Header Ads

Η EE μειώνει το πλαφόν τιμής για το ρωσικό πετρέλαιο στο πλαίσιο νέου πακέτου κυρώσεων

Η EE μειώνει το πλαφόν τιμής για το ρωσικό πετρέλαιο στο πλαίσιο νέου πακέτου κυρώσεων

Νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας ανακοίνωσε η Ε.Ε.

H Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, στο οποίο περιλαμβάνεται η μείωση του πλαφόν τιμής για το ρωσικό αργό πετρέλαιο, σε μια προσπάθεια να πλήξει περαιτέρω τη ρωσική οικονομία και τη χρηματοδότηση του πολέμου στην Ουκρανία.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε την Παρασκευή την επίτευξη συμφωνίας για το 18ο πακέτο κυρώσεων, δηλώνοντας πως η EE «πλήττει την καρδιά της ρωσικής πολεμικής μηχανής» στοχεύοντας τον τραπεζικό, ενεργειακό και στρατιωτικοβιομηχανικό τομέα της Ρωσίας. Μεταξύ των νέων μέτρων περιλαμβάνεται και ένα «δυναμικό πλαφόν» στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου.

Η EE και οι χώρες της G7 είχαν επιβάλει από τον Δεκέμβριο του 2022 ανώτατο όριο στα 60 δολάρια ανά βαρέλι για τις αγορές ρωσικού αργού από τρίτες χώρες, εφόσον αυτές ήθελαν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν υπηρεσίες μεταφοράς, ασφάλισης και επανασφάλισης που προσφέρονται από εταιρείες του G7. Το μέτρο στόχευε στη μείωση των εσόδων της Μόσχας από εξαγωγές ενέργειας χωρίς να διαταραχθεί η παγκόσμια προσφορά.

Ωστόσο, η νέα συμφωνία μειώνει αυτό το πλαφόν, το οποίο σύμφωνα με τέσσερις Ευρωπαίους αξιωματούχους που μίλησαν στο CNBC υπό καθεστώς ανωνυμίας, θα διαμορφωθεί λίγο πάνω από τα 47 δολάρια ανά βαρέλι, ευθυγραμμισμένο με τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς.

Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της EE Κάγια Κάλας επιβεβαίωσε επίσης τη μείωση του πλαφόν και τόνισε ότι στις νέες κυρώσεις περιλαμβάνεται για πρώτη φορά η στοχοθέτηση του μεγαλύτερου διυλιστηρίου της ρωσικής Rosneft στην Ινδία — μια στρατηγική κίνηση με σκοπό να περιοριστεί η δυνατότητα της Ρωσίας να παρακάμπτει τις κυρώσεις μέσω τρίτων χωρών.

Η ρωσική παραγωγή αργού διαμορφώθηκε στα 9,19 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως τον Ιούνιο, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας. Η Ρωσία συνεχίζει να διοχετεύει τις εξαγωγές της κυρίως προς την Κίνα και την Ινδία, εν μέρει μέσω του λεγόμενου «στόλου σκιών» – δεξαμενόπλοιων και εταιρειών που λειτουργούν εκτός ραντάρ για να αποφύγουν τις κυρώσεις.

Οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, με τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να δείχνει αρχικά πιο διαλλακτική στάση έναντι της Μόσχας σε σχέση με τον προκάτοχό του Τζο Μπάιντεν, αν και πρόσφατα φάνηκε να εξαντλείται η υπομονή του ενόψει του αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις για εκεχειρία.

Παράλληλα, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ άφησε να εννοηθεί πως οι ΗΠΑ ενδέχεται να εξετάσουν κυρώσεις κατά χωρών που συνεχίζουν να αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο, δίνοντας στον Τραμπ «ένα νομοθετικό όπλο» για την πίεση προς το Κρεμλίνο.

Ορισμένες χώρες όπως η Ινδία υπερασπίζονται μέχρι στιγμής τη στρατηγική τους, τονίζοντας την ανάγκη εξασφάλισης φθηνών ενεργειακών πόρων για την εγχώρια οικονομία.

#ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ_ΕΝΩΣΗ #ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.