Header Ads

Θεοδωρικάκος: Τέλος στα παγωμένα επενδυτικά σχέδια - Επιστροφή χρημάτων στο Δημόσιο

Θεοδωρικάκος: Τέλος στα παγωμένα επενδυτικά σχέδια - Επιστροφή χρημάτων στο Δημόσιο

Ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε επίσης στα επενδυτικά σχέδια των αναπτυξιακών νόμων του 2004 και του 2011 που δεν υλοποιήθηκαν ποτέ, σημειώνοντας πως με νομοθετική παρέμβαση αποφασίστηκε η απένταξή τους και η επιστροφή των χρημάτων με τόκους.

Σημαντική στροφή της χώρας προς τη βιομηχανία καταγράφεται μέσα από τις στρατηγικές και εμβληματικές επενδύσεις ύψους 2,5 δισ. ευρώ που έχουν εγκριθεί τους τελευταίους δέκα μήνες, σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκο. Μιλώντας στο 8ο InvestGR Forum 2025, ο υπουργός τόνισε πως οι μισές από αυτές τις επενδύσεις αφορούν τον βιομηχανικό κλάδο, γεγονός που - όπως είπε - διαφοροποιεί τη σημερινή πορεία από το παρελθόν.

Από τον Αύγουστο του 2024, έχουν εγκριθεί 15 στρατηγικές επενδύσεις, με επτά εξ αυτών να επικεντρώνονται στη Βιομηχανία, ύψους 900 εκατ. ευρώ. Άλλες έξι επενδύσεις, συνολικού ύψους 1,45 δισ. ευρώ, αφορούν τον Τουρισμό, ενώ δύο επενδύσεις ύψους 136 εκατ. ευρώ στοχεύουν στον τομέα της Έρευνας και Τεχνολογίας.

Ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε επίσης στα επενδυτικά σχέδια των αναπτυξιακών νόμων του 2004 και του 2011 που δεν υλοποιήθηκαν ποτέ, σημειώνοντας πως με νομοθετική παρέμβαση αποφασίστηκε η απένταξή τους και η επιστροφή των χρημάτων με τόκους. «Η λίστα θα δοθεί στην ΑΑΔΕ για να ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία όπως με κάθε οφειλή προς το Δημόσιο. Αυτή είναι η έμπρακτη απόδειξη ότι η διαφάνεια αποτελεί βασική προτεραιότητα», υπογράμμισε.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο παράτασης στην προθεσμία υποβολής επενδυτικών σχεδίων στα τρία πρώτα καθεστώτα του νέου αναπτυξιακού νόμου, που λήγει στις 10 Σεπτεμβρίου, ο υπουργός γνωστοποίησε ότι την Τετάρτη 16 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τους παραγωγικούς φορείς, κατά την οποία θα εξεταστεί το ζήτημα. Όπως είπε, αν αποφασιστεί παράταση, αυτή θα πρέπει να δοθεί άμεσα ώστε να υπάρχει σαφήνεια στους κανόνες.

Αναφερόμενος στη γενική εικόνα της οικονομίας, ο κ. Θεοδωρικάκος έκανε λόγο για σημαντική βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης και της αξιοπιστίας της χώρας, με τον ρυθμό ανάπτυξης να ενισχύεται και την ανεργία να έχει υποχωρήσει από το 18% στο 7,9%. Παρά τα θετικά, επισήμανε πως το εμπορικό έλλειμμα παραμένει σε υψηλά επίπεδα, όπως εκείνα που υπήρχαν όταν η Ελλάδα εντασσόταν στην Ευρωζώνη. «Εισάγουμε περισσότερα απ’ όσα εξάγουμε και αυτό πρέπει να αλλάξει», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός έθεσε ως προτεραιότητα την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, με έμφαση στην εξωστρέφεια, τις εξαγωγές, την ενίσχυση της βιομηχανίας, της μεταποίησης, του πρωτογενούς τομέα και την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου. Παράλληλα, σημείωσε την ανάγκη για ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών ώστε η χώρα να παράγει καινοτόμα και ανταγωνιστικά προϊόντα. «Νέο παραγωγικό μοντέλο σημαίνει αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων της οικονομίας μας. Είναι μια εθνική υπόθεση που αφορά τους πάντες», τόνισε.

Όσον αφορά τις ξένες επενδύσεις, ο κ. Θεοδωρικάκος παραδέχθηκε πως η Ελλάδα έχει βελτιώσει τη θέση της ως επενδυτικός προορισμός, ωστόσο χρειάζονται περαιτέρω βήματα. Στο πλαίσιο αυτό, πρότεινε ένα νέο πακέτο πλήρους ελάφρυνσης των διαδικασιών αδειοδότησης για επιχειρήσεις, επισημαίνοντας την ανάγκη περιορισμού του διοικητικού και γραφειοκρατικού βάρους. «Έχουμε έτοιμη πρόταση», ανέφερε.

Κλείνοντας, αναφέρθηκε με έμφαση στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, σημειώνοντας ότι «πρέπει να υπάρχει διαφάνεια παντού, για τους πάντες και τα πάντα». Όπως είπε, κάθε διαδικασία πρέπει να ακολουθείται με αυστηρότητα και όπου εντοπίζονται «γκρίζες ζώνες» να αποκαλύπτονται και να αποσαφηνίζονται.

#ΤΑΚΗΣ_ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ #ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ_ΣΧΕΔΙΑ #ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ #ΧΡΗΜΑΤΑ #ΔΗΜΟΣΙΟ
Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.