Παρέμβαση Κώτσηρα για τελωνεία, προμήθειες και φοροδιαφυγή στην Βουλή

Στο ζήτημα των τραπεζικών προμηθειών, ο κ. Κώτσηρας υπογράμμισε τη δέσμευση της κυβέρνησης να αντιδρά σε φαινόμενα καταχρήσεων.
Στο πλαίσιο της τέταρτης συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Κώτσηρας, παρουσίασε τις βασικές αρχές και κατευθύνσεις του σχεδίου νόμου με τίτλο «Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας και άλλες διατάξεις».
Ο κ. Κώτσηρας χαρακτήρισε τον νέο Κώδικα ως εργαλείο ενίσχυσης της εμπορικής ανταγωνιστικότητας της χώρας και ανταπόκρισης στις πραγματικές ανάγκες των πολιτών, επισημαίνοντας τη σημασία της κωδικοποίησης και του εκσυγχρονισμού της τελωνειακής νομοθεσίας.
Ο Υφυπουργός έδωσε έμφαση στην ψηφιοποίηση των τελωνειακών διαδικασιών, στην αυστηροποίηση των κυρώσεων και στη συμμόρφωση με το ευρωπαϊκό δίκαιο, υπογραμμίζοντας τη σημασία της χρήσης τεχνολογικών εργαλείων για τη διασφάλιση δίκαιου ανταγωνισμού, κοινωνικής ισότητας και αλληλεγγύης. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι τα έσοδα των 2 δισ. ευρώ το προηγούμενο έτος οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και της ψηφιακής παρακολούθησης, τονίζοντας την ανάγκη ύπαρξης ενός «οριοθετημένου, σοβαρού και αυστηρού πλαισίου» για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου.
Στο ζήτημα των τραπεζικών προμηθειών, ο κ. Κώτσηρας υπογράμμισε τη δέσμευση της κυβέρνησης να αντιδρά σε φαινόμενα καταχρήσεων, προτάσσοντας την κοινωνική ευαισθησία και τα γρήγορα αντανακλαστικά της απέναντι στις ανάγκες των πολιτών. Όπως είπε, η νέα τροπολογία έρχεται σε συνέχεια της περσινής παρέμβασης και εντάσσεται στη στρατηγική της κυβέρνησης για την προστασία του καταναλωτή, καλώντας τις τράπεζες να συμβάλουν ουσιαστικά στην κοινωνική στήριξη.
Αναφερόμενος στην ενσωμάτωση του ΣΔΟΕ στην ΑΑΔΕ, ο Υφυπουργός εξήγησε ότι πρόκειται για μία κίνηση ενίσχυσης των ελεγκτικών μηχανισμών μέσω της συνένωσης δυνάμεων και τεχνογνωσίας, με στόχο την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της παραοικονομίας και του οικονομικού εγκλήματος.
Ο κ. Κώτσηρας έκανε επίσης ειδική μνεία στη διάταξη που απαλλάσσει τις εθελοντικές οργανώσεις πυροσβεστών από την καταβολή τελών ταξινόμησης για τα οχήματα που αποκτούν, κάνοντας λόγο για μια πράξη αναγνώρισης του έργου τους και ενίσχυσης του εθελοντισμού στη μάχη κατά των φυσικών καταστροφών.
Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο Υφυπουργός αναφέρθηκε με συγκίνηση στη συμπλήρωση επτά ετών από τις τραγωδίες στο Μάτι και την Κινέτα, υπογραμμίζοντας τη βαρύτητα της απόφασης του Δημοσίου να μην ασκήσει ένδικα μέσα σε υποθέσεις αποζημιώσεων θυμάτων των καταστροφών. Όπως σημείωσε, η Πολιτεία οφείλει να στέκεται δίπλα στους πολίτες που επλήγησαν, διαβεβαιώνοντας ότι γίνεται κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να αποφευχθούν αντίστοιχες τραγωδίες στο μέλλον.