αναφερόμενα στο δημοσίευμα;

2. Εάν ναι, γιατί παρακάμφθηκε η αρμόδια Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων, η οποία εκ του νόμου γνωμοδοτεί, πριν από την κατάθεση νομοσχεδίων;

3. Για ποιο λόγο επιχειρήθηκε η αποφυγή του έλεγχου του νομοθετήματος από τις θεσμικές αρχές, που φέρουν τη συγκεκριμένη αρμοδιότητα;

4. Έχουν πραγματοποιηθεί απευθείας αναθέσεις;

5. Αν ναι σε ποιους, για τι ποσά, για ποιες υπηρεσίες και πότε;

6. Παραβιάστηκε η διαγωνιστική διαδικασία από τις διοικήσεις των νοσοκομείων;

7. Αν ναι, ποιες διοικήσεις νοσοκομείων εμπλέκονται;

8. Προέβη η πολιτική ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου σε νομοθέτηση διάταξης απαλλαγής των διοικήσεων των νοσοκομείων από ποινικές ή άλλου είδους ευθύνες;

9. Αληθεύουν τα όσα καταγγέλλονται από τον κ. Ράικο; Γνωμοδότησε η Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων επί του σχεδίου νόμου «Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας»;

10. Εάν όχι, γιατί;

11. Βάσει ποιων διατάξεων του νόμου κατατέθηκε το σχέδιο νόμου χωρίς τη γνωμοδότηση της Αρχής, όπως ορίζει ο νόμος;

Παράλληλα, ζητείται η κατάθεση όλων των απαιτούμενων εγγράφων, που σχετίζονται με τις συμβάσεις προμηθειών και υπηρεσιών των νοσοκομείων.


Αθήνα, 27-03-2014

Η ΕΡΩΤΩΣΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ


Ραχήλ Μακρή
Από το Blogger.