Header Ads

Ιταλία: Πρώτη ημέρα με το υποχρεωτικό «πράσινο πάσο εμβολιασμού»

Λιμενεργάτες συγκεντρώνονται έξω από την είσοδο του λιμανιού της Γένοβας για να διαμαρτυρηθούν για την εφαρμογή της κάρτας υγείας COVID-19, του λεγόμενου Green Pass, στο χώρο εργασίας,15 Οκτωβρίου 2021. REUTERS/Massimo Pinca

Αρχισε στην Ιταλία την Παρασκευή η εφαρμογή του υποχρεωτικού ”πράσινου πάσου” εμβολιασμένου για όλους τους εργαζόμενους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

Οι κάρτες υγείας COVID-19 έγιναν υποχρεωτικές για όλους τους εργαζόμενους στην Ιταλία από την Παρασκευή, με το μέτρο να εφαρμόζεται επιτυχώς στα περισσότερα μέρη της χώρας παρότι υπήρξαν διαμαρτυρίες.

Στο λιμάνι της Τεργέστης, περίπου 5.000 εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν έξω από την είσοδο του λιμανιού, για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην χρήση του green pass. Δεν έχει προκληθεί ένταση και οι διαδηλωτές αποφάσισαν να αφήσουν να περάσουν ελεύθερα όσους λιμενικούς και οδηγούς φορτηγών επιθυμούν να εργαστούν κανονικά.

Κινητοποιήσεις με περιορισμένη συμμετοχή έχουν οργανωθεί και στο λιμάνι της Γένοβας.

Στην Ρώμη, σήμερα το πρωί, λίγες δεκάδες άτομα προσπάθησαν να μπλοκάρουν την κίνηση στην κεντρική περιοχή της Πόρτα Ματζόρε. Τις τρεις το μερσημέρι έγινε διαμαρτυρία αντιεμβολιαστών κοντά στο Κολοσσαίο. Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, το υπουργείο Εσωτερικών έχει ζητήσει από τρεις χιλιάδες αστυνομικούς να βρίσκονται στην περιοχή για να αποφευχθούν βίαιες παρεκτροπές και καταστροφές.

 

″Το Green Pass είναι κακό πράγμα” είπε ένας διαδηλωτής.

″Είναι μια νομιμοποιημένη μορφή διακρίσεων, τίποτα άλλο. Δεν είναι κανονισμός για την υγεία, είναι απλώς μια πολιτική κίνηση για τη δημιουργία διχασμών μεταξύ των ανθρώπων”.

Το υπουργικό συμβούλιο του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι ενέκρινε το νόμο τον περασμένο μήνα.

Καθιστά υποχρεωτικό από τις 15 Οκτωβρίου όλοι οι εργαζόμενοι είτε να δείχνουν αποδείξεις εμβολιασμού, είτε αρνητικό τεστ είτε πιστοποιητικό πρόσφατης ανάρρωσης από τον ιό.

Σύμφωνα με την ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι το 80% των Ιταλών χρησιμοποίησε κανονικά το «πάσο» του, για να πάει στην δουλειά.

Ωστόσο ένα εσωκυβερνητικό έγγραφο που είδε το Reuters, δείχνει ότι περίπου το 15% των ιδιωτικών και το 8% των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα δεν έχουν λάβει ακόμα το Green Pass.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, όσοι δεν διαθέτουν το πιστοποιητικό θα μπαίνουν σε ανασταλή εργασίαςα χωρίς αμοιβή και θα αντιμετωπίζουν πρόστιμο έως 1.500 ευρώ, εάν προσπαθήσουν να εργαστούν ανεξαρτήτως.

Πάνω από το 80% των Ιταλών άνω των 12 ετών είναι ήδη πλήρως εμβολιασμένο στη χώρα.

Πηγή: Reuters

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.