Header Ads

Ερώτηση για τα  σχέδια καύσης απορριμμάτων στη Δ. Μακεδονία

KKE-I-protasi-tou-SYRIZA-gia-ti-sugkrotisi-proanakritikis-epitropis-sunista-sugchorocharti-stin-euroenosiaki-politiki-gia-tous-sidirodromous

«Τα προωθούμενα σχέδια σχετικά με την καρκινογόνο καύση απορριμμάτων, προκαλούν έντονη ανησυχία στον λαό της Δυτικής Μακεδονίας». Αυτό αναφέρει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με ερώτηση που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του Κόμματος, Κώστας Παπαδάκης.

Όπως τονίζεται στην ερώτηση, «Είναι χαρακτηριστικές οι εξαγγελίες της «ΔΕΗ ΑΕ» -παρουσία του πρωθυπουργού-  για την πρόθεσή της να κατασκευάσει μονάδα «ενεργειακής αξιοποίησης» απορριμμάτων στην αυλή λιγνίτη της λιγνιτικής μονάδας ΑΗΣ Πτολεμαΐδα 5, η οποία θα δέχεται 288.000 τόνους σκουπιδιών από όλη τη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία, αλλά και από την Θεσσαλία, την Ήπειρό και την Κέρκυρα.

Επισημαίνεται, ότι «είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η καύση υπολειμμάτων (SRF, RDF) που περιέχουν υψηλό ποσοστό πλαστικών και βαρέων μετάλλων, προκαλεί εκπομπές εξαιρετικά επικίνδυνων αέριων ρύπων και μικροσωματιδίων, που προκαλούν καρκινογενέσεις και άλλες σοβαρές βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό. Ουσίες και σωματίδια που με τις βροχές περνούν στο έδαφος, το υπέδαφος, τον υδροφόρο ορίζοντα. Πρόκειται κυριολεκτικά για έγκλημα τόσο σε βάρος της δημόσιας υγείας όσο και του περιβάλλοντος».

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ ζητάει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τοποθετηθεί:

Στο επιτακτικό αίτημα κατοίκων και φορέων της περιοχής της Πτολεμαΐδας και συνολικά της Δυτικής Μακεδονίας να σταματήσουν άμεσα όλα τα σχέδια για την προώθηση της καρκινογόνου καύσης απορριμμάτων;

Και στο γεγονός ότι η “πράσινη” στρατηγική και οι ενεργειακοί σχεδιασμοί στο πλαίσιο της λεγόμενης κυκλικής οικονομίας και της απολιγνιτοποίησης πλήττουν, αποδεδειγμένα, πολύ σοβαρά την υγεία, τη ζωή και τα δικαιώματα του λαού, καθώς και το ίδιο το περιβάλλον, που θυσιάζονται στο βωμό της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων;».

www.ertnews.gr

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.