Τράπεζα Πειραιώς: Σχεδόν 5% η πτώση στον δείκτη αγροτικών προϊόντων

Σημαντική υποχώρηση 4,97% κατέγραψε ο δείκτης αγροτικών προϊόντων, σύμφωνα με το τελευταίο «Μηνιαίο Ενημερωτικό Δελτίο Τιμών Αγροτικών Προϊόντων» της Τράπεζας Πειραιώς.
Η αρνητική πορεία αποτυπώνει τη γενικευμένη πτωτική πίεση που καταγράφεται στις περισσότερες τιμές του αγροτικού τομέα, παρά το ευνοϊκό κλίμα που επικράτησε στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.
Εξαίρεση αποτέλεσαν τρία προϊόντα που σημείωσαν άνοδο: η ζάχαρη, το βαμβάκι και ο χυμός πορτοκαλιού. Οι επιμέρους αυξήσεις αποδίδονται σε περιορισμένη προσφορά, εμπορικές εξελίξεις και προσδοκίες για μεταβολές στο παγκόσμιο εμπόριο. Ωστόσο, οι προοπτικές του αγροτικού τομέα για το υπόλοιπο του 2025 παραμένουν επιβαρυμένες, καθώς προβλέπεται αύξηση της προσφοράς στο βόρειο ημισφαίριο, ενισχυμένη εξαγωγική δραστηριότητα από τη Νότια Αμερική, και ουδέτερες κλιματικές συνθήκες, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΝΟΑΑ.
Η ζήτηση από την Κίνα –πλην της σόγιας– παρουσιάζεται μειωμένη το πρώτο εξάμηνο του έτους, ενώ ο συνεχιζόμενος εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ ενισχύει την αβεβαιότητα για τις αμερικανικές εξαγωγές. Ενδεχόμενο αντιστάθμισμα μπορεί να προσφέρει η διολίσθηση του δολαρίου και η αυξημένη ζήτηση για πρώτες ύλες βιοκαυσίμων, καθώς η ζήτηση για τρόφιμα και ζωοτροφές παραμένει περιορισμένη, επηρεασμένη από την παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση.
Ο δείκτης εμπορευμάτων κατέγραψε ακόμη μεγαλύτερη πτώση, κατά 5,81% στο διάστημα από 15 Ιουνίου έως 15 Ιουλίου, με κύριους παράγοντες τις αυξημένες ποσότητες παραγωγής και αποθεματοποίησης, τη μειωμένη ζήτηση –ιδίως από την Κίνα– και πιθανές ρευστοποιήσεις θέσεων από επενδυτές, παρά την αποδυνάμωση του δολαρίου.
Σε ό,τι αφορά τις επιμέρους αγορές, η τιμή του σιταριού και του καλαμποκιού αναμένεται να υποχωρήσει λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών και της αυξημένης παραγωγής. Η τιμή της ζάχαρης, αν και ενισχυμένη βραχυπρόθεσμα λόγω χαμηλής προσφοράς, ενδέχεται να κινηθεί πτωτικά μακροπρόθεσμα. Για τον χυμό πορτοκαλιού, η ανοδική τάση ενδέχεται να συνεχιστεί, λόγω εμπορικών ανακατατάξεων. Αντίθετα, στο βαμβάκι η αυξημένη παραγωγή έναντι της ζήτησης μπορεί να οδηγήσει σε πιέσεις στις τιμές, ενώ η σόγια μπορεί να ωφεληθεί από τη συμφωνία ΗΠΑ – Ινδονησίας.
Σημάδια ενίσχυσης καταγράφονται και για τα βοοειδή λόγω μειωμένης προσφοράς, ενώ το ρύζι συνεχίζει καθοδικά λόγω υψηλής παραγωγής.