Εργασία 13 ωρών - Άδεια καλοκαιριού: Οι υποχρεώσεις του εργαζόμενου και του εργοδότη

Οι απαντήσεις του υπουργείου Εργασίας για τέσσερις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου.
Διευκρινίσεις για τα όσα προβλέπει το νομοσχέδιο για την εργασία 13 ωρών και την άδεια καλοκαιριού δίνει το αρμόδιο υπουργείο.
Για την εργασία μετά την 9η ώρα, θα πρέπει ο εργαζόμενος να δώσει τη συγκατάθεσή του, αναφέρει το υπουργείο Εργασίας. Επίσης, υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχει καμία ρύθμιση στο νομοσχέδιο με βάση την οποία ο εργοδότης θα μπορεί να ανακαλεί και να ακυρώνει ελεύθερα τη θερινή άδεια του εργαζόμενου.
Ειδικότερα, το υπουργείο κάνει λόγο για «τέσσερα fake news» σχετικά με το νομοσχέδιο που έχει τίτλο: «Δίκαιη Εργασία για Όλους: Απλοποίηση της Νομοθεσίας - Στήριξη στον Εργαζόμενο - Προστασία στην Πράξη».
Αναλυτικά:
Ψέμα Νο1: Θα μπορεί ο εργαζόμενος να υποχρεώνεται να δουλεύει για 13 ώρες.
Αλήθεια: Όχι, η υποχρέωση για εργασία πάει μέχρι την 9η ώρα. Δηλαδή μέχρι την ώρα της υπερεργασίας. Από εκεί και πέρα πρέπει να υπάρξει συμφωνία μεταξύ εργαζομένου και εργοδότη. Εν προκειμένω πρέπει να δώσει τη συγκατάθεσή του ο εργαζόμενος. Άρα δεν μπορεί κανείς να υποχρεωθεί να δουλεύει για 13 ώρες.
Ψέμα Νο2: Θα υποχρεωθεί ο εργαζόμενος να δουλεύει για 13 ώρες και χωρίς πληρωμή υπερωριών.
Αλήθεια: Η όποια υπερωρία αμείβεται δια νόμου με τουλάχιστον +40% προσαύξηση στην αμοιβή. Άρα και πρέπει να δώσει συναίνεση ο εργαζόμενος για να δουλέψει παραπάνω από 9 ώρες, και προβλέπεται συγκεκριμένη αποζημίωση, προσαυξημένη για τις ώρες και της υπερεργασίας με +20% και για τις ώρες των υπερωριών με +40%.
Ψέμα Νο3: Στο νομοσχέδιο θα υπάρχει ρύθμιση σύμφωνα με την οποία θα μπορεί ο εργοδότης να ανακαλεί και να ακυρώνει τη θερινή άδεια του εργαζομένου ελεύθερα.
Αλήθεια: Όχι, δεν υπάρχει καμία τέτοια ρύθμιση στο νομοσχέδιο.
Ψέμα Νο4: Θα μπορεί να καταγγέλλεται η σύμβαση ενός εργαζόμενου και να απολύεται με ένα sms.
Αλήθεια: Δεν αλλάζει απολύτως τίποτα σε σχέση με τους όρους απόλυσης και σε σχέση με την λύση σύμβασης εργασίας.