Header Ads

Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Προειδοποιήσεις για τη χαμηλή αποταμίευση και παραγωγικότητα

Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Προειδοποιήσεις για τη χαμηλή αποταμίευση και παραγωγικότητα

Παρά την ισχυρή ανάπτυξη, τη μείωση της ανεργίας και τα σημαντικά πρωτογενή πλεονάσματα, το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για χρόνιες διαρθρωτικές αδυναμίες της οικονομίας.

Σημαντική βελτίωση παρουσιάζει η ελληνική οικονομία κατά την περίοδο 2024-2025, όπως καταγράφεται στην πρόσφατη έκθεση του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου. Η χώρα καταγράφει ρυθμούς ανάπτυξης του ΑΕΠ που ξεπερνούν τον μέσο όρο της ευρωζώνης, ενώ ενισχύεται η εικόνα των δημόσιων οικονομικών και παρατηρείται σταθερή μείωση της ανεργίας. Ωστόσο, παρά τη θετική δυναμική, επισημαίνονται παράγοντες που απαιτούν διαρκή επαγρύπνηση και στρατηγική αντιμετώπιση.

Ειδικότερα, το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,3% το 2024 και διατηρεί την ανοδική του πορεία και το 2025, με ρυθμό ανάπτυξης 2,2% για το πρώτο τρίμηνο του έτους. Η ανάπτυξη υποστηρίζεται από την ισχυρή ιδιωτική κατανάλωση, την άνοδο των επενδύσεων και την αύξηση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών. Καθοριστική υπήρξε η συμβολή του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, από το οποίο η Ελλάδα έχει αντλήσει περισσότερα από 21 δισ. ευρώ έως τον Ιούνιο του 2025.

Η ανεργία ακολουθεί πτωτική τροχιά, με εκτιμώμενο ποσοστό 9,7% για το 2025, ενώ ο πληθωρισμός περιορίστηκε στο 3% κατά το 2024. Παράλληλα, το δημόσιο χρέος κατέγραψε τη μεγαλύτερη μείωση σε επίπεδο Ε.Ε. χάρη στην ισχυρή ανάπτυξη και την επίτευξη σημαντικών δημοσιονομικών πλεονασμάτων.

Η δημοσιονομική επίδοση το 2024 ήταν ιδιαίτερα ισχυρή, με πρωτογενές πλεόνασμα 4,8% του ΑΕΠ και συνολικό πλεόνασμα 1,3%. Οι προοπτικές για το 2025 παραμένουν θετικές, με την Ετήσια Έκθεση Προόδου να προβλέπει τη διατήρηση των πρωτογενών πλεονασμάτων, ενισχύοντας τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας.

Παρά τη θετική εικόνα, η έκθεση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου εντοπίζει κρίσιμους τομείς που απαιτούν συνεχή παρακολούθηση. Το υψηλό επίπεδο του δημόσιου χρέους, παρά τη μείωσή του, καθιστά αναγκαία τη συνέχιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Η ανεργία και ο πληθωρισμός, αν και μειούμενοι, παραμένουν πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Επιπλέον, διαρθρωτικές προκλήσεις, όπως η γήρανση του πληθυσμού, η χαμηλή αποταμίευση και παραγωγικότητα, καθώς και τα ελλείμματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, αποτελούν σοβαρές μακροπρόθεσμες απειλές για τη σταθερότητα.

Η μεγαλύτερη ίσως πρόκληση για την ελληνική οικονομία είναι η εξισορρόπηση της αναπτυξιακής πολιτικής σε ένα διεθνές περιβάλλον αυξημένης γεωπολιτικής αβεβαιότητας. Η πιθανότητα επιβολής νέων δασμών και η ανάγκη για αυξημένες αμυντικές δαπάνες απαιτούν έναν στρατηγικό συνδυασμό δημοσίων επενδύσεων με στόχο την ενίσχυση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας. Η επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης, η ενίσχυση της ανθεκτικότητας της οικονομίας και η βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών αποτελούν βασικές επιδιώξεις της οικονομικής πολιτικής.

#ΕΛΛΗΝΙΚΟ_ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ_ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ #ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ #ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΗ
Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.