Header Ads

Αιματηρή διαδήλωση με πυροβολισμούς και νεκρούς στη Βηρυτό

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Βηρυτό του Λιβάνου την Πέμπτη, όταν καταιγισμός από πυρά εξαπολύθηκε εναντίον υποστηρικτών της σιιτικής ομάδας Χεζμπολάχ, που συμμετείχαν σε διαδήλωση για την απομάκρυνση του δικαστή που διερευνά την φονική έκρηξη του περασμένου έτους στο λιμάνι της πόλης.

Το αιματηρό συλαλλητήριο έρχεται να υπογραμμίσει τη βαθύτερη πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει στη χώρα μετά την καταστροφική έκρηξη στις 4 Αυγούστου του 2020.

Ο στρατός του Λιβάνου ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι τα πυρά είχαν στόχο διαδηλωτές καθώς περνούσαν από έναν κυκλικό κυκλοφοριακό κόμβο που βρίσκεται σε μια περιοχή, η οποία χωρίζει τις χριστιανικές από τις σιιτικές μουσουλμανικές συνοικίες.

Μια στρατιωτική πηγή είπε στο Reuters ότι τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και επτά ακόμη τραυματίστηκαν. Ο πρωθυπουργός Νατζίμπ Μικάτι κάλεσε για ηρεμία.

 

Οι πυροβολισμοί ξεκίνησαν από τη χριστιανική γειτονιά Αϊν ελ-Ρεμανέ και ακολούθησε ανταλλαγή πυρών, πρόσθεσε η πηγή.

Η τηλεόραση al-Manar της Χεζμπολάχ ανέφερε ότι «δύο μάρτυρες» και ένας αριθμός τραυματιών μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο στα νότια σιιτικά προάστια, υποδεικνύοντας ότι τα θύματα ήταν Σιίτες.

Οι πυροβολισμοί ακούγονταν για αρκετές ώρες, μαζί με αρκετές εκρήξεις που φάνηκαν να προέρχονται από ρουκέτες, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες του Reuters.

Ο στρατός του Λιβάνου αναπτύχθηκε σε μεγάλο βαθμό στην περιοχή και είπε ότι θα ανοίξει πυρ εναντίον κάθε ένοπλου ατόμου στο δρόμο.

Οι πολιτικές εντάσεις σχετικά με την έρευνα για την έκρηξη στο λιμάνι έχουν γιγαντωθεί, με τη βαριά οπλισμένη, υποστηριζόμενη από το Ιράν, Χεζμπολάχ να ζητά την απομάκρυνση του δικαστή Μπιτάρ, κατηγορώντας τον για μεροληψία.

Η αντιπαράθεση για τον Μπιτάρ έχει αποσπάσει την προσοχή της νεοσύστατης κυβέρνησης από την αντιμετώπιση μιας από τις χειρότερες οικονομικές κρίσεις στην ιστορία της χώρας.

Ο δικαστής προσπάθησε να ανακρίνει έναν αριθμό ανώτερων πολιτικών και αξιωματούχων ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων συμμάχων της Χεζμπολάχ, υπόπτων για αμέλεια που οδήγησε στην έκρηξη στον λιμένα, η οποία προκλήθηκε από μια τεράστια ποσότητα νιτρικού αμμωνίου, κοστίζοντας τη ζωή σε περισσότερους από 200 ανθρώπους.

Ολοι δήλωσαν αθώοι.

Αν και κανένα από τα μέλη της δεν έχει στοχοποιηθεί από την έρευνα, η  Χεζμπολάχ κατηγορεί τον Μπιτάρ ότι διεξάγει μια πολιτικοποιημένη έρευνα που επικεντρώνεται μόνο σε συγκεκριμένα άτομα.

Σε αυτούς περιλαμβάνονται μερικοί από τους στενότερους συμμάχους της, μεταξύ των οποίων ανώτερα στελέχη του σιιτικού κινήματος Αμάλ, που κατέλαβαν υπουργικές θέσεις.

Ενα δικαστήριο νωρίτερα την Πέμπτη απέρριψε μια νομική καταγγελία εναντίον του Μπιτάρ.

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.