Header Ads

Η ενδεχόμενη στέγαση πολιτικών υπαλλήλων σε στρατιωτικά οικήματα προκαλεί αντιδράσεις

Η ενδεχόμενη στέγαση πολιτικών υπαλλήλων σε στρατιωτικά οικήματα προκαλεί αντιδράσεις

Ερωτήματα εγείρονται και ως προς το εύρος της παραχώρησης (15%-30%), καθώς δεν έχει θεσπιστεί σαφής μηχανισμός καθορισμού του σχετικού ποσοστού.

Αλλαγές στη διαχείριση των στρατιωτικών οικημάτων εισάγει το νέο νομοσχέδιο για την «Αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων» που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, με στόχο την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Το υπό πρόταση θεσμικό πλαίσιο προβλέπει τη δυνατότητα σύναψης προγραμματικών συμβάσεων ανάμεσα στα Γενικά Επιτελεία και το Ταμείο Αξιοποίησης Εθνικών Ακινήτων (Τ.Α.Εθ.Α.), για την κατασκευή, ανακατασκευή και συντήρηση στρατιωτικών κατοικιών σε επιλεγμένα ακίνητα.

Οι συμβάσεις θα ορίζουν με ακρίβεια το φυσικό και οικονομικό αντικείμενο κάθε έργου, τα χρονοδιαγράμματα, τις πηγές χρηματοδότησης και τον τρόπο εκτέλεσης, με δυνατότητα εμπλοκής και του Φορέα Ανάπτυξης Ακινήτων Ενόπλων Δυνάμεων (Φ.Α.Α.Ε.Δ.). Προβλέπεται επίσης η δυνατότητα συνεργασίας με άλλα υπουργεία, τα οποία, μέσω της χρηματοδότησης σχετικών έργων, θα μπορούν να εξασφαλίζουν παραχώρηση χρήσης των κατοικιών για τη στέγαση του προσωπικού τους.

Παράλληλα, θεσπίζεται νέος Γενικός Κανονισμός Διαχείρισης Στρατιωτικών Οικημάτων, ο οποίος θα καθορίζει τη λειτουργία των κατοικιών, τη διαδικασία μοριοδότησης και επιλογής δικαιούχων, τη συντήρηση των υποδομών, την ψηφιακή πλατφόρμα διαχείρισης, καθώς και τον τρόπο υπολογισμού και είσπραξης αποζημιώσεων και δαπανών.
Το άρθρο 28 του νομοσχεδίου, ωστόσο, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, κυρίως λόγω της παραγράφου 5, η οποία προβλέπει την εκμίσθωση έως και 30% των νέων στρατιωτικών κατοικιών σε πολιτικούς υπαλλήλους του δημοσίου, εφόσον τα έργα χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ή το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης. Πολλοί θεωρούν ότι η πρόβλεψη αυτή αλλοιώνει τον χαρακτήρα της νομοθετικής παρέμβασης και θέτει σε δεύτερη μοίρα τις ανάγκες των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Αρνητικά τοποθετούνται αρκετοί εν ενεργεία στρατιωτικοί, οι οποίοι εκφράζουν τον φόβο ότι η μετατροπή των στρατιωτικών οικημάτων σε μέσο άσκησης κοινωνικής πολιτικής προς άλλες επαγγελματικές ομάδες υπονομεύει τον βασικό σκοπό του νομοσχεδίου. Ερωτήματα εγείρονται και ως προς το εύρος της παραχώρησης (15%-30%), καθώς δεν έχει θεσπιστεί σαφής μηχανισμός καθορισμού του σχετικού ποσοστού.

Η διαβούλευση ολοκληρώνεται αύριο, ωστόσο το ζήτημα της διαχείρισης των στρατιωτικών κατοικιών έχει ήδη αναδειχθεί σε μείζον θέμα αντιπαράθεσης, με τις τελικές ρυθμίσεις να αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

#ΕΝΟΠΛΕΣ_ΔΥΝΑΜΕΙΣ #ΔΗΜΟΣΙΟΙ_ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ #ΣΤΕΓΑΣΗ #ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.