Header Ads

Ο αγώνας της Φώφης Γεννηματά και τα ερωτήματα για την επόμενη μέρα στο Κίνημα Αλλαγής

Φώφη Γεννηματά. Συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής με θέματα τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και την έγκριση της ομόφωνης εισήγησης της ΕΔΕΚΑΠ για τις διαδικασίες ανάδειξης της ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής, Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2021. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της χώρας συμπαραστέκεται στη νέα μάχη που δίνει η Φώφη Γεννηματά. Από την στιγμή που η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής ανακοίνωσε ότι δεν θα διεκδικήσει εκ νέου την ηγεσία του κόμματος εξαιτίας της κατάστασης της υγείας της, πολιτικοί από όλους τους χώρους εκδήλωσαν την συμπαράσταση τους μέσω δηλώσεων ή αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μάλιστα νωρίς το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης την επισκέφθηκε στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

Όπως ήταν επόμενο, η αιφνίδια εξέλιξη με την κατάσταση της υγείας της Φώφης Γεννηματά προκάλεσε αναστάτωση στη Χαριλάου Τρικούπη, τόσο σε ανθρώπινο επίπεδο όσο όμως και σε πολιτικό.   

Οι συνυποψήφιοί της μέχρι χθες στην εσωκομματική κούρσα για την ανάληψη της προεδρίας του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Λοβέρδος, Νίκος Ανδρουλάκης και Χάρης Καστανίδης, μαζί με τις ευχές που έστειλαν στη Φώφη Γεννηματά, ανακοίνωσαν και το «πάγωμα» της προεκλογικής τους δραστηριότητας, τονίζοντας ότι προέχει η κατάσταση της υγείας της Προέδρου.

Ανδρέας Λοβέρδος. Συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής με θέματα τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και την έγκριση της ομόφωνης εισήγησης της ΕΔΕΚΑΠ για τις διαδικασίες ανάδειξης της ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής, Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2021. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

 

Καμία αναβολή - Στην τελική ευθεία η εκλογή νέας ηγεσίας

Όμως ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά καθώς η εσωκομματική εκλογική διαδικασία έχει οριστεί για την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου –αν χρειαστεί δεύτερος γύρος θα διεξαχθούν μία εβδομάδα αργότερα, στις 12 Δεκεμβρίου - ενώ την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή υποψηφιοτήτων.

Αυτό που θεωρείται σίγουρο είναι ότι δεν θα τεθεί θέμα μεταβατικής προεδρίας. Στενοί συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά τονίζουν ότι η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής θα είναι εγγυήτρια για την ενότητα του κόμματος και για την ομαλή μετάβαση στην ”επόμενη μέρα”. Αυτό εξάλλου ανέφερε -μεταξύ άλλων- και η ίδια στη δήλωση της: «Ως Πρόεδρος μέχρι την ανάδειξη νέας ηγεσίας αλλά και ως βουλευτής μετά, προτεραιότητά μου παραμένει η ενότητα και η προοπτική της παράταξης». 

Για την ώρα διενεργούνται ζυμώσεις στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής και συνεχείς επικοινωνίες ηγετικών στελεχών για να καθοριστεί το πως θα προχωρήσει η διαδικασία των εσωκομματικών εκλογών μετά τις τελευταίες εξελίξεις ενώ δεν αποκλείεται και επικοινωνία των τριών συνυποψηφίων για το ίδιο θέμα.

Νίκος Ανδρουλάκης. Συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής με θέματα τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και την έγκριση της ομόφωνης εισήγησης της ΕΔΕΚΑΠ για τις διαδικασίες ανάδειξης της ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής, Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2021. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

 

Η συνεδρίαση που σηματοδοτεί επανέναρξη της κούρσας

Οι μέχρι τώρα πληροφορίες από στελέχη του κόμματος και από συνεργάτες των υποψηφίων συγκλίνουν στο ότι οι εσωκομματικές εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά στις 5 Δεκεμβρίου -και αν χρειαστεί και στις 12- ενώ εκτιμάται ότι δεν θα υπάρξει καμία νέα υποψηφιότητα. Την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου συνεδριάζει η ΕΔΕΚΑΠ, η οποία και αναμένεται να επικυρώσει τις τρεις υποψηφιότητες, του Ανδρέα Λοβέρδου, του Νίκου Ανδρουλάκη και του Χάρη Καστανίδη, ώστε η προβλεπόμενη διαδικασία να μπει στην τελική ευθεία για τη διεξαγωγή των εκλογών. Πρακτικά, η συνεδρίαση αυτή θα σηματοδοτήσει την είσοδο στην τελική ευθεία για την εκλογή, καθώς συμπίπτει χρονικά με την εκπνοή της προθεσμίας για υποβολή νέων υποψηφιοτήτων. Αυτή την ώρα δεν υπάρχει καμία ένδειξη για κάτι τέτοιο.

Χάρης Καστανίδης. Συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής με θέματα τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και την έγκριση της ομόφωνης εισήγησης της ΕΔΕΚΑΠ για τις διαδικασίες ανάδειξης της ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής, Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2021. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Σημειώνεται ότι οι υποψήφιοι ανέστειλαν προσωρινά τις δραστηριότητές τους λόγω της δυσάρεστης εξέλιξης με την υγεία της Προέδρου, ωστόσο από το ερχόμενο σαββατοκύριακο θεωρείται δεδομένο ότι η κούρσα θα ξαναρχίσει - σε ακόμα εντονότερους ρυθμούς.

Πάντως ένα είναι βέβαιο: η ξαφνική απόσυρση της Φώφης Γεννηματά από τη διεκδίκηση της ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής θα επηρεάσει τους συσχετισμούς μεταξύ των υποψηφίων και αναμένεται να επηρεάσει παράλληλα την στρατηγική που θα εφαρμόσει από εδώ και πέρα κάθε ένας από αυτούς. Κάτι που κάνει ακόμα πιο δύσκολη την όποια εκτίμηση για το τελικό αποτέλεσμα.

 

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.